Kim van den Oord
Kim van den Oord Werk 2 jul 2020
Leestijd: 5 minuten

Tijd voor een nieuwe baan? 6 tips om werk te vinden dat voldoening geeft

Een goed salaris, fijne collega’s en een kantoor op fietsafstand… eigenlijk heb je niks te klagen maar tóch ga je aan het einde van de dag met een onverzadigd en teleurgesteld gevoel naar huis. Herken je dat gevoel? Dan is de kans groot dat jouw baan je niet (meer) de voldoening geeft waar je naar op zoek bent en het misschien wel tijd is voor een nieuwe baan.

Hoe vind je een baan die ervoor zorgt dat je (bijna) elke dag met plezier naar je werk gaat? Spoiler: die komt niet zomaar uit de lucht vallen.

Betekenis en voldoening in je werk

Tegenwoordig zijn we al lang niet meer op zoek naar een baan waarbij we alleen geld krijgen voor het werk dat we verrichten. Naast een passend salaris zijn we namelijk ook steeds meer op zoek naar een baan die ons betekenis en voldoening geeft.

Want ook al is een passend salaris nog zo belangrijk, stiekem willen we het liefst ook allemaal iets bij kunnen dragen aan de maatschappij en ons aan het einde van de dag zó voldaan voelen dat we met een big smile de werkvloer verlaten.

Is het tijd voor een nieuwe baan? Wij delen 6 tips uit een video van The School of Life om werk te vinden dat jou de nodige voldoening geeft:

1. Laat onzekerheid toe 

Heb je weleens gehoord van the paradox of choices, de paradox van keuzes oftewel: verlamming als gevolg van te veel opties? Waar er vroeger – in de industriële wereld – maar hooguit 2000 verschillende beroepen waren, zijn er tegenwoordig naar schatting wel een half miljoen verschillende opties.

Niet gek dus, dat we stress en angst ervaren bij zoeken naar een nieuwe baan. Door het grote aanbod kunnen we zoveel keuzestress ervaren dat we soms zelfs verlammen en helemaal geen keuze meer durven maken.

Door onzekerheid en verwarring toe te laten en te erkennen dat niet direct weten wat je wil natuurlijk is, ontstaat er weer nieuwe ruimte om helder na te kunnen denken over nieuwe keuzes. Believe us, niemand weet 100 procent zeker waar die mee bezig is.

2. Leer jezelf beter kennen

Als je er achter wilt komen welke baan goed bij je past, is het belangrijk om eerst goed te kijken naar wie je zelf bent. Waar word je vrolijk van? Waar ben je goed in en wat is juist absoluut geen kwaliteit van jou? Denk eens na over waar jij echt gelukkig van wordt (als geld en salaris geen rol spelen) en schrijf dit op.

Heb je een flinke lijst verzameld? Ga er dan eens goed voor zitten en begin met wegstrepen. Want als je niet goed weet wat je wel wilt, kom je ook al een heel eind met het wegstrepen van wat je liever niet wilt.

3. Denk veel (lees: heel veel) na en neem de tijd

Weet je nog dat je een profiel moest kiezen op de middelbare school? Best ingrijpend voor een nog onwetende puber, want in de meeste gevallen is deze keuze vaak snel en onbewust gemaakt. Zonde, want deze onbewuste keuze heeft bij de meeste van ons nog veel invloed gehad op de rest van onze carrières.

Ook lezen: Thuis werken we even productief als op kantoor blijkt uit nieuw onderzoek

Sta je op het punt van baan te veranderen? Denk dan dus eerst heel veel en bewust na voor je een nieuwe keuze maakt. Haastige spoed is zelden goed en dat zeggen ze niet voor niks. Want over zo’n ingrijpende keuze mag je best wat langer nadenken.

4. Probeer het uit!

Helemaal klaar met nadenken? Dan is het nu tijd om fysiek in actie te komen. Want ook al zijn we heel goed in nadenken, uiteindelijk komen we er alleen achter of we de juiste keuze maken, door iets daadwerkelijk uit te proberen.

Twijfel je nog te veel en ben je bang om een foute keuze te maken? Probeer eens of je ergens stage kan lopen of start met projecten of vrijwilligerswerk naast je huidige baan. Op deze manier kan je andere opties verkennen zonder direct je huidige baan op te hoeven zeggen.

5. Denk na over wat mensen ongelukkig maakt

Waaruit haal jij voldoening op de werkvloer? Grote kans dat dit iets te maken heeft met het oplossen van problemen (van iemand anders). Daar waar anderen problemen voorzien, ligt voor jou een zakelijke kans die benut kan worden.

Denk dus eens na over wat anderen ongelukkig maakt en grijp dit aan als een kans om te kunnen dienen – want dat is kort gezegd wat werk eigenlijk is.

6. Wees zelfverzekerd

Er is veel meer mogelijk dan we vaak zelf denken. Of het nou gaat om een bijbaan in een supermarkt of een topfunctie binnen in een bedrijf als CEO, als jij je in durft te zetten voor hetgeen waar jou hart sneller van gaat kloppen heb je vaak al een streepje voor op de rest.

Het grote verschil tussen succes en falen heeft namelijk niet alleen te maken met bepaalde kwaliteiten, maar ook met de moed om het te proberen.

Hard work pays off en hoewel die droombaan komt in de meeste gevallen dus vaak niet uit de lucht vallen, maak jij met deze tips jouw zoektocht hopelijk toch een klein beetje makkelijker!

Bekijk de volledige video hier:

Meer lezen over het vinden van je droombaan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️