Tessa Ham
Tessa Ham Werk 9 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Thuis werken we even productief als op kantoor blijkt uit nieuw onderzoek

Voor de coronacrisis zag je dat er een ontwikkeling gaande was op het gebied van locatie-onafhankelijk werken. Steeds meer bedrijven realiseerden zich dat ze hun werknemers best af en toe een dagje konden laten thuiswerken. Maar er waren ook genoeg non-believers: hoe kan je nou effectief een team managen op afstand? Zijn werknemers wel productief of gaan ze lummelen?

Toen kwam het moment dat Rutte aankondigde dat werknemers zo veel mogelijk moesten thuiswerken. Vrijwel van de ene op de andere dag moesten bedrijven in alle soorten en maten, en in tientallen verschillende industrieën hun werkwijze volledig veranderen.

Geen andere keuze dan thuiswerken

En tja, wanneer je bedrijf ten onder gaat als je jouw werknemers niet op afstand laat werken, hadden zelfs de non-believers geen andere keuze dan het toe te staan. De kans is groot dat de manier waarop we werken hierdoor voor altijd zal veranderen.

Duizenden mensen die nog nooit vanuit huis hadden gewerkt, hebben nu gemerkt hoe fijn het is. Om onder andere geen reistijd te hebben, niet in een lawaaierige kantoortuin te hoeven werken en meer vrijheid te hebben om je werkdag in te delen.

Het thuiswerken bevalt

Onderzoek van cybersecurity-bedrijf Kaspersky laat dat ook zien: slechts 7 procent van de ondervraagden geeft aan nooit meer thuis te willen werken als we weer naar kantoor mogen. De rest geeft aan af en toe of vaak thuis te willen werken. Maar liefst 50 procent zegt nooit meer anders te willen.

Ook werkgevers beginnen de voordelen van thuiswerken in te zien. Ze zien immers dat hun team thuis ook productief kan zijn. Sterker nog, uit ander onderzoek van Viking Direct blijkt dat 40 procent van de werknemers zelfs productiever thuis zijn dan op kantoor. Ook zegt meer dan de helft van de Nederlandse kantoormedewerkers creatiever te zijn geworden.

Lees ook: De voordelen van thuiswerken: wordt het de nieuwe norm?

Wat betekent dit voor het kantoor van de toekomst? Wat gaat er gebeuren als we straks weer allemaal naar kantoor mogen? Er zijn drie mogelijke scenario’s. Of er gebeurt niet zoveel op het kantoor zelf, maar wel onder de werknemers. Ze vragen bijvoorbeeld of het mogelijk is om meer thuis te werken, of gaan op zoek naar banen die je waar ook ter wereld uit kunt voeren.

Het kantoor na corona

De kans is groot dat er wel daadwerkelijk wat verandert op kantoor. Zo verscheen er in het FD al een stuk over drie ondernemers die de huur van hun kantoor op hadden gezegd. Steeds meer kleine bedrijven (zoals callcenters en IT-bedrijven) nemen afscheid van hun kantoor en laten hun werknemers thuiswerken. Als er voldoende technologische oplossingen zijn om toch samen te werken, is het natuurlijk enorm kostenbesparend om geen kantoor te hebben. Een deel van het bespaarde geld kan gebruikt worden voor het huren van inspirerende meeting rooms en leuke borrels buiten de deur.

Ook bij grote bedrijven gaan werkgevers en werknemers bewuster nadenken over waarom ze eigenlijk naar kantoor gaan. En hoe ze het meest effectief kunnen werken. Als je veel met collega’s moet overleggen is het bijvoorbeeld wel handig om op kantoor te zijn. Heb je een belangrijke deadline en moet je individueel zwoegen? Dan is het inmiddels niet meer logisch om naar een plek af te reizen waar mensen je afleiden.

Waarschijnlijk zullen bedrijven hun kantoor in de toekomst steeds meer als ontmoetingsplek gaan zien. Een kantoor gaat er dan heel anders uitzien, met aparte ruimtes voor verschillende activiteiten. Zorgverzekeraar Cigna heeft inmiddels bijvoorbeeld een kantoor met concentratieruimtes, brainstormruimtes, belruimtes, vergaderruimtes en loungeplekken. Ook Unilever neemt binnenkort z’n intrek in een soortgelijk kantoor.

Verder lezen? Zo houd je werk en privé goed gescheiden als je thuis werkt

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Thuis werken we even productief als op kantoor blijkt uit nieuw onderzoek
Sluiten