Wil je een nieuwe baan? Probeer dan mindful op zoek te gaan

Solliciteren kan enorm frustrerend zijn door de teleurstelling en onzekerheid waar het mee gepaard gaat. Motivatiebrieven schrijven, vacaturesites afstruinen, je Linkedin-profiel irresistible maken en netwerkborrels bezoeken kunnen je aardig opbreken. Tijdens deze zoektocht vergeet je weleens mindful te zijn. Hoe doe je dat dan?

Besef dat verandering goed is

Voor elke carrière-switch is een reden. Wat de reden voor jou ook is, wees trots op jezelf voor het nemen van dit besluit. Je hebt herkend dat je deze verandering nodig hebt. Je bent toe aan iets nieuws, de volgende stap of iets wat beter bij je past. Kijk naar jezelf en onderzoek waarom je deze stap wil nemen en wat er dus ‘mis’ is met de huidige baan waar je in zit. Kun je niet meer doorgroeien? Liggen je ambities in een andere sector? Wil je een betere work/life balance? Als je de reden goed in kaart hebt gebracht, kun je bewuster op zoek naar een nieuwe baan.

Erken waar je behoefte aan hebt

Je weet nu waarom je weg wil bij je huidige baan. Nu is het moment daar om na te denken over wat je wil en wat je nodig hebt in een nieuwe baan. Naast dat het fijn is om dit vast te stellen voor jezelf, kun je nu gerichter op zoek gaan op de arbeidsmarkt. Je zult je hier sterker door voelen. Nu kun je écht aangeven waar je interesses liggen en weet je sneller wat goed voelt, en wat niet. Waardeer je leuke collega’s over een hoog salaris, of minder uren over een uitdagende baan enzovoorts. Zo is het helemaal niet erg om een baan die er misschien goed uitziet op papier in te ruilen voor eentje waar je veel gelukkiger van wordt, maar die misschien minder prestigieus is. Zolang jij er gelukkig van wordt.

Omring jezelf met lieve mensen

Dit maakt je zoektocht een stuk dragelijker. Het is fijn als je mensen om je heen hebt die je om hulp kunt vragen, of bij wie je je verhaal kwijt kan als je een tegenslag meemaakt. Of dit nu je ouders zijn, je broer(s) of zus(sen), je lief, beste vrienden of carrière coach: waar jij je fijn bij voelt. Deze mensen kunnen je motiveren als je het even niet meer ziet zitten en kunnen je een ander perspectief bieden op bepaalde situaties.

Wees realistisch, maar durf ook te dromen

Probeer voor het hoogst haalbare te gaan, maar wees ook realistisch. Droom dus niet helemaal weg en probeer juist heel erg bewust te zijn van alle mogelijkheden en kansen die er wél zijn. Als je accepteert wat voor jou realistisch en haalbaar is, heb je een belangrijke stap gemaakt in een mindful zoektocht naar een nieuwe baan. Je hebt nu geen onrealistische verwachtingen en zal daardoor ook minder snel teleurstelling voelen.

Adem in, adem uit

Als kers op de taart: geloof in jezelf. Geloof dat je dit kunt, dat je die topbaan binnen gaat slepen. En vertrouw in het proces en wees lief voor jezelf. Adem in, adem uit.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Wil je een nieuwe baan? Probeer dan mindful op zoek te gaan
Sluiten