Eline Hoffman
Eline Hoffman Psychology 17 mei 2018

Nieuwe baan? Drie tekenen die je vertellen of je de juiste keus maakt

Tijdens mijn sollicitatiegesprek voor mijn eerste echte serieuze baan was er iets merkwaardigs aan de hand. Ik wist namelijk niet dat ik me in een sollicitatiegesprek bevond. Dat besef kwam pas min of meer tijdens de treinrit naar huis, toen ik mijmerend – zoals je dat doet in de trein, met je hoofd tegen het raam, kijkend naar het voorbij razende landschap – de woorden van mijn (toen nog toekomstige) werkgever tot me door liet dringen. “Hoe is het met je, Eline? Wat doe je in je vrije tijd? En vertel eens; wat zijn je toekomstdromen?” Het zijn een paar voorbeelden van vragen die tijdens het gesprek aan me gesteld werden. Ik was uitgenodigd om te komen praten over de uren die ik maakte voor mijn bijbaantje voor een zijtak van dat bedrijf – dacht ik. Een fijne, simpele bijbaan die ik vanuit huis kon beoefenen en perfect kon combineren met mijn studie. Met de insteek om die uren wellicht een beetje te kunnen uitbreiden ging ik het gesprek in, absoluut niet vermoedend dat ik een kleine maand later een fulltime baan met coole verantwoordelijkheden en mijn eigen ‘eilandje’ zou hebben.

Dus toen ik het kantoor binnenkwam, plaats mocht nemen op een heerlijke bank met oranje kussens en mijn gesprekspartner de lage tafel heel relaxed gebruikte als voetensteuntje, dacht ik alleen maar: wat een fijne sfeer hier. Wat een gezellig gesprek en wat leuk dat er zoveel interesse in mij wordt getoond. Pas toen er aan het eind van het gesprek werd afgesproken dat we dit weekend allebei zouden nadenken en we die maandag telefonisch contact zouden hebben over een eventueel vervolg, begon er iets te dagen. Dit ging niet om een uurtje meer voor mijn bijbaan, dit ging om een serieuze, nieuwe functie die vervuld moest gaan worden en ik was – zonder het te weten en zonder geïnformeerd te zijn – geselecteerd als potentiële kandidaat.

Dat had positieve uitwerkingen. Ik was namelijk geheel mezelf doordat ik totaal niet nerveus was geweest, ik had geen ‘sociaal gewenste’ maar 100% eerlijke antwoorden gegeven en ik kon de cultuur binnen het bedrijf alvast proeven. En óf die mij aansprak: dankzij deze originele en relaxte aanpak wist ik dat dit bedrijf de plek zou zijn voor mij. De cultuur en de manier van doen pasten perfect bij mijn eigen waarden en kijk op de wereld. (En ja, ik kreeg de baan).

Dit vind je misschien ook interessant: Een brief aan mijn jongere ik.

Je nieuwe werkplek beoordelen

Nu is dit natuurlijk een uitzonderlijk verhaal en misschien spreekt deze manier van doen jou totaal niet aan. Dat maakt ook niet uit. Het gaat er namelijk om dat de waarden van het bedrijf waarvoor je werkt of gaat werken aansluiten bij die van jou en dat je je thuis voelt in de bedrijfscultuur.

Zet je idealen dus nooit opzij voor een hoog salaris of belangrijke positie die je zou kunnen bekleden. Of zoals Brad Smith, CEO van financieel softwarebedrijf Intuit tegen Business Insider zei: “Mijn vader moedigde me aan om altijd het bedrijf boven de functie te verkiezen.” Een goedgevulde bankrekening en een hoogstaande titel maken het misschien eventjes goed, maar word je gelukkig als dat wat je hele dagen doet eigenlijk niet past bij jouw manier van denken, werken en leven?

Gebruik deze checklist

Naast de waarden die het bedrijf uitdraagt, is het ook goed om te kijken naar de groeimogelijkheden en trainingskansen die je krijgt in je nieuwe baan. Een nieuwe baan kies je omdat je jezelf wilt blijven ontwikkelen en je je wilt voorbereiden op de toekomst, niet alleen om geld te verdienen. Trainingen en mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen zijn daarom cruciaal. Vindt het bedrijf jou waardevol genoeg om tijd en geld in jou te investeren? Dan zit je goed.

Het derde teken dat je inzicht geeft in of je wel of niet de juiste keus maakt is de online reputatie van het bedrijf. Wie kan jou beter vertellen of je op het punt staat een grote fout te maken of juist een geweldige stap voorwaarts te zetten? Juist: de mensen die bij datzelfde bedrijf gewerkt hebben. Op glassdoor.nl zijn eerlijke reviews van (oud)medewerkers van diverse bedrijven te vinden. Let ook op recente downsizing activiteiten van het bedrijf. Een reorganisatie zou kunnen refereren naar onrust en instabiliteit binnen de organisatie.

Sta je aan de vooravond van een nieuwe uitdaging in je carrière? Kijk dan kritisch naar de bedrijfsidealen en -cultuur, vraag naar je ontwikkelingsmogelijkheden en doe research online. Of let gewoon op de benen van je gesprekspartner. Worden die languit op tafel gelegd? Dat heeft bij mij in elk geval goed uitgepakt…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Nieuwe baan? Drie tekenen die je vertellen of je de juiste keus maakt
Sluiten