Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 29 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Sollicitatiegesprek? Deze psychologische trucjes kunnen je helpen

Als er íets zenuwslopend is, dan is het wel een sollicitatiegesprek. Aan de ene kant moet je je zo goed mogelijk voordoen, aan de andere kant ook jezelf zijn; en dan moet je ook nog eens zelf de juiste vragen stellen. En je hele toekomst hangt er misschien wel vanaf! Gelukkig zijn er een paar psychologische trucjes die je kunt toepassen om je sollicitatiegesprek te nailen. Want uiteindelijk zijn degenen met wie je praat ook maar mensen, die beïnvloed worden door bepaalde signalen.

Kies de juiste kleur outfit

We weten het, het gaat om je vaardigheden en niet om je uiterlijk. Toch hebben onder andere kleuren onbewust veel invloed op hoe je overkomt. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat oranje niet zo’n goede indruk maakt, maar blauw of zwart juist wel professioneel is. Bij elke kleur hoort bovendien een specifieke betekenis: zo verwijst een wit T-shirt naar georganiseerdheid, terwijl rood kracht uitstraalt en zwart juist voor leiderschap staat.

Imiteer iemands lichaamstaal

Je hebt vast weleens gehoord dat je aan iemand kunt laten merken dat je hem of haar leuk vindt, door kleine bewegingen te imiteren. Dat werkt niet alleen bij liefdesrelaties, maar ook bij professionele relaties: het is een handige manier om een voordeel te behalen zonder dat de ander merkt waar je mee bezig bent. Ook oogcontact moet je niet onderschatten!

Geef complimentjes over het bedrijf

We mogen dan wel graag denken dat we onafhankelijk zijn van de mening van anderen, maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet blij worden als iemand ons een compliment geeft. De eerste minuten, misschien zelfs wel uren nadat we een compliment krijgen dat veel van ons betekent, bekijken we de wereld door een semi-roze bril. Onderzoek wijst dan ook uit dat je een betere kans hebt om aangenomen te worden als je een beetje vleiend bent.

Stem je antwoorden af op de leeftijd van de ander

Iedere generatie heeft andere waarden, en dus ook andere karaktereigenschappen die mensen waarderen in sollicitanten. Heb je bijvoorbeeld een gesprek met iemand tussen de 20 en 30, dan kun je aantonen dat je goed bent in veel verschillende dingen, of je ervaringen visueel maken. Mensen boven de 50 zullen het echter meer waarderen als je laat zien dat je hard kunt werken en je nederiger opstelt, schrijven John B. Molidor en Barbara Parus in hun boek ‘Crazy good interviewing’.

Dit vind je vast ook interessant: Staat succes op school gelijk aan succes in het leven?

Praat levendig

Je manier van praten is best lastig aan te passen. Als je zenuwachtig bent, praat je vaak snel, maar als je erop gaat letten dat je langzaam praat, kan het juist weer te monotoon klinken. En dat laatste is misschien nog wel erger. Als je levendig praat, kom je veel enthousiaster over. Maar dat is niet het enige: het maakt ook dat je interessanter overkomt. Het is namelijk zo dat je, als je net iets luider en vloeiender praat, als intelligenter wordt beoordeeld.

Vraag waarom je op gesprek mocht komen

Vragen waarom je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek, voelt misschien alsof je vraagt wat iemand zo leuk aan je vindt. Toch kan het wel degelijk werken: het zorgt er namelijk voor dat de werkgever weer in zijn of haar hoofd heeft wat jouw positieve kanten zijn. En hoe meer die geprimed zijn, hoe beter ze ook in het gesprek zullen opvallen.

Ga op zoek naar gemeenschappelijke interesses

Natuurlijk is het bedrijf waar je wilt werken vooral op zoek naar een geschikte kandidaat. Maar degene met wie je een gesprek voert, wil waarschijnlijk ook iemand aannemen die bijdraagt aan de sfeer op kantoor en goed bij andere medewerkers past. Als je laat zien dat jij dezelfde interesses hebt, zal hij of zij zich automatisch ook positiever opstellen tegenover jou.

Focus op de toekomst

Tot slot: laat vooral zien wat je in de toekomst kunt gaan bereiken, niet wat je in het verleden allemaal hebt gedaan. Wetenschappers toonden aan dat werkgevers in een sollicitatiegesprek veel liever horen over de ambities die je hebt dan over je werkervaring. Natuurlijk moet je dat laatste ook wel een beetje uitlichten, maar zie het belang van de toekomst zeker niet over het hoofd.

Heel veel succes!

Tijd voor een (nieuwe) baan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️