Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Werk 5 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Niet aangenomen voor een baan? Dit kan de reden zijn

Lukt het maar niet om een baan te scoren, terwijl je wel wordt uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken? Het kan behoorlijk frusterend en slecht voor je zelfvertrouwen zijn als je wel aan alle gestelde eisen voldoet, maar alsnog niet aangenomen wordt. Waardoor komt dat toch?

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, weet je in ieder geval de aandacht te trekken. Maar daarna komt het echte werk: door de sollicitatieprocedure heen komen. Dit zijn de meest gemaakte fouten.

Je bent niet goed voorbereid

Je bent niet de enige die solliciteert naar de functie, dus het is belangrijk dat je jezelf onderscheidt van anderen tijdens het gesprek. Anders word je gemakkelijk vergeten, ongeacht hoe indrukwekkend je cv is. Bereid je daarom goed voor, zodat je niet alleen goede antwoorden geeft, maar ook goede vragen kan stellen. Daarmee laat je zien dat je interesse toont.

Dit vind je vast ook interessant: Voor iedereen die honderd tabbladen open heeft staan: it’s a good thing!

Ben je niet eens op de hoogte van wat het bedrijf allemaal doet, dan maak je een stuk minder kans. O, en een extra tip: zorg dat je niet alles blootgeeft in je sollicitatiebrief, zodat je ook tijdens het gesprek nog wat achter de hand hebt.

Je bent geen fijne collega

Veel ervaring en het juiste diploma op zak staan niet garant voor een baan; het is ook belangrijk om een leuke collega te zijn. Als je tijdens de sollicitatie geen klik voelt, is de kans groot dat je niet wordt uitgenodigd voor een vervolggesprek. Je moet dus behalve bekwaam ook sympathiek overkomen. Niemand wil elke dag samenwerken met iemand waarmee hij geen gezellig praatje kunnen houden.

Overdreven aardig doen tijdens je sollicitatiegesprek is echter niet de juiste aanpak – het moet natuurlijk wel oprecht zijn. Zorg daarom gewoon dat je op tijd bent, zodat je eerst een beetje kan kletsen. Ook helpt het als je je zenuwen de baas bent, omdat je dan relaxed overkomt.

Lees ook: Zo hou je het zomergevoel langer vast (ook als je weer terug bent op je werk)

Je  bent overenthousiast

Dit is de functie van je dromen, bij het bedrijf van je dromen en je hebt er alles voor over om aangenomen te worden. Top! Als je oprecht enthousiast bent, is dat alleen maar een voordeel. Alleen is het niet verstandig om erin door te slaan; je wilt niet wanhopig of onoprecht overkomen. Het is natuurlijk goed om te benoemen waarom je er wilt werken, maar het is net zo belangrijk om te benoemen waarom jij een catch bent. Ook hier geldt: met mate! Als je jezelf de zevende hemel in prijst, moet je dat later ook waar kunnen maken.

Er kunnen een hoop redenen zijn waarom jij niet aangenomen wordt voor de baan. Het kan zijn dat de concurrentie een betere klik had of dat een ander meer skills had. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, het hoort erbij! Uiteindelijk vind ook jij een fijne baan.

Meer lezen over werk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️