Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psychologie 14 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Voor iedereen die honderd tabbladen open heeft staan: it’s a good thing!

Ben jij iemand die alle tabbladen op je computer open laat staan, in plaats van sites waar je ‘klaar’ mee bent weg te klikken? Ik zou zeggen: welkom bij de club. Zelf doe ik het namelijk ook. Als ik bijvoorbeeld online iets wil kopen open ik meerdere sites waar ze datgene hebben. Een beetje kijken, vergelijken; dat soort dingen. Niet één voor één, maar gelijktijdig, zodat ik snel kan switchen tussen verschillende bronnen van informatie. Ongeorganiseerd? Zo ziet het er wel uit ja. Maar it turns out dat het eigenlijk juist heel slim is!

Betere keuzes

Volgens een studie die in maart dit jaar gepubliceerd werd in het Journal Organizational Behavior and Human Decision Processes kan het laten openstaan van meerdere tabbladen je helpen om betere keuzes te maken. Dat meldt Science of Us.

Dit vind je vast ook interessant: 10 boeken die je op weg helpen naar een georganiseerd leven

Voor de studie werd aan deelnemers in verschillende experimenten gevraagd om de ‘beste’ keuze te identificeren uit een reeks opties. Zo kregen deelnemers in een experiment de specificaties te zien van een aantal modellen elektronische apparatuur en kregen deelnemers in een ander experiment de prijsinformatie te zien van verschillende restaurants. Er was altijd een objectief correct antwoord mogelijk, bijvoorbeeld voor de beste deal. Het enige verschil was dat sommige deelnemers alle opties tegelijkertijd te zien kregen, terwijl anderen de alternatieven een voor een te zien kregen.

Wat blijkt? Deelnemers hadden de neiging om betere oordelen te vellen en keuzes te maken wanneer ze alle opties gelijktijdig te zien kregen. En niet zo’n beetje ook. Als informatie op deze manier georganiseerd werd hadden ze 22 procent meer kans om de juiste keuze te identificeren. Volgens de onderzoekers komt dit omdat gelijktijdige blootstelling aan informatie mensen in staat stelt een grondigere vergelijking te maken.

Lekker houden zo dus, die tabbladen.

Meer lezen over technologie?

Wil je op de hoogte blijven van onze beste artikelen over MIND, BODY en BETTER WORLD? Schrijf je in voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor iedereen die honderd tabbladen open heeft staan: it’s a good thing!
Sluiten