Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Werk 11 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Te slim voor je baan? Deze tekenen laten het zien

Het merendeel van de week (en ook van ons leven) zijn we aan het werk. Dat we onze baan leuk vinden en er voldoening uithalen is dan ook niet onbelangrijk. Heb je het idee dat je niet helemaal op je plek zit, of dat je vaardigheden onbenut blijven? Misschien ben je wel te slim voor het werk dat je nu doet. Volgens Business Insider zijn dit de signalen die je in de gaten moet houden.

Je verveelt je

Ben je nog voor de lunch klaar met je to-do-lijstje, loop je ieder uur naar het koffiezetapparaat en zijn je ogen meer gericht op de klok dan op je computerscherm? Dan is het duidelijk dat je je verveelt. Al staat verveling niet per se gelijk aan niets doen.

Het kan ook zijn dat je uit pure verveling andermans taken gaat overnemen of een andere afdeling helpt bij een project.

Je hoeft amper je best te doen

Wanneer je naaste collega’s hard moeten werken om iets voor elkaar te krijgen, terwijl dezelfde taak voor jou appeltje-eitje is, dan weet je dat er iets niet goed gaat. ‘Tuurlijk, het kan soms prettig zijn als je ergens beter in bent dan de rest, maar ben je niet toe aan meer verantwoordelijkheid?

Werken in duurzaamheid? 3 tips om een baan met betekenis te vinden

Je collega’s dagen je niet uit

Kunnen je collega’s je niet goed volgen als je een complex idee uitlegt? Of zijn ze tegen vernieuwing, omdat ze de dingen ‘altijd al zo doen’? Dan liggen je collega’s en jij misschien niet op één lijn. En dat is jammer. Collega’s kunnen nog zo vriendelijk of hardwerkend zijn, maar als ze je niet uitdagen kun je zelf ook niet groeien in je werk.

Je leert vrij weinig bij

Of je nou helemaal tevreden bent met je baan of er niets aan vindt: een baan moet functioneren als leermogelijkheid. Heb je het gevoel dat je niets kunt bijleren in je huidige positie, dan is het tijd om binnen de organisatie omhoog te klimmen, of van werkgever te wisselen.

Je droombaan binnenslepen? Begin naast je werk alvast met deze dingen

Je baas heeft geen visie

Wanneer je het idee hebt dat je baas ‘zomaar iets aan het doen is’ en geen duidelijke visie heeft, dan is dat een teken dat hij of zij jou weinig te bieden heeft. Juist deze persoon zou iemand moeten zijn waarvan je kunt leren, en waarmee je kunt sparren over ideeën.

Je klapt dicht

Tijdens een vergadering zou je eigenlijk alles moeten kunnen zeggen wat je wilt zeggen. Als dit niet het geval is, en je de neiging hebt om stil te blijven tijdens zo’n vergadering, zit je niet op de juiste plek. Misschien ben je bang dat anderen je een betweter zullen vinden als je continu aan het woord bent, en houd je je daarom in.

Je bent je baas aan het bijsturen

Als de scheidingslijn tussen jou en je baas te dun wordt kan dat een teken zijn dat je te slim bent voor je huidige functie. Mensen maken fouten natuurlijk, en zij dus ook. Dat is heel normaal. Maar op het moment dat je vaker je baas aan het bijsturen bent dan andersom moet er wel een lichtje bij je gaan branden. Tijd om er wat sollicitatiebrieven uit te sturen?

Meer tips voor op je werk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️