Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 11 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

De oorzaak van menstruatiekrampen en hoe je er vanaf komt (met natuurlijke middelen)

Menstruatiekrampen zijn één van de op z’n zachtst gezegd nare bijkomstigheden van ongesteld zijn. De één komt er met een paar lichte krampjes vanaf terwijl de ander een paar uur of zelfs een paar dagen last heeft van de buikkrampen. Hoe zit dat?

De week van je ongesteldheid is misschien niet de leukste week van de maand, maar wél een interessante. De bekende klachten tijdens de ongesteldheid zijn bloeden, gevoelige borsten, vreetbuien en mood swings, maar menstruatiekrampen zijn toch wel de bekendste en misschien ook meteen de vervelendste.

Geen fijn gevoel, maar wel handig om te weten waar het precies door wordt veroorzaakt en wat je er (enigszins) tegen kunt doen, op een natuurlijk manier.

Interessant: Het is tijd om te stoppen met je schamen voor je ongesteldheid #Period

Waar komen menstruatiekrampen vandaan?

Hormonen spelen een grote rol bij de symptomen die gepaard gaan met menstruatieproblemen. Hoe werkt dat? Elke cyclus komt er een eicel vrij uit één van de eierstokken.

Het baarmoederslijmvlies (endometrium) wordt dan dikker, onder invloed van hormonen. Zo wordt het baarmoederslijmvlies voorbereid op de innesteling van een bevruchte eicel.

Maar, als deze eicel níet bevrucht wordt, dan wordt het baarmoederslijmvlies na twee weken afgestoten. De menstruatie: dit gaat namelijk gepaard met bloedverlies.

Er komen dan baarmoederslijmvlies stoffen vrij waardoor de spiercellen van de baarmoeder samentrekken. De pijn daarvan is voelbaar in je onderbuik en soms ook in de lage rug. Deze pijnen tijdens de menstruatie worden ook wel dysmenorroe genoemd.

Maar hoe kan het dat het vrijkomen van de eicel bij sommige vrouwen veel meer krampen veroorzaakt? Dat heeft te maken met zogeheten prostaglandinen.

Het is een groep hormoonachtige stoffen die worden aangemaakt door de bekleding van de baarmoeder, zij stimuleren het samentrekken van de baarmoeder.

Dát is hetgeen dat voor die verschrikkelijke krampen zorgt. Vrouwen die van nature een hoger prostaglandinengehalte hebben, hebben logischerwijs meer last van menstruatiekrampen.

Een verstoring van de aanmaak van prostaglandinen

De krampen worden dus veroorzaakt door een disbalans van de prostaglandinen. Dit heeft echter niet alleen de menstruatie als oorzaak. Daar zijn meer oorzaken voor:

Een verstoring van de prostaglandinen kan overigens ook andere symptomen als gevolg hebben. Je kan last krijgen van misselijkheid, braken, diarree en hoofdpijn.

De menstruatiekrampen houden meestal 2 tot 4 dagen aan, maar dat verschilt uiteraard per persoon. Ook de krampen zijn verschillend bij elke vrouw. De één heeft er meest last van dan de ander.

Ook interessant: Waarom je het vaker over je vagina moet hebben

Zo kom je af van menstruatiekrampen

Om menstruatiekrampen tegen te gaan, zul je dus moeten zorgen voor het weer in balans brengen van dit groepje hormonen. Gelukkig kan je de krampen met natuurlijke middelen beperken. Denk aan het nemen voedingssupplementen als omega-3vetzuren of het innemen van magnesium.

Gaat de pijn nog steeds niet weg? Dan zijn daar een aantal natuurlijke remedies voor, tipt onder andere Emedicine Health.

  • Leg een kruik op je onderbuik.
  • Leg je benen opzij.
  • Masseer je (onder)buik lichtjes, ook richting je rug (extra fijn met een goede olie met de juiste ingrediënten).
  • Blijf bewegen, helemaal vóór je ongesteldheid.
  • Drink warme dranken zoals thee. Het zorgt voor meer bloedtoevoer naar de huid die daardoor beter kan ontspannen. Gemberthee is as usual the way to go. Uit onderzoek van de Universiteit van Maryland Medical Center blijkt dat gember goed werkt tegen een pijnlijke menstruatie. Gember eten of gingerbeer drinken (bevat geen alcohol) kan de krampen ook verhelpen.
  • Zorg voor extra calcium uit voeding. Dit haal je onder andere uit zuivelproducten, bladgroenten, kaneel of bijvoorbeeld amandelen.
  • Papaya zou helpen tegen menstruatiekrampen. De exotische vrucht bevat caroteen en vitamine C.
  • Een warm bad kan menstruatiekrampen verminderen. Time for self love!
  • Ademhalingsoefeningen kunnen verlichtend werken.
  • Drink minder koffie, thee (geen cafeïne dus), alcohol, koolzuurhoudende dranken en probeer suiker te vermijden.

Wat je óók kan doen, is van buitenaf voor pijnverzachting zorgen met bijvoorbeeld pijnstillers. Hier bestaan speciale medicijnen voor al, zoals de menstruatiepillen van Advil. Het beste werken deze als je ze inneemt vóór je menstruatie.

Meer leren over je menstruatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️