Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Liefde & Seks 10 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Kun je stoppen met verliefd zijn? Deze TED Talk heeft het antwoord

Wat zorgt ervoor dat er leven is op aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts 10 à 20 minuten! Om de week delen we op Bedrock zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Deze keer: een TED Talk over stoppen met verliefd zijn – en of dat neurologisch kan.

Stoppen met verliefd zijn, hebben we dat allemaal niet ooit gewenst? Dat je nooit gevoelens voor iemand had ontwikkeld omdat het toch niet wederzijds was, of na een break-up zelfs dat je iemand nooit had ontmoet?

TED Talk over stoppen met verliefd zijn

Zangeres en rapper Dessa in ieder geval wel. Bij sommige fans stond ze al jarenlang bekend om haar treurige liefdesliedjes, maar pas in haar TED Talk biecht ze op dat die eigenlijk allemaal over dezelfde man gingen – de man met wie ze ooit een relatie had die ze steeds probeerde nieuw leven in te blazen, maar met wie ze het uiteindelijk toch uit had gemaakt.

Na die break-up had ze niet alleen een gebroken hart, maar ze schaamde zich er ook voor dat ze zich niet over de verliefdheid heen kon zetten terwijl andere mensen dat wel leken te kunnen. Nadat ze een andere TED Talk zag over de plek van liefde in het brein, besloot ze te gaan onderzoeken of ze dat stukje van haar eigen brein kon leren te stoppen met verliefd zijn.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom we op een gegeven moment niet meer verliefd zijn (en hoe je dat weer wordt)

Je brein trainen

Dessa deed een oproepje op social media en kwam in contact met iemand die een fMRI-scan van haar brein kon maken. Twee, om precies te zijn: één als ze naar een foto van haar ex-vriend keek, één als ze naar een foto keek van iemand die op hem leek, als controle. Het verschil in activiteit zou aanduiden waar liefde in haar brein zat – precies op de voorspelde plek. “Ik wist wel dat de liefde voor hem tussen mijn oren zat, maar nu wist ik ook precies waar dan”, grapt ze.

Daarna kwam de grote test. Ze nam contact op met iemand anders, die een training neural feedback kon verzorgen. Daarmee kun je je brein trainen zoals je ook andere spieren traint. Het doel: ervoor zorgen dat haar brein net zo kon relaxen in een relatie-loze periode als gewone spieren dat doen als je slaapt.

Na de training liet ze haar brein weer scannen, waaruit zou moeten blijken of het inderdaad mogelijk is om te stoppen met verliefd zijn. Het antwoord daarop? Dat zie je natuurlijk in de TED Talk hieronder. 😉 De video van 12 minuten is niet alleen een interessant verhaal over ons brein en hoe dat werkt, maar ook een goed verteld verhaal over een vrouw die leert om liefde beter te begrijpen. Bekijk ‘m hier:

Can We Choose to Fall Out of Love? | DESSA | TEDxWanChai

The singer and rapper Dessa had been writing songs about heartbreak for years, as she waded through a volatile relationship and a protracted breakup. One night, inspired by a TED talk, she decided to see if studying her brain could help her fall out of love.

Meer interessante TED Talks:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️