Hoe sterke buikspieren kunnen zorgen voor minder stress

Om te ontstressen wordt vaak aangeraden om meditatie- of yogaoefeningen te doen. Maar waarom gaan we niet gewoon lekker de sportschool in? Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat het versterken van je buikspieren van invloed is op je stressniveau.

Een stressreactie wordt opgewekt door de bijnieren. Als het tijd is voor een vecht-of-vluchtreactie pompen onze bijnieren adrenaline in ons bloed, waardoor ons hart sneller gaat kloppen. In gevaarlijke omstandigheden (bijvoorbeeld als je moet overleven in de jungle) is zo’n stressreactie onmisbaar.

Aangezien we ons echter op een normale dag niet in de jungle begeven, hebben we daar in het dagelijks leven vrij weinig aan. Liever zoeken we manieren om stress tegen te gaan. Hoe we dat kunnen doen? Volgens neurobioloog Peter Strick, zouden we aan onze core moeten werken.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Lange tijd dacht Strick dat het alleen de hersenen waren die invloed hadden op stressreacties. De rekensom was eigenlijk vrij simpel: stressreacties worden opgewekt door de bijnieren en die worden aangestuurd via zenuwbanen vanuit de hersenen. Maar daar komt de neurobioloog nu op terug. In wetenschappelijk tijdschrift ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ legt hij uit dat hij nog een heel ander uitgebreid netwerk in de hersenschors heeft gevonden dat het bijniermerg aanstuurt.

De verbindingen tussen de hersenen en het bijniermerg lijken veel uitgebreider dan altijd werd aangenomen. Strick stelt dat stressreacties niet alleen door de traditionele hogere cognitieve hersengebieden worden aangestuurd, maar dat ook je spieren invloed hebben op stressreacties.

Gezegend zijn met een sixpack

Onderzoek

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd aan de University of Pittsburgh School of Medicine, injecteerde het team van Strick rabiës in de bijnieren van apen. Rabiës is een virus dat goed te volgen is in het centraal zenuwstelsel (overigens vinden we dit een vreselijke manier van onderzoek doen, maar rabiës kan een tijdje in een zenuwcel zitten zonder kwaad te doen, dus de apen zijn niet echt hondsdol geworden). Door bij te houden hoe het zich verspreidde, lukte het de wetenschappers de neurale verbindingen tussen de bijnieren en de hersenen in kaart brengen.

En het resultaat was anders dan verwacht. Strick wist niet wat hij zag. De bijnieren blijken in verbinding te staan met de motorische gebieden in de hersenen. In de ‘primaire motorische schors’ bevindt zich een afspiegeling van het gehele lichaam. Zo zijn er gebieden die in verband staan met het gezicht, de armen en benen én de axiale spieren, die verantwoordelijk zijn voor de beweging van de romp. Ook wel je core genoemd.

Er blijken een heleboel zenuwcellen te zitten in de primaire motorische schors die het bijniermerg aansturen. Deze bevinden zich voorál in het gedeelte van de schors dat correspondeert met de axiale spieren. Het trainen van deze spieren heeft dus op een of andere wijze invloed op stressreacties, stelt Strick.

Toch maar eens wat vaker de sportschool induiken in stressvolle periodes dus…

Meer lezen?

Stress is besmettelijk.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Starten met reflecteren? Ontvang de Reflection & Setting goals guide 2019/2020

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis in je inbox

Reageer op artikel:
Hoe sterke buikspieren kunnen zorgen voor minder stress
Sluiten