Rosa Bertram
Rosa Bertram News 7 dec 2018

De anticonceptiepil is terug: apothekers krijgen volgende week weer een voorraad

De afgelopen 3 maanden heerste er lichte paniek onder menig Nederlandse vrouw: de meestgebruikte anticonceptiepil was bij de meeste apotheken in Nederland niet meer verkrijgbaar. Dat probleem is vanaf volgende week voorbij.

In plaats van strips voor een half jaar kreeg je er met geluk eentje mee of moest je het doen met een andere pil. Er was namelijk een productiefout in de fabriek waardoor een grote lading pillen werd afgekeurd.

De pil stond voor 4 keer zoveel op marktplaats

Al sinds september was er een groot tekort aan de meestgebruikte anticonceptiepil ‘Microgynon of Stediril’. De strips waren zo schaars dat ze zelfs op marktplaats werden aangeboden. Soms wel voor €15,- per strip, dat is 4 keer zoveel als je normaal bij de apotheek betaalt.

Je wilt wél seks, niet aan de pil, maar geen baby’s. Hoe doe je dat?

En zomaar een strip van een vriendin lenen, werd afgeraden omdat je hormoonhuishouding tijd nodig heeft om te wennen aan een andere hoeveelheid hormonen.

Op Twitter ontstond er een hashtag waarmee vrouwen elkaar hielpen in de zoektocht naar de pil: #vrouwenhelpenvrouwen. Er werd geschat dat door de productiefout miljoenen Nederlandse vrouwen in de problemen kwamen. Ook een aantal Kamerleden bemoeiden zich met het probleem en noemden het ‘onacceptabel’.

Volgende week weer beschikbaar

Maar er is nu dus goed nieuws: de komende weken worden de apotheken en farmaceuten weer bevoorraad vanuit hun fabrieken in Turkije, China en India, hebben de bedrijven achter de anticonceptiepil laten weten.

Meer lezen over anticonceptie?

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De anticonceptiepil is terug: apothekers krijgen volgende week weer een voorraad
Sluiten