Josephine Kay
Josephine Kay Mind 27 sep 2019

Waarom we vrij slecht kunnen inschatten wat anderen van ons vinden

We maken ons vaak druk om wat anderen over ons denken. Deze drukmakerij baseren we op onze eigen analyse van de situatie; we denken te weten wat de ander van ons vindt. Vervolgens reageren we hierop met allerlei conclusies als ‘zie je, hij vindt me niet aardig,’ of ‘nu heb ik het verpest bij mijn baas.’ Alleen heb je het waarschijnlijk vaker bij het verkeerde eind dan je denkt. Volgens veel onderzoeken blijkt dat we veel slechter weten wat anderen van ons vinden dan we denken. In de psychologie noemen ze het vermogen om te weten wat een ander van je vindt ‘meta accuracy.’ Als je dus denkt dat Pietje ‘A’ van je vindt, en Pietje ook daadwerkelijk ‘A’ van je vindt, zit je op het goede spoor.

Een duidelijk verschil tussen jouw beeld en dat van je omgeving

In een onderzoek van de Journal of Research in Personality moesten deelnemers een vragenlijst invullen over hun eigen persoonlijkheid. Vervolgens werden familieleden en vrienden gevraagd dezelfde vragenlijst in te vullen over de deelnemers. Wat bleek? Elke deelnemer had een paar duidelijke verschillen in de perceptie van zichzelf, vergeleken met de vrienden en families perceptie van de deelnemer.

Lees ook: Duurzaam geluk: wat is het en wat heb je ervoor nodig?

Wat opvalt is dat alle vrienden en familie vaak samen iets vonden, terwijl de deelnemer van het tegenovergestelde was overtuigd. Als voorbeeld: je kunt jezelf een actief persoon vinden, terwijl al je vrienden en familie aangeven dat je erg lui bent. Het waren dus niet alleen de moeders van het onderzoek die hun kind lui vonden. De broers, ooms, tantes en beste vrienden vonden allemaal precies hetzelfde. Wel opmerkelijk dus.

#Selfie

Een andere interessante studie van de psychologie-afdeling van de University of Toronto onderzocht het fenomeen selfies. Je neemt 36 foto’s in verschillende poses van jezelf om vervolgens de beste (volgens jou) uit te kiezen en op je Instagram te zetten.

Nu blijkt volgens dit onderzoek dat wat jij mooi vindt, of denkt dat anderen mooi vinden, helemaal niet overeen komt met wat anderen daadwerkelijk van je vinden. Terwijl je er zo je best op hebt gedaan.

Ook interessant: Zoveel invloed hebben je vrienden op je gezondheid

Doei geluk

Wil je een sterkere meta accuracy ontwikkelen? Dan gaat dat helaas gepaard met iets minder leuks. Het schijnt dat je een stuk minder gelukkig wordt als je goed kunt inschatten wat andere mensen van je vinden. Volgens dit onderzoek uit Duitsland gaven onderzochten die goed wisten wat anderen van hun vonden dat ze zich ongelukkiger voelden dan mensen die een slechte meta accuracy hadden. Dit komt doordat ze zo zelfverzekerd zijn over wat anderen van hun denken, dat ze over het algemeen alleen kijken naar hoe ze over zichzelf denken.

Dit vind je vast ook leuk: Je likeability verhogen? Laat deze 10 slechte gewoontes los

Uhm, wat? Nou, stel dat je weet van jezelf dat je een sterke meta accuracy hebt. Dan handel je altijd vanuit hoe jij denkt dat je likeable bent. Je maakt een bepaald grapje dat jij super lollig vindt, en gaat er vanuit dat iedereen dat vindt. Terwijl, dat misschien helemaal het geval niet is. Juist doordat je de mening over jezelf van anderen goed kunt inschatten, ga je alleen vanuit jezelf handelen, ga je er van uit dat iedereen je leuk vindt en krijg je vervolgens het tegenovergestelde effect.

Meer lezen over je zelfbeeld?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom we vrij slecht kunnen inschatten wat anderen van ons vinden
Sluiten