Tessa Ham
Tessa Ham Werk 1 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Werk jij om te leven of leef jij om te werken? Waarom beide opties niet ideaal zijn

Werk jij voornamelijk om geld te verdienen en het leven te kunnen leiden dat je wil? Of leef jij om te werken? Is werken niet iets dat moet, maar omdat je het leuk vindt? In dit artikel kijken we naar welke manier beter is: ‘werken om te leven’ of ‘leven om te werken’.

We komen erachter dat het misschien geen kwestie is van kiezen, maar van balanceren.

Werken om te leven vs. leven om te werken

Wanneer je werkt om te leven, werk je om de middelen te kunnen vergaren om na het werk te leven. Je werkt omdat het moet, om geld te verdienen, zodat je een dak boven je hoofd hebt als je thuiskomt. Maar ook om te genieten van het leven met de mensen om wie je geeft, om je hobby’s te kunnen uitvoeren, om te reizen en om je vrije tijd in te delen zoals je zelf wil.

Leef je juist om te werken? Dan geef je jouw werk voorrang op je persoonlijke leven. Je bent gepassioneerd over je carrière en besteedt een groot deel van je tijd en energie hieraan. De scheidslijn tussen werk en privé is verstoord. Je vindt het niet erg om langer dan 40 uur per week te werken en je checkt regelmatig ‘s avonds je mail.

In welke categorie val jij? Er is geen goed of fout antwoord. In eerste instantie zou je misschien denken dat het beter is om te werken om te leven. Maar het gevaar hiervan is dat je bij een oké baan blijft, omdat het goed betaald en je om 5 uur ‘s middags toch weer naar huis gaat, naar je leven toe.

Kan een leven zonder werk ook zinvol zijn?

We vergeten hierbij dat werkgeluk ook enorm belangrijk is voor een bevredigend leven. Werk is immers zo’n groot onderdeel van ons leven, we spenderen er veel tijd. Je bent het aan jezelf verschuldigd om er het beste van te maken.

Dan heb je nog de andere categorie: leven om te werken. Wat is er mis met af en toe ‘s avonds een uurtje werken als je gepassioneerd bent over je baan en er juist energie van krijgt? Toch schuilt hier natuurlijk een gevaar in. Wanneer je vergeet om van andere onderdelen van het leven te genieten (zoals je gezinsleven, je vrienden of je familie), heb je net zo goed geen bevredigend leven.

Geen kwestie van kiezen

Misschien is het dus geen kwestie van kiezen, maar ligt de beste optie ergens in het midden. Volgens Erik Erikson, een bekende psycholoog, zijn de mensen met de meest volledige levens, diegenen die een innerlijke balans tussen werk, liefde en spel beheersen. Wanneer je geluk haalt uit je werk, zal dat alleen maar een positieve invloed hebben op je persoonlijke leven. En andersom natuurlijk net zo goed.

Maar goed, we weten allemaal dat een goede work-life balance makkelijker gezegd is dan gedaan. In dit artikel delen we daarom ook een aantal tips om je hierbij te helpen.

Vind werkgeluk

We zeiden het net al even, maar je spendeert zoveel tijd op je werk dat het belangrijk is om een baan te hebben waarin je werkgeluk ervaart. We zeggen niet dat je per se een droombaan moet hebben. Je kunt ook werkgeluk ervaren door je collega’s, het bedrijf waar je werkt en de vrijheid of verantwoordelijkheid die je binnen je baan krijgt.

Zo zorg je als millennial voor werkgeluk (ook als je géén motiverende manager hebt)

Je hoeft ook niet meteen je baan op te zeggen als je vindt dat je nu te weinig werkgeluk uit je job haalt. We hebben vaak meer invloed op onze baan dan we denken. Dus ga eens in gesprek met je leidinggevende over welke opties je hebt om andere taken op te pakken of jezelf te ontwikkelen. Job crafting noemen we dat.

Definieer succes voor jou

Succes ziet er voor iedereen anders uit. Hoe jouw balans er precies uitziet, hangt helemaal af van jouw kernwaarden. Iemand die veel waarde hecht aan tijd met de mensen om wie hij geeft, zal minder waarde hechten aan z’n carrière. Neem daarom de tijd om te definiëren wat succes voor jou betekent.

https://www.bedrock.nl/succesvol-nederlanders/

Breng voor jou in kaart wat succes is en beperk je hier dus niet alleen op het gebied van je carrière. Vooral voor mensen die nu leven om te werken, kan dit helpen om het leven buiten werk meer te waarderen.

Behoud een scheidslijn

Afhankelijk van wat je precies doet en voor wie je werkt, is dit waarschijnlijk heel moeilijk om te doen. Maar houd, zoveel als mogelijk is, je privé en werk gescheiden en laat het één niet in het ander overlopen.

Zo zorg je ervoor dat je niet alleen fysiek, maar ook mentaal 100 procent aanwezig bent in je privéleven. Dat zal er weer in resulteren dat je tijdens je werk veel meer gemotiveerd en productief bent. Een win-win noemen we dat.

https://www.bedrock.nl/vrouwen-frisse-werk-prive-balans/

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️