Tessa Ham
Tessa Ham Werk 2 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Zo houd je werk en privé goed gescheiden als je thuis werkt

Er zitten een hoop voordelen aan thuiswerken: je hebt geen reistijd meer, werkt niet in een lawaaierige kantoortuin en waarschijnlijk krijg je meer gedaan in minder tijd. Maar het is echt niet alleen maar positief. Zo wordt de scheidslijn tussen werk en privé wel heel dun als werkt, leeft en slaapt tussen dezelfde vier muren.

Werk en privé goed gescheiden houden is dus belangrijker dan ooit. Maar hoe vind je daar nou een fijne balans in als je vanuit huis werkt?

Home office opruimen

Je ‘home office’ situatie kan momenteel van alles zijn nu we allemaal thuiswerken, van een daadwerkelijk bureau tot de keukentafel. Waar je ook werkt, neem aan het einde van elke werkdag even vijf minuutjes de tijd om je werkplek op te ruimen. Zeker als je een geïmproviseerde werkplek hebt, helpt het om in je ‘privé-tijd’ niet de hele tijd werkspullen en notities tegen te komen.

Het zorgt er ook voor dat je een ritueel hebt aan het einde van je werkdag. Hoe vaker je deze gewoonte uitvoert, hoe meer je brein weet dat dit ritueel het einde van je werkdag betekent. Als extra voordeel begin je de volgende dag met een opgeruimde werkplek. Onderzoek van de Princeton University toont namelijk aan dat rommel het moeilijker maakt om je op één taak te focussen. Een win-win dus!

Ga naar buiten

Normaal gesproken moest je jouw huis uit om naar werk te gaan, en kwam je ook buiten als je weer naar huis ging. Geen reistijd meer is enorm fijn. Toch was dit hét moment om wakker te worden en je los te koppelen van werk. Sta daarom iets eerder op om ‘s ochtends voor werk een blokje om te gaan. Op deze manier begin je ook meteen fris aan je werk.

Lees ook: Voorkom een burn-out van thuiswerken met deze tips

‘s Middags kan je hetzelfde doen om je even los te koppelen van werk en weer een ritueel te hebben om je werkdag officieel af te sluiten. Niet zo van het wandelen? Ga dan voor een yoga-sessie of home work-out. Hallo endorfines!

Houd een routine aan

Je routine lijkt in geen opzicht meer op de routine die je voor quarantaine had. Probeer daarom een nieuwe routine te vinden waar je lichaam baat bij heeft. Zorg er in ieder geval voor dat je ongeveer op dezelfde tijd naar bed gaat en weer opstaat, en elke dag rond dezelfde tijd je ontbijt, lunch en avondeten eet.

Natuurlijk kan je van je routine afwijken, maar een dagplanning kan helpen om de scheidslijn tussen werk en privé niet verder te laten vervagen.

Neem een dag vrij als je lichaam daarom vraagt

Nu het niet mogelijk is om een verre reis te maken, besluiten sommige mensen gewoon door te buffelen en geen vrije dagen op te nemen. Het voelt zonde om je vakantiedagen op te maken als je toch nergens heen kunt. Toch heb je die vrije dagen af en toe nodig, óók nu.

Als je constant vermoeid bent, pijn in je lichaam hebt of langer doet over je taken dan normaal, is dat een signaal dat je lichaam probeert af te geven. Negeer het niet! Ga een weekendje naar de prachtige Nederlandse natuur of ontspan je gewoon thuis door uit te slapen en een goed boek te lezen.

Probeer een werkplek in te richten

Het ziet ernaar uit dat het thuiswerken, here to stay is. Heb je de ruimte? Denk dan na over een home office. Je zorgt dan voor een ergonomische werkhouding, en je hebt een speciale plek om te werken. Daar hoef je overigens geen hele lege ruimte voor te hebben! Een klein bureautje in de woonkamer, slaapkamer of zelfs de gang is al voldoende.

Vraag niet te veel van jezelf

Het grote gevaar van thuiswerken is dat er geen vaste werktijden meer zijn. Probeer je daar toch aan vast te houden. Als jij niet de afspraak maakt met jezelf om om half zes te stoppen, is de verleiding wel heel groot om nog even je mailbox te legen.

Ook als je te veel vraagt van jezelf zorgt dat voor een verstoorde balans. Je kan niet én een extra project oppakken op werk, én een side hustle opstarten, én een boek per week lezen én elke dag sporten. You get the point. Zorg dat je in je vrije tijd genoeg ontspanning en plezier inplant, zodat je de volgende dag weer kunt knallen.

Lees ook: Kom uit die pyjama: zo werk je productief vanuit thuis (én zorg je goed voor jezelf)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️