WorkJuice
WorkJuice Werk 19 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

Kom uit die pyjama: zo werk je productief vanuit thuis (én zorg je goed voor jezelf)

Het is rustig op straat, zelfs in de spits zijn de treinen leeg en ‘s ochtends vroeg staat er amper file op de Nederlandse wegen. Rutte riep namelijk op om zoveel mogelijk vanuit huis te werken sinds de uitbraak van het coronavirus. Een hele verandering voor mensen die normaal gesproken nooit thuiswerken. Daarom is het handig te weten hoe je thuis ook productief werkt én hoe goed voor jezelf te zorgen. En nee, weken lang in je pyjama zonder ontbijt achter je laptop zitten, hoort daar (helaas) níet bij. 

Waarschijnlijk komen veel mensen erachter dat productief blijven als je thuis werkt een opgave kan zijn. De buurman draait keihard smartlappen, die was moet eigenlijk echt nog gedaan worden en dan heb je nog de verleidingen als de tv of huisgenoten die altijd aanwezig zijn.

Helemaal met de constante updates over het coronavirus, kan het lastig zijn je te focussen en echt productief te zijn bij het thuiswerken. Omdat deze situatie helaas nog weken gaan duren, verzamelde ons businesszusje WorkJuice de beste tips. Want als je het goed aanpakt, ben je zelfs juist productiever thuis zonder alle afleidingen!

Meer weten daarover? De 6 grote voordelen van thuiswerken

Zorg voor een ochtendroutine

Het is heel verleidelijk om je wekker zo dicht mogelijk bij 09.00u uur te zetten, om vervolgens uit bed te rollen en je in je pyjama op de bank te nestelen met je laptop op schoot. We feel you.

Toch is het voor je productiviteit het best als je een ochtendroutine voor jezelf creëert bij het thuiswerken. Dat kan al alleen rustig koffie zetten en ontbijten zijn, maar je kan ook van de minder reistijd gebruikmaken door eerst yoga, een meditatie of een home work-out te doen voordat je aan de slag gaat.

Maak je eigen werkplek

En daarmee bedoelen we dus niet op de bank of in bed, sorry. Dat lijkt misschien aan het begin van de dag de meest comfortabele plek op aarde, maar zorgt uiteindelijk voor rugklachten. Zeker als we nu door het coronavirus meerdere weken vanuit huis moeten werken.

Lees ook: Stay calm! Zo kan je mindful omgaan met het verplicht thuisblijven

Probeer echt aan een bureau te gaan zitten mét een laptopstandaard en een los toetsenbord. Heb je een klein huis en geen bureau? Claim dan een plek aan de keukentafel. Met meerdere huisgenoten kan dat een opgave zijn, maar behandel elkaar overdag gewoon zoals je ook je collega’s aan je eiland op kantoor zou behandelen.

Poets je tanden en kleed je aan

Zorg dat ‘tanden poetsen’ en ‘aankleden’ ook een deel van je ochtendroutine zijn bij het thuiswerken. Dat lijkt misschien een open deur. Maar geloof ons: als je je meteen in je werk stort, is het heel normaal om je na de lunch opeens te realiseren dat je nog helemaal je tanden niet hebt gepoetst.

Vaak lees je dat je per se normale kleding aan moet trekken om productiever te zijn, maar wat ons betreft mag je ook het beste van een situatie maken. Dat betekent: geen bh en geen strakke spijkerbroek aan, maar de kleding waar jij je het meest comfortabel in voelt.

Op VICE lezen we een mooie vuistregel: werken in je pyjama is prima, als het maar niet de kleding is waarin je hebt geslapen. Maar ook: als jij je actiever voelt in je sneakers, draag die dan onder je outfit!

Houd pauzes

Ben jij zo iemand die zich bij het thuiswerken al schuldig voelt als ‘ie één seconde naar de zon buiten staart? Probeer dat schuldgevoel uit te schakelen en af en toe ook pauzes te houden. Thuis kom je bij het koffiezetapparaat niet Truus tegen die over haar kinderen vertelt. Of heb je niet collega Janneke als buurvrouw die je in geuren en kleuren over het weekend vertelt. Op kantoor ben je ook echt niet 8 uur lang in volle focus.

Must read: Hoe we onze focus aan, maar vooral ook weer uit kunnen zetten: expert Mark Tigchelaar vertelt

Als je geen symptomen van het virus hebt, is het helemaal oké om met dit mooie weer even een blokje om te lopen. Ook als je bijvoorbeeld verkouden bent is het alsnog belangrijk pauze te houden. Eet je boterham in de tuin op, lees een hoofdstuk uit een boek of houd een yogasessie van 20 minuutjes.

Zorg goed voor jezelf

Het gevaar van (zo lang) thuiswerken, is dat je niet goed voor jezelf zorgt. Als je niet een bepaalde trein moet halen, is de verleiding om ‘nog even’ de laatste dingen af te maken groot. Pas daar mee op: voor je het weet maak je lange dagen.

Met goed voor jezelf zorgen, bedoelen we ook dat je een gezonde lunch maakt. In plaats van dat je een pak koekjes opentrekt die je toch nog in huis had. Eet gezond, beweeg, dans, lach en praat af en toe nog met anderen (of dat nou in real-life of virtueel is).

Dit is altijd belangrijk als je vanuit huis werkt, maar in deze tijd helemaal!

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Meer Bedrock @ Work?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Kom uit die pyjama: zo werk je productief vanuit thuis (én zorg je goed voor jezelf)
Sluiten