Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 10 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Je verveelt je kapot op werk en denkt dat je gek wordt: heb je een bore-out?

Je leest het overal: 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-out verschijnselen volgens het CBS. De werkdruk is te hoog, de sociale verplichtingen kun je niet meer aan en álles voelt als te veel. Maar wat als je het tegenovergestelde meemaakt? Je zit uren naar je scherm te staren, hebt al je werk al af en verveelt je te pletter.

Volgens psycholoog Eva Idelenburg kan een bore-out ontstaan wanneer je op werk in een functie zit waarin je continue onder-gestimuleerd wordt.

“Dit kan komen doordat het werk te eenvoudig van aard is, te eenzijdig is of omdat er eenvoudigweg te weinig taken zijn. Werkprestatie en stimulatie verhouden zich tot elkaar in een normaal verdeling. Dit betekent dat je een bepaalde hoeveelheid stimulatie nodig hebt om tot een bepaald prestatieniveau te komen. Indien er echter sprake is van over-stimulatie dan zal de werkprestatie afnemen. In geval van een bore-out is er sprake van onder-stimulatie op de werkvloer. De werknemer wordt onvoldoende gestimuleerd om tot een optimaal prestatieniveau te kunnen komen. Dit kan gepaard gaan met verschillende geestelijke en lichamelijke klachten.”

Ziek worden

Het is dus mogelijk om stress te ervaren doordat je juist te weinig te doen hebt. “De werknemer is ontevreden met zijn werk en verveelt zich. Een bore-out krijg je niet van de ene op de andere dag, er gaat vaak een lange aaneengesloten periode van verveling op de werkvloer aan vooraf,” aldus Eva. Hierbij komt dat je lichamelijke en geestelijke klachten kunt ontwikkelen bij een bore-out.

Lees ook: Heb jij een verborgen burn out?

“Naarmate de bore-out langer aanhoudt verergeren vaak de klachten. In extreme gevallen kan dit zelfs lijden tot een lichamelijke ziekte. Dit houdt in dat je immuunsysteem door langdurige stressklachten niet meer optimaal functioneert, waardoor virussen en bacteriën meer kans krijgen toe te slaan. Mensen die zich al langere tijd neerslachtig voelen en hiervoor geen oplossing vinden, kunnen uiteindelijk een depressie ontwikkelen.”

Constante prikkels

Maarten Vogelaar van De Kwekerij vertelt aan Het Parool waarom hij niet verbaasd is dat voornamelijk millenials meer last hebben van een bore-out.

“De huidige maatschappij is er een van beleving, van kicks. Een stomme baan of een waarin je je verveelt, past daar niet in. Daarnaast is een baan voor heel veel mensen niet meer datgene wat je doet omdat je nu eenmaal geld nodig hebt, maar een invulling van je bestaan. Een baan moet gaaf zijn. Niet middelmatig.”

Symptomen

Volgens Eva Idelenburg zijn dit de (eerste) symptomen van een bore-out.

  • Insomnia (slecht slapen) / hypersomnia (buitensporig veel slapen)
  • Je lusteloos voelen/ passief gedrag
  • Vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Verhoogde prikkelbaarheid
  • Piekeren
  • Verminderd plezier/ interesse in activiteiten die je eerst wel leuk vond
  • Gewichtsverlies / gewichtstoename
  • Onverklaarbare somatische klachten; buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid nek/rugklachten
  • Toename in ongezonde leefgewoontes: meer roken, drinken, ongezond eten
  • Negatieve gedachten over jezelf en werksituatie

Denk je dat je een bore-out hebt? Je kunt je laten behandelen door een psycholoog. Door middel van gesprekken kun je samen kijken waar de klachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen.

Tips van Eva Idelenburg om een bore-out te behandelen of voor te zijn:

  1. Kies een baan die bij je past
  2. Blijf niet zitten bij een werkgever of baan die teveel stress oplevert
  3. Blijf rondkijken: houd je netwerk up-to-date, check regelmatig vacaturesites, werk je linked-in bij etc.
  4. Bespreek jouw situatie met je leidinggevende, let daarbij op dat je niet teveel in de ‘klaagrol’ vervalt maar draag zelf ook alternatieven aan (bijvoorbeeld werken op een andere afdeling die je meer aanspreekt)
  5. Teamwork: indien je je verveelt op kantoor zul je vast niet de enige zijn! Onderhoud goed contact met je collega’s en bedenk samen een plan om het werk leuker en uitdagender te maken. Bijvoorbeeld door wekelijks terugkerende teamactiviteiten zoals een borrel of het opzetten van een nieuw project. Bijvoorbeeld samenwerken met een goed doel
  6. Indien mogelijk kun je part-time gaan werken en daarnaast je eigen onderneming starten in een vakgebied waar je meer passie voor hebt
  7. Houd je kennis up-to-date: begin een nieuwe studie in een andere richting die je meer interesseert of volg cursussen en workshops die je nieuwe mogelijkheden of toepassingen in je huidige functie geven
  8. Creëer een fijne werkomgeving: gebruik van kleurkunstplanten of bloemen en (indien mogelijk) wat muziek op de achtergrond kunnen ervoor zorgen dat dat saaie aquarium met tl-verlichting een hele andere uitstraling krijgt. Een fijne geur (bijvoorbeeld kamerparfum van Rituals) kan ook bijdragen aan een aangenaam gevoel op de werkvloer
  9. Rustmomenten: neem voldoende pauze. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die pauze nemen efficiënter werken dan mensen die onvoldoende pauzeren. Dus stop met het doortikken met die boterham met pindakaas in de hand achter de pc. Een stuk buiten lopen of eenvoudig even buiten gaan zitten met een goede lunchmaaltijd zorgt ervoor dat je weer opgeladen aan de rest van je werkdag kunt beginnen
  10. Geestelijke gezondheid is een kwestie van balans: je leven bestaat niet alleen uit werk. Ook in je vrije tijd kun je een bijdrage leveren aan de juiste balans tussen inspanning (bijvoorbeeld intensief sporten) en ontspanning (bijvoorbeeld yogameditatie). Zorg goed voor jezelf dat komt je werkprestaties ook ten goede.

Meer leren over burn-outs?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️