Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 2 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Spiritueel reizen: zo ga je op reis met betekenis

Een reis kan je al heel veel brengen. Je stapt uit je comfort-zone en komt dingen tegen die je thuis niet ziet of waar je thuis niet mee te maken hebt. Wie reist in een camper moet langer zoeken naar iets simpels als water, tijdens een verre reis word je geconfronteerd met cultuur verschillen of zelfs met armoede en je komt mensen tegen van wie je veel nieuwe dingen leert. Spirituele reizen of reizen met een spiritueel tintje kunnen zelfs nóg wat meer diepgang geven. 

Een spirituele reis kun je samen doen met iemand die je goed vertrouwd, zo heb je altijd iemand op terug te vallen. Als je alleen gaat, ga je nog meer uit je comfort zone. Je leert dan vertrouwen op je eigen intuïtie en word al gauw je eigen beste vriend.

1. Retraite

De bekendste vorm van een spirituele reis is een retraite. De van Dale omschrijft een retraite als ‘dagen van geestelijke afzondering‘. Dat klinkt veel heftiger dan het is. Bij een retraite ben je meestal samen met een groep gelijkgestemden en een begeleider op een fijne plek – vaak in de natuur. 

Er zijn verschillende vormen van retraites. Yoga en meditatie en stilte retraites zijn de bekendste vormen van in retraite gaan, maar er zijn ook vormen van retraites waarbij de focus ligt op persoonlijke ontwikkeling en zelfs ondernemerschap.

Retraites worden overal gehouden, van India tot Ibiza en van de Ardennen tot Terschelling. Het kan daarom een mooie toevoeging zijn aan een reis of fijn zijn voor een weekje er tussenuit.

2. Naar een community

Tijdens je reis kun je een tijdje in een community verblijven. In een community wonen en verblijven vaak veel verschillende en kleurrijke mensen. Er is veel aandacht voor de natuur en het werken met kruiden. Ook gaat het om het samen zijn en de verbinding met anderen. En omdat het er allemaal wat alternatiever aan toegaat is er veel ruimte voor spiritualiteit en yoga en meditatie.

Lees ook: Wat is het nut van spiritualiteit nou eigenlijk?

Op een community worden er af en toe kleine festivals georganiseerd, maar ook dingen als ceremonies of vrouwencirkels. In de meeste communities is veel ruimte om je creativiteit op z’n beloop te laten gaan. ECOlonie in de Franse Vogezen is bijvoorbeeld zo’n community.

3. Vipassana

Vipassana is eigenlijk ook een vorm van retraite. Vipassana betekent ‘inzicht’ of ‘de dingen zien zoals ze echt zijn’. Het is een vorm van meditatie waarbij je je eigen lichaam observeert en er weer meer mee in contact komt. Na afloop ben je bewuster, evenwichtiger en rustiger en kun je het leven veel beter aan.

Lees ook: Ssst… Stil zijn is goed voor je (en zo zoek je het op in je drukke leven)

Een vipassana duurt 10 dagen en tijdens die 10 dagen zijn er een aantal gedragscodes. Je mag geen muziek luisteren en niet lezen, schrijven, sporten of praten met andere mensen die de Vipassana doen.

Je gaat jezelf dus zéker een paar keer tegenkomen. Rot op het moment zelf, maar achteraf heel leerzaam.

4. Wandelen

Een wandelvakantie kan ook een heel spirituele reis zijn en je kunt het in verschillende vormen doen. Zo worden er spirituele wandelreizen en wandelretraites georganiseerd waarbij je met een groep en een begeleider gaat wandelen. Maar niet alleen die vorm van wandelen is spiritueel. Je kunt zelf bijvoorbeeld een pelgrimstocht wandelen.

Lees ook: 9 fijne meditaties om op te zetten tijdens het wandelen

Een pelgrimstocht is een tocht die pelgrims vroeger maakten naar een bedevaartsoord. Ook als je niet heel religieus bent, zul je de magie van zo’n pelgrimstocht voelen.

Tijdens zo’n tocht zul je het af en toe zwaar hebben. Moe, zere benen en een stijve nek kunnen het moeilijk maken om door te zetten. Maar zoals Graeme Simsion in het boek ‘Camino’ zegt: de tocht zal je veranderen – en dat geldt niet alleen voor de Camino de Santiago.

5. Verblijf op een spirituele plek

Er zijn heel wat spirituele plekken in de wereld. De hippies kwamen hier vroeger al bij elkaar en zijn eigenlijk nooit meer weggegaan. Je kunt naar zo’n naar zo’n plek gaan voor een spirituele reis en een tijdje op zo’n plek verblijven.

Vaak kun je op deze plekken meedoen aan ceremonies, samen zijn met gelijkgestemden, gezond en gezond eten. yoga beoefenen en ook naar festivals gaan.

Lees ook: Waarom praten mensen die spiritueel zijn altijd zo zweverig?

Een aantal van die plekken zijn:

  • Glastonbury in Engeland
  • Sedona in de Verengde Staten
  • Órgiva in Spanje
  • San Marcos in Guatemala
  • Rainbow gathering

En mocht je na een tijdje juist weer even behoefte hebben aan wat nuchterheid, dan reis je gewoon lekker verder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️