Tessa Ham
Tessa Ham Werk 6 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Hou je vast: er ís een manier om meer van je werk te gaan houden

De meeste van ons spenderen 8 uur per dag op ons werk. Onze baan is een groot onderdeel van ons leven. En toch zijn er genoeg mensen die een baan hebben waar ze niet gelukkig zijn. Hoe komt het dat zoveel mensen werk hebben waarbij ze de uren op de klok aftellen? En hoe vinden we een baan waarbij we wel van ons werk houden?

The School of Life heeft het verrassende antwoord.

Waarom we werk doen waar we niet gelukkig van worden

In de ideale wereld hebben we niet alleen een baan die in ons levensonderhoud voorziet, maar ook waar we gelukkig zijn. Helaas leven we niet in een ideale wereld en hebben veel mensen bij het vinden van een baan nog 3 andere vereisten, volgens The School of Life:

  1. We willen niet alleen een baan waarmee we onze rekeningen kunnen betalen, maar ook waarmee we andere (onnodige) dingen kunnen kopen, om indruk te maken op anderen.
  2.  Ook willen we bij een baan niet overgeleverd zijn aan andere mensen, die we diep van binnen vrezen en wantrouwen.
  3. Ten slotte hopen we een baan te vinden die ons gerespecteerd, gewaardeerd en misschien zelfs beroemd zal maken, zodat we ons nooit meer klein of genegeerd hoeven te voelen.

Wanneer we deze 3 vereisten laten meespelen in onze zoektocht naar een baan, is de kans groot dat we werk vinden waar we niet echt gelukkig in zijn. Een goed voorbeeld hiervan is dat we liever geen baan aannemen onder ons opleidingsniveau, omdat we bang zijn om als ‘minder’ gezien te worden in de ogen van anderen.

Streven naar meer

Onze psychologische drang om indruk te maken en aanzien te hebben bij vreemden, sluit heel veel beroepen al bij voorbaat uit. In plaats van te onderzoeken naar wat we intrinsiek echt leuk vinden en gepassioneerd over zijn, streven we naar ‘betere’ carrière.

Zelfs als dat eigenlijk in een vakgebied is dat we helemaal niet leuk vinden of een baan waarbij we veel harder moeten werken dan goed is voor onze gezondheid of ons gezin.

Je druk maken om wat anderen van je vinden: dit is waarom je dat niet meer moet doen

Hoe komt het dat we deze keuze maken? En hoe zorgen we ervoor dat we wél voor een carrière kiezen waarin we gelukkig worden? Dat heeft te maken met iets wat op het eerste gezicht niets met werk te maken lijkt te hebben: liefde.

Onvoldoende onvoorwaardelijke liefde

De druk om te presteren en om indruk te maken, is een gevolg van onvoldoende liefde in onze kindertijd. Daarmee bedoelt The School of Life niet dat we helemaal geen liefde hebben ontvangen in onze kindertijd, maar dat dit niet op de juiste manier is gebeurd.

Een kind dat genoeg onvoorwaardelijke liefde ervaart in z’n kindertijd, hoeft zich niet te bewijzen. Hij of zij hoeft niet uit te blinken op school, indruk te maken op kennissen en heeft geen invloed op de eigenwaarde van de ouders.

Ons schoolsysteem is ongezond: kinderen worden klaargestoomd om te presteren, niet om creatief te zijn

Zo’n kind kan het ook goed doen op school, maar alleen omdat hij het werk leuk vindt. En wanneer het kind opgroeit, zal hij hard werken omdat hij gepassioneerd is, niet omdat hij hunkert naar applaus. Het kind hoeft zich nooit zorgen te maken of mensen zijn naam over 100 jaar nog kennen.

Baan vinden waar we wel gelukkig zijn

Dit klinkt logisch, maar helaas kunnen we niets meer veranderen aan de liefde die we tijdens onze kindertijd ontvingen. Hoe vinden we dan een baan waar we echt van houden?

Gelukkig kunnen we op volwassen leeftijd ook liefde ontvangen. Als we mensen om ons heen verzamelen die echt van ons houden, waardoor we ons echt welkom voelen op aarde, wordt het nastreven van die ‘betere’ carrière onnodig.

Als we bijvoorbeeld een partner vinden die onvoorwaardelijk van ons houdt, maakt het eigenlijk niet uit of niemand weet wie we zijn. Wanneer je mensen op tv ziet die hunkeren naar macht en roem, kun je er volgens The School of Life vanuit gaan dat daar een eenzaam gevoel achter zit.

Werk jij om te leven of leef jij om te werken? Waarom beide opties niet ideaal zijn

Stel jezelf de vraag: wat had ik met mijn leven kunnen doen als ik me vanaf kinds af aan geliefd had gevoeld? Hoeveel dromen heb ik opgeofferd, omdat ik me druk maakte om wat anderen daarvan zouden vinden?

De meest verbazingwekkende prestaties in iemands carrière zullen nooit een gebrek aan liefde kunnen compenseren. Stop met geloven dat werk deze leegte kan opvullen en je zal een baan vinden die je wel gelukkig maakt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️