Rosa Bertram
Rosa Bertram Reizen 8 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

De mooiste en meest spirituele plekken in Portugal

Voor het ontdekken van bijzondere plekken hoef je heus niet vijftien uur te vliegen. In Europa vind je genoeg magische en afgezonderde plekjes waar je helemaal tot rust kan komen. Bedrock’s Rosa vertoeft graag in Portugal en deelt de meest bijzondere, spirituele plekjes in het Zuid-Europese land.

De laatste jaren lijkt Portugal steeds meer in trek bij menig toerist. Het is er zonnig, niet al te druk, het is goedkoper dan in Nederland en de natuur is er adembenemend.

Wie op zoek is naar een plek om zich helemaal terug te trekken in de natuur, meer wilt leren over permacultuur, zich wilt onderdompelen in de wereld van communities of een fijn yogaretreat wilt doen, is in Portugal zéker aan het goede adres.

Mooiste en meest spirituele plekken in Portugal

We delen een paar hoogstpersoonlijke magische tips in Portugal:

1. Sintra

Sintra is een stad en gemeente (een gebied) gelegen vlak naast de bruisende hoofdstad Lissabon. Sintra is een magisch heuvelgebied met zijn eigen microklimaat waardoor de flora en fauna er anders is dan op andere plekken in de regio of het land.

Boven de berg hangen regelmatig wolken, het is er vochtig en dat betekent dat de bomen en natuur er ontzettend luscious is. Verschillende kleuren groen, bossen, mos en magische weggetjes, een adembenemend uitzicht over de kust en Lissabon én tel daar de Moorse gekleurde gele en roze kastelen en vorstelijke tuinen bij op en je bevindt je zowaar in een Disney-sprookje.

Tip: bezoek in Sintra het holistisch yoga retreat centrum ‘Floresta Encantada Sintra’Een magische plek voor healing en transformaties middenin de prachtige natuur.

2. Monchique

Eén van de meer spirituele plekken in Portugal is zeker weten het dorpje in het binnenland van de Algarve, Monchique. Het water uit de bergen is er heerlijk en wordt in flessen door het hele land verkocht. In Monchique zelf hoef je slechts een waterpunt te vinden en kan je je drinkfles gewoon zelf vullen.

Een pleidooi om in eigen land op vakantie te gaan

In het gebied rond Monchique vind je veel communities en plekken waar mensen hebben gekozen om gezamenlijk of als gezin bijvoorbeeld off grid te wonen. Wie goed oplet ziet de tipitenten en yurts tussen de bomen, bergen en de gebouwde terrassen staan. Dat zorgt ervoor dat Monchique een bijzondere spirituele sfeer heeft wanneer je er doorheen rijdt.

Doe wat research en je vindt er retreats, workshops en gatherings alom. Oh, nog een pluspunt: je kunt vanaf de bergen in Monchique de zuid-kust zien liggen én het is vlakbij het hoogste punt in de Algarve. Tip: bezoek Caldas de Monchique, een bijzonder kuuroord met spa, sauna, thermaalbad en zuiver bronwater.

3. Retreat van Mooji

Niet lang geleden schreven we over de mooiste quotes van Mooji. Hij is een spiritueel leraar die in 1954 op Jamaica werd geboren met de naam Anthony Paul Moo-Young.

In de heuvelachtige regio Alentejo heeft hij zijn eigen prachtige land, genaamd Monte Sahaja met een ‘centre for Self-Realisation for mature and genuine seekers of Truth drawn to spiritual awakening.’ Het is een plek waar je het grootste gedeelte van het jaar terecht kan voor spirituele verdieping, verstilling tijdens een stilte retreat of satsang.

Een bijzondere plek om Mooji hoogstpersoonlijk te kunnen ontmoeten en je onder te dompelen in zijn leer.

Zin om te reizen? Zo ga je op avontuur zónder de wereld over te vliegen

4. Aljezur

Wie op zoek is naar een plek waar er verschillende ceremonies, retreats en workshops wordt gehouden op een prachtige plek in zuid-Portugal, ver weg van alle drukte, wil zeker eens een kijkje nemen bij het land van Temple of Earth. Het stuk land is een aantal jaar geleden opgericht door de eigenaren Yves en Veerle in Aljezur en is uitgegroeid tot een heus spiritueel healing centrum voor de streek.

Denk aan cacao-ceremonies, sjamanistische cursussen, esthatic dance en meer traditionele ceremonies met plantmedicijnen. Zéker een bezoekje waar dus. Het dorpje zelf, Aljezur, heeft net als Monchique een bijzondere energie. Men zegt dat het komt door de quartzen (kristallen) die in de regio veel te vinden zijn. Wie zal het weten, maar voor een spirituele twist aan je trip, ben je in Aljezur zeker aan het goede adres.

Genoeg yogascholen, workshops en communites om een bezoekje aan te brengen.

5. Tip van het huis

Wie rust en wilde natuur wilt op zoeken, wil zeker een rondje door de zuid-west Algarve rijden. Hoge kliffen, blauwe zee, heuvelachtige landschappen en niemandsland. Niemand die je er komt storen, wat het een perfecte plek maakt om weer helemaal op te laden en een flinke dosis inspiratie op te doen.

Meer een bergtype? Het prachtige, uitgestrekte berggebied Gerês ligt tegen de Spaanse grens aan de noordkant van het land en is prachtig. Er is niemand te vinden, dus je hebt de hikegebieden en mooie bergweggetjes helemaal voor jou alleen.

Af en toe kom je door een ouderwets middeleeuws dorpje, wat het laat voelen alsof je terug in de tijd bent gegaan. Extra leuk: het gebied heeft veel helderblauwe watervallen om naartoe te hiken.

Een mooi lijstje voor je volgende bezoek aan Portugal. Want wie zegt dat je naar de andere kant van de wereld moet vliegen om tot rust te komen?

Bedrock Travel: hoe het komt dat microreizen steeds populairder wordt (wij zijn fan!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️