Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 3 okt 2020
Leestijd: 6 minuten

Een pleidooi om in eigen land op vakantie te gaan

Mede door corona, en hoe die de reiswereld op z’n kop heeft gezet, zijn we Nederland steeds meer gaan ontdekken. Reizen zoals we dat eerst deden kon ineens niet meer, dus werden we bijna gedwongen om ons eigen land met andere ogen te bekijken. En wat blijkt, je kunt je bucketlist ook gemakkelijk vullen met Hollandse spots!

Nu de grenzen hier en daar weer open gaan, willen we je hier graag aan herinneren. Want we willen niet alleen gezonde mensen, maar ook een gezonde planeet! En je vakantie dichtbij huis vieren, is de meest duurzame vorm van reizen. Beter voor het klimaat, én onze economie.

Verliefd op Nederland

Je hoeft echt niet altijd het vliegtuig te pakken om een vakantiegevoel te ervaren of iets unieks te beleven. Nederland barst van de bijzondere plekjes die je absoluut gezien moet hebben en die erom smeken om te worden bezocht. Van mooie natuur met wildlife, tot bijzondere accomodaties en culturele hotspots. En van toffe steden tot mooie boottochten en heerlijke stranden.

Roëll de Ram van de reisblog We Are Travellers bundelde de allermooiste, meest verrassende én wereldberoemde spots van Nederland in een boek, Verliefd op Nederland, in de hoop dat we nog vaker op pad gaan in eigen land.

Must read: Bedrock ontdekt Nederland: duurzaam overnachten in het Amsterdamse Westerpark

Onderverdeeld in categorieën zoals ‘dagje strand’, ‘dieren spotten’, ‘campings & glampings’ en ‘sprookjeskastelen’ vind je eindeloos veel inspiratie en prachtige foto’s. Hieronder onze favorieten:

Kunst Kijken

Van landschapskunst zoals Exposure waardoor Nederland een groot gratis openluchtmuseum lijkt, tot werken van wereldberoemde Hollandse kunstenaars zoals Van Gogh – in Nederland valt absoluut veel kunst te bekijken.

Het Grote Gezicht
Bron: Blok & Lugthart

Wat dacht je van Het Grote Gezicht in Joure (Friesland)? Een functioneel stalen kunstwerk in de vorm van een magistrale fontein die het water over een waterscheiding pompt. Drie waterstralen ontspringen op 6 meter hoogte aan het gezicht van een vrouw, waardoor het lijkt alsof de waterstralen haar wapperende haren zijn.

Ook leuk: Bedrock ontdekt Nederland: logeren op een luxe, maar knusse boerderij in de Overijsselse wei

Bijzonder overnachten

Wil je een paar nachten midden in de natuur slapen? Of juist over de top overnachten in een stad? Er zijn in Nederland heel wat plekken waar je fantastisch de nacht kunt doorbrengen. Zo kun je overnachten op een kampeervlot in het meest waterrijke deel van de Brabantse Wal.

Een vlonder met daarop een houten huisje met een puntig dag – de ideale plek om te onthaasten, te detoxen van social media en helemaal op te gaan in de natuur.

Op stedentrip

Je hoeft geen landsgrenzen te passeren om een stedentrip te kunnen maken. Nederland barst namelijk van de leuke steden! De een hypermodern (Rotterdam) en ander ouderwets gezellig (Maastricht). Ben je lately nog wel eens in Tilburg geweest? Deze stad is flink veranderd en verdient echt je aandacht.

De Spoorzone is een rauw, hip stukje Brabant, waar je lekker borrelen, et surrealistische doolhof Doloris Meta Maze (met rooftopbar) mag je niet missen en andere toffe hotspots vind je in de Piushaven.

De mooiste molens

In Nederland staan ruim 1200 molens. Sommige zijn volop in gebruik, in andere zijn juist restaurantjes en winkels gevestigd of is er een woonhuis van gemaakt. Je kunt met de fiets mooie molenroutes afleggen, maar je kunt er ook gewoon een bezoeken of van een afstandje bewonderen.

Ook interessant: Bedrock Travel: hoe het komt dat microreizen steeds populairder wordt (wij zijn fan!)

Zoals de schilderachtige Molen de Adriaan – die moet je gezien hebben als je in Haarlem bent. Hij lijkt wel op een klein huisje te zijn gebouwd! Je kunt er langs peddelen op een sup, of zelfs een rondleiding volgen.

Nederlands werelderfgoed

Wanneer je naar het buitenland op reis gaat en ziet dat er een bezienswaardigheid op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, dan wil je er heen toch? Gek genoeg vergeten we dat ook in Nederland een aantal bijzondere locaties door Unesco zijn erkend.

Dit zijn vooral plekken die een verhaal vertellen over het ontstaan van Nederland; die iets zeggen over hoe wij omgaan met ons gevecht tegen het water, onze maatschappij of over Nederlands design. Wat dacht je van het Rietveld Schröderhuis van Gerrit Rietveld? Een must om te bezoeken als je ook maar enigszins interesse hebt in architectuur.

Op pad in de natuur

Of je nou zin hebt in een fikse hike of een rustig blokje om, er is in Nederland genoeg natuur om van te genieten. Het meest indrukwekkend zijn misschien wel de paarse heidevelden, de duinlandschappen, die Nederland op de sahara doen lijken en de nationale parken, waar reeën, hooglanders en wilde paarden leven.

Maar ben je al eens in Millingerwaard geweest? Dit is een redelijk nieuw stukje natuur tussen Nijmegen en Arnhem, waar je heerlijk kunt wandelen. Uniek aan dit gebied is de bijzondere theetuin, die je hier midden in de natuur vindt en waar je alleen met de voet of fiets kunt komen. Op  een zonnige dag lijk je hier zomaar in Marokko te zijn belandt.

Local Food

Wist je dat we heel wat smaakvolle seizoens- en streekproducten hebben in Nederland? We hebben pluktuinen waar je zelf een doosje aardbeien kunt vullen, een kust voor de beste vis en mosselen en grond waaruit we in de lente trots het witte goud (asperges) halen.

Gek op goede wijn? Ga dan voor een wijnproeverij bij een van de grootste wijngaarden van Limburg, de Apostelhoeve. Tussen de Limburgse wijnranken waan je je zomaar even in Italië.

De Apostelhoeve
Bron: De Apostelhoeve

Lees ook: De impact van klimaatverandering op wijn (is er straks geen cabernet sauvignon meer?)

Eilandleven

Eilanden doen iets met een mens; ze lijken te zorgen voor een instant vakantiegevoel. Wat een geluk dat Nederland 5 heerlijke bewoonde Waddeneilanden heeft, waar je het hele jaar naartoe kunt! Wellicht dat je Texel en Terschelling al eens hebt bezocht, maar vergeet vooral Schiermonnikoog niet.

Op dit autovrije eiland kun je naast wandelen over de extreem brede stranden, op de donderdagavond naar de strúmarkt in Willemshof, op jacht naar de 2 vuurtorens of onder de Walviskaak doorlopen. Daarnaast kun je er wadlopen, de natuur van het Nationaal Park verkennen en ‘s nachts de mooiste sterren kijken.

Waarom zou je naar het buitenland willen voor een vakantie of een weekendje weg? In Nederland is zoveel moois en tofs te vinden!

Bedrock Travel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️