Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 4 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

Reset je lichaam en geest met de Reload-methode

Al het goede komt uit Zweden. Denk aan fika, hygge, lagom en Alexander Skarsgård. Nu is er Reload, een techniek om te herstellen van stress en drukte zonder dat het ten koste gaat van je ambities. De Zweedse Henrik Fexeus en Catharina Enblad ontwikkelden een simpele methode om je lichaam en geest te herstellen en te resetten.

In hun boek presenteren ze een paar technieken voor mentale en fysieke reload, praktische tips en vitamineshotjes voor je ziel, die je jezelf met enige regelmaat kunt toedienen om zo te kunnen blijven doen wat je wilt, zonder dat het een marteling wordt.

Druk druk druk

Onze manier van leven – vrienden wereldwijd, altijd online, dingen kopen aan de andere kant van de wereld, werken waar en wanneer we maar willen – kan ons helaas ook vloeren.

Maar liefst 1 op de 6 medewerkers in Nederland heeft burn out-klachten, omdat ons tempo vaak hoger ligt dan de aangegeven maximumsnelheid.

Vandaar dat er zo wordt gehamerd op rust, regelmaat, yoga en meditatie. Maar misschien vind jij het wel fijn om van alles en nog wat te doen te hebben. Als iemand je vraagt hoe het met je gaat, is jouw standaard antwoord: ‘Goed! Lekker druk!’, en dat wil je graag zou houden. Alleen dan zonder eraan onderdoor te gaan.

Lees ook: Druk druk druk: waarom zien we druk zijn als een statussymbool?

Wat is reload?

‘Reload’ is een ander woord voor ‘herstel’ en de methode is dan ook niets anders dan je lichaam en gedachten technieken bieden om te herstellen. Als je een hardlooprondje hebt gedaan, moeten je spieren rusten om weer aan te kunnen sterken. Met je hersenen en de rest van het lichaam is het niet anders: na een stevige werksessie hebben ze tijd nodig om te herstellen.

Veel mensen hebben een andere en ‘onbewuste’ manier om te herstellen, bijvoorbeeld shoppen, lang uitslapen, gamen of binge-watchen.

Zulke activiteiten geven ons maar heel tijdelijk een positief gevoel. En als we thuis een beetje niks gaan zitten doen, dan lopen we het risico in negatieve gedachten te verzanden. Daarom kun je beter hier en daar wat herstelmomenten inbouwen!

Energie aanvullen

Reload houdt in dat je je lichaam en geest de tijd geeft om te resetten zodat je naar behoren kunt functioneren. Je laat opgebouwde spanning los en vult energie aan, en je geeft je lichaam daarmee de tijd om te genezen van fysieke en psychische inspanningen.

Must read: Weinig energie? Met deze voeding geef je je lichaam een energie boost

Dit kun je doen op 4 verschillende manieren: slaap (dit lijkt me duidelijk), actief herstel (zoals wandelen, sporten, thee drinken met een vriendin), passief herstel (Netflixen, gedachteloos door Facebook scrollen – werkt overigens vaak niet) en pauzes gedurende de werkdag.

Op de laatste vorm is reload gebaseerd.

Het belang van pauzes

Het is belangrijk om gedurende je werkdag af en toe te herstellen. Daarom heb je ook pauzes, om even gas terug te nemen. Als je je die korte pauzes alleen maar kunt veroorloven als je ze compenseert met overwerken, dan kan het zijn dat je te veel werk op je bordje hebt liggen.

Ook interessant: Hoe we onze focus aan, maar vooral ook weer uit kunnen zetten: expert Mark Tigchelaar vertelt

En als je zélf vindt dat je geen pauze nodig hebt, dan moet je je misschien eens afvragen of je je behoefte niet onderschat. Als je de proef op de som neemt en werk maakt van je pauzes, zul je merken dat je productiever wordt.

Maak een planning waarin je pauzes zijn meegenomen, om ervoor te zorgen dat je ze ook echt krijgt.

3 verschillende reloads

In het boek vind je verschillende oefeningen voor minireloads, midireloads en maxireloads. Minireloads zijn een soort vitamineshots, die kosten hooguit een paar minuten en kun je de hele dag tussendoor doen.

Midireloads zijn bedoeld om regelmatig (bijvoorbeeld wekelijks) toe te passen in je pauze en kosten 5 minuten tot een uur. En maxireloads zijn grotere aanpassingen op je leefstijl, die duren zo lang als het nodig is.

  1. Een minireload is bijvoorbeeld een korte meditatie, een mindfulnessoefening, een ademhalingsoefening, stilstaan bij een positieve emotie of er even wat burpees tegenaan gooien.
  2. Een midireload is bijvoorbeeld een intense ademhalingsoefening, een piekerkwartiertje, sporten, iets nieuws leren, (lang!) lunchen of een fijne ervaring zoals dansen, een orgasme krijgen, een boekje lezen of bijpraten met een goede vriendin.
  3. Een maxireload gaat wat dieper en is meer bedoeld om je bewustzijn te vergroten. Denk aan: afstand nemen van je gedachten, jezelf zijn (en stoppen met vergelijken), je relaties benutten, vaker offline gaan, je perfectionisme loslaten, je fysieke energiestromen in kaart brengen (niet meer eten dan je verbrandt) en je slaapritme op orde brengen.

Overlap met mindfulness

Een aantal reloadtechnieken herken je misschien van de mindfulness. Helaas wordt mindfulness nog steeds een beetje ‘zweverig’ gevonden, ook al gaat dat juist vooral over in het ‘hier en nu’ zijn. Reload is gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek naar stress, herstel, timemanagement en cognitieve psychologie.

Het geeft je slimme en snelle technieken om alles uit het leven te kunnen halen, zonder dat je daar iets voor hoeft op te geven. En dát is precies wat we willen.

Get rested:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️