Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 3 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Leren van de Zweden: neem eens wat meer pauze

Zweden komt op een heleboel vlakken dicht in de buurt van het ideale land. Onder andere op het vlak van gelijkheid en onderwijs kunnen we veel van het Scandinavische land leren, maar ook qua duurzaamheid doen ze het goed. Eerder schreven we bijvoorbeeld al over de Zweedse hype plogging, een combinatie tussen joggen en afval rapen. In deze rubriek laten we je zien wát de Zweden dan precies zo goed doen. Pauze nemen, bijvoorbeeld.

Fika

De Zweden creëren namelijk niet alleen ’s avonds een rustmoment, maar ook gedurende de dag. Zo’n twee tot drie keer per dag is het tijd voor ‘fika’, de beroemde coffeebreak die de Zweden inlassen tijdens hun werk of studie. Fika is bedoeld om even gas terug te nemen. De pauze van zo’n 15 minuten is een moment van rust – dat zeer welkom is wanneer je jezelf staande wilt houden in deze hectische wereld.

In die pauze is het eigenlijk ook niet de bedoeling dat je nutteloos door Facebook scrollt, maar liever dat je even écht sociaal contact hebt met collega’s of vrienden. Fika is een belangrijk sociaal moment op de dag om bijvoorbeeld contact te onderhouden met de mensen met wie je werkt. Sommige mensen zien het zelfs als onbeleefd als je niet meedoet tijdens fika.

Dat alles uiteraard met een kop koffie of thee in je hand, en het liefst een Zweeds kaneelbroodje of andere zoetigheid. Gebak in Zweden wordt soms dan ook ‘fikabröd’ genoemd. Het woord ‘fika’ zelf of afgeleid van ‘kaffi’, een vroeger woord voor koffie. Fika kan als zelfstandig naamwoord óf als werkwoord gebruikt worden.

Dit vind je misschien ook interessant: Nóg een duurzame uitvinding in Zweden: deze weg laadt elektrische auto’s op.

 

Minder haast

Fika is trouwens niet de enige manier waarop ze in Zweden meer rust implementeren in hun leven. Ook de rest van hun levenswijze is gericht op meer rust. Mensen zijn bijvoorbeeld veel minder gehaast om een trein te halen. Veel Nederlanders die naar het land zijn geëmigreerd, vertellen dat ze in Zweden meer in het nu leven, in plaats van heel ver vooruit te kijken.

Je hoort er dus veel minder snel mensen zeggen dat ze het ‘druk’, laat staan ‘te druk’ hebben. Dat komt onder andere ook door ‘lagom’, waarover we eerder al schreven. Dat is het principe van ‘niet te veel, niet te weinig, maar precies goed’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Leren van de Zweden: neem eens wat meer pauze
Sluiten