Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 22 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

Bedrock ontdekt Nederland: duurzaam overnachten in het Amsterdamse Westerpark

Onder het mom ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we het land af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes van Nederland. Eerder werden we al verliefd op camping Buitenland in Drenthe en ontdekten we vrijhaven Zwier in Vinkeveen, maar dit keer vonden we een wel heel bijzondere plek. We gingen namelijk op staycation in het duurzame Conscious Hotel, middenin het Amsterdamse Westerpark.  

Op nog geen steenworp afstand van de ingang van het Westerpark vind je het Conscious Hotel, is één van de 4 locaties van het eco-hotel concept.

Een duurzaam hotel middenin het groen van de stad? Daar móesten wij natuurlijk wel een kijkje nemen.

Amsterdam door andere ogen

Inmiddels 10 jaar geleden ontstond het eerste eco-hotelconcept van Nederland: het Conscious Hotel in Amsterdam. Met een locatie aan het Museumplein, 2 bij het Vondelpark en de ander pal in het Westerpark.

Hoewel het hotel dus al even bestaat, wordt een duurzaam concept als deze met de dag belangrijker in een wereld waarin reizen populairder is dan ooit en we voor een retreat, verjaardagsweekend of weekje weg (on)gegeneerd de hele wereld over vliegen.

Waarom steeds het vliegtuig instappen als er tussenuit ook zo makkelijk en dichtbij kan? Zélfs in je eigen stad. En om eerlijk te zijn: het is best verfrissend om met nieuwe ogen naar de stad te kijken die je zo goed dacht te kennen.

Lees ook: Bedrock Travel: hoe het komt dat microreizen steeds populairder wordt (wij zijn fan!)

concious hotel
Bron: Concious Hotel

Het Conscious Hotel

Een duurzaam concept als deze zien we graag: van top tot teen is het concept gebaseerd op hoe duurzaam reizen en verblijven zo’n klein mogelijke impact kan hebben op het milieu. Hoe doet het Conscious Hotel dat?

Hoe duurzaam is het concept?

Het monumentale pand wordt gedeeld met duurzaam restaurant Kantoor en wordt geheel (!) gerund op elektrische energie. De locatie Westerpark haalt de volledige energievoorziening uit een eigen windmolen in de Amsterdamse haven. Hoe tof?

Er wordt zo min mogelijk afval gecreëerd (nergens een klein shampooflesje of zeepje te bekennen dus), er wordt alleen gewerkt met duurzame, kwalitatieve materialen (daarnaast is slapen in een Auping bed niet bepaald een straf) én zijn bijvoorbeeld de stoelen gemaakt van maïs en bietjes!

Ook leuk: Bedrock Travel: op bezoek in Letland voor natuur, slow living én duurzaam design

Die milieuvriendelijkheid zie je ook terug in de producten: van de shampoo’s en conditioners tot de schoonmaakproducten: it’s all natural & eco-friendly.

Wat betreft het personeel werkt het Conscious Hotel samen met sociale projecten als ‘Baas van Morgen’ om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Met andere woorden: een concept om U tegen te zeggen!

concious hotel
Bron: Conscious Hotel

Wakker worden in het Westerpark

Dat je hier zonder schuldgevoelens kan verblijven, blijkt dus wel. Toch is dat natuurlijk niet de énige reden waarom je een nacht of twee weg wilt. Hoe zit het met de buurt en het verblijf zelf?

Na een avondje dineren in de buurt, is er genoeg keuze om nog wat te dansen of drinken in het Westerpark. Langs bij het net verbouwde Pacific, biertjes proeven bij Brouwerij Troost, een film zien bij filmhuis Ketelhuis of nog even dansen bij Radio Radio; keuze zat.

Wie nog niet naar ‘huis’ wilt, loopt nog even een rondje door het Westerpark en geniet van de frisse lucht, het groen en de stilte. Binnen nog geen minuut ben je weer op je minimalistische hotelkamer en doezel je zonder al te veel lawaai in slaap.

En dan komt het magische moment van opstaan. Nietsvermoedend slaan we de gordijnen aan het hoge plafond open en dat zorgt op z’n zachtst gezegd voor een bijzonder moment.

De zon schijnt door de blaadjes van de bomen zo de hotelkamer binnen en op de automatische piloot open ik de balkondeuren (want ja, die krijg je bij je kamer!). En whoops, nog voor ik het weet sta ik half in m’n nakie op het balkon te genieten van het ochtendzonnetje en frisse lucht van het Westerpark. ‘Hoevaak maak je dit nou mee?,’ dacht ik nog.

Gelukkig realiseer ik me niet veel later dat ik niet thuis, maar op een nogal openbare plek ben waar (gelukkig nog weinig) mensen hardlopen en wandelen. Ik snel me in m’n slaaproes weer naar binnen en we maken ons klaar voor het biologische ontbijt.

Ontbijten, lunchen of dineren bij Kantoor

Ontbijten, lunchen of dineren doe je bij Bar Kantoor dat gelegen is op de beganegrond van het Conscious Hotel. Alle gerechten en drankjes zijn hier geheel in stijl 100 procent biologisch.

Het ontbijtbuffet is grotendeels vegetarisch en vegan en de verse sapjes van sinaasappel en appel staan al voor je klaar terwijl je zo het groene park in kijkt. Ik moet toegeven: ik heb op vervelendere plekken ontbeten.

Lees ook: Verre reizen niet duurzaam? Dit zijn de positieve effecten van jouw wereldtrip

Concious cafe
Bron: Concious Hotel

Wie daarna nog geen afscheid kan nemen, neust nog even rond in het roze winkeltje genaamd het ‘Conscious Café’ met toffe lokale en duurzame producten zoals de organic -tampons van Yoni, toffe kaartspelletjes en lokale biertjes. Nog even wandelen door het Westerpark en voor je het weet sta je weer thuis op de stoep.

Nog nooit bekeek ik mijn eigen stad vanuit zoveel rust. Een weekendje weg kan dus zéker guilt free in je eigen (of naastgelegen) stad!

Informatie over het Conscious Hotel Westerpark
Haarlemmerweg 10
1014 BE Amsterdam

Wil je ook een nachtje logeren in het Conscious Hotel Westerpark? Je krijgt t/m 14 mei 2020 een speciale aanbieding om met 2 personen voor slechts €85 euro te overnachten inclusief 100 procent biologische ontbijtbox. Gebruik daarvoor deze code: specialdeal2020. Veel plezier!

Meer toffe hotspots in Nederland?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Bedrock ontdekt Nederland: duurzaam overnachten in het Amsterdamse Westerpark
Sluiten