Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 15 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Vegan en ga je op reis? Met deze tips hou je je makkelijk aan je plantaardige dieet

Er is weinig zo leuk, leerzaam en ontspannends als reizen. Tenminste, als je het ons vraagt dan. Nieuwe culturen, een andere omgeving, adembenemende natuur, geen werkstress en natuurlijk niet te vergeten: heerlijk eten. Dat is misschien wel het hoogtepunt van de reis. Maar hoe doe je dat als je (deels) plantaardig eet? Niet elke keuken in het buitenland is natuurlijk even vegan-proof. Daar zijn gelukkig oplossingen voor! En die zijn makkelijker dan je denkt.

Steeds meer mensen kiezen voor een (deels) vegan dieet. Door plantaardig te eten, draag je immers niet bij aan de vlees- en zuivelindustrie die de meest vervuilende ter wereld (!) is. Wil je het milieu niet nog meer vervuilen? Dan helpt het al om een aantal dagen in de week vega(n) te eten.

Daarnaast is bewezen dat een plantaardig dieet een enorme positief effect heeft op je mentale én fysieke gezondheid.

Last but not least: door te kiezen voor een plantaardig dieet draag je automatisch níét bij aan het grote dierenleed dat gepaard gaat met de vlees- en zuivelindustrie.

Niet zo gek dus dat veganisme steeds populairder wordt. Maar dat betekent niet dat je overal net zo makkelijk plantaardig eten als in de meeste steden in Nederland. Hoe blijf je vegan als je op reis gaat?

Ook lezen: Veganistisch eten? Met deze 5 tips kun je meteen beginnen

Vegan op reis: hoe doe je dat?

Op reis gaan met bepaalde dieetwensen is sowieso niet altijd makkelijk, heb ik zelf maar al te goed ondervonden als (zo goed als) vega met een allergie voor tarwe en soja (I know, niet de handigste combi…). Soms is het dan kiezen. Maar, wie dat niet wil, hoeft op plantaardig eten zéker niet in te leveren.

Met deze tips geniet je ook als veganist van al het buitenlands lekkers zónder dat daar een dier voor hoeft te lijden!

Bereid. Je. Voor.

Zowel fysiek als mentaal is het handig je voor te bereiden dat je op reis gaat en op plekken terecht gaat komen die je kent. Geen Jumbo met een vak vol vegan producten of een lekker lunchtentje waarvan je menukaart met vegan opties uit je hoofd kent. Wéten dat het soms lastig gaat worden, voorkomt een hoop stress en frustratie.

Bij de meeste ingewikkeld-lijkende-kwesties geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Maak daarom al voor de heenreis (of dat nu in het vliegtuig, de trein of auto is) een eigen voedselpakketje. Zo hoef je niet onverwacht met een knorrende maag te zitten. In het vliegtuig kan je tegenwoordig ook aangeven dat je vegan bent!

Maar ook eenmaal op reis: ga je voor een hike of trek je een dag een stadje in? Zorg dan dat je altijd iets van een notenreep, nootjes of fruit bij je hebt.

Ook wat betreft horeca

Doe je een stedentrip of ga je naar een plaats waar veel te doen is? Doe dan ook alvast wat research naar lokale restaurants, cafés en lunchtentjes om te kijken wat de vegan opties zijn. Google en Instagram zijn wat dat betreft je beste vriend! Grote kans dat je daarna nóg meer zin krijgt om te gaan.

Vind je vast ook interessant: Bedrock’s Grote Vegan Kookboek (download ‘m nu gratis!)

Supermarkt

Ga je juist naar een afgelegen gebied? Zorg dan dat de supermarkten één van de eerste stops is. Koop alvast wat lekkere vegan (en gezonde) snacks of waar je ook maar zin in hebt, zodat je altijd eten bij de hand hebt.

Humus, dips, spreads, brood, fruit, rauwe groenten als paprika en noten zijn altijd een goed idee.

Zelf koken

Op vakantie elke dag uiteten (of wel 3 keer per dag) klinkt héérlijk, maar in de praktijk kan het soms ook een beetje je neus uit komen. Voor de afwisseling is het ook hartstikke leuk om zelfs eens te koken. Zo bespaar je ook geld en heb je zelf de regie over wat er op je bord ligt.

Leestip: Heb je plantaardige proteïnepoeder nodig als vegan?

Slaap je in een AirB&B, huis of appartement? Overweeg om een aantal keer te koken. Wil je toch graag uiteten (heel begrijpelijk), kijk dan of je tenminste thuis kan ontbijten. Scheelt een hoop.

Oefen met de taal

And again: een goed begin, is het halve werk. Sowieso is het op reis een goed idee om je enigszins te verdiepen in de cultuur en in de taal, maar als je bepaalde dieetwensen hebt al helemaal.

Leer daarom alvast wat woordjes uit je hoofd zodat je de lokale ober duidelijk kan maken dat je graag plantaardig eet en dus geen dieren.

Wellicht word je nog verrast met de lekkerste en verrassende local vegan gerechten!

Meer over veganisme

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Vegan en ga je op reis? Met deze tips hou je je makkelijk aan je plantaardige dieet
Sluiten