Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 7 dec 2021
Leestijd: 5 minuten

Dé duurzame Gift Guide voor de feestdagen (of voor jezelf)

Kijk jij nu al uit naar de stapel kerstcadeaus onder de boom? Dat ziet er superfeestelijk uit, maar echt duurzaam zijn al die spullen niet – vooral niet als je ze één keer gebruikt en daarna nooit meer. Verlanglijstjes staan nu eenmaal vaak vol dingen die we niet écht nodig hebben. Ben je op zoek naar cadeaus die wel goed zijn voor de aarde, voor op je eigen lijstje of om cadeau te doen? Speciaal voor jou stelden we een Gift Guide met duurzame cadeaus samen.

Van houten speelgoed en biologische thee tot een heuse egel: voor ieder wat wils.

De beste duurzame cadeaus voor de feestdagen

Afbeelding van WWF ketting bij duurzame cadeaus
Bron: WWF

Accessoires en speelgoed van wilde dieren

Als je duurzame cadeaus wilt kopen én de wereld wilt verbeteren, moet je in de webshops van groene goede doelen zijn. De meeste stichtingen verkopen producten die niet alleen leuk zijn, maar waarmee je je ook inzet voor het betreffende doel. Bij het WWF koop je bijvoorbeeld deze toffe neushoornketting of werkrugzak met panda-opdruk.

Ook voor kids is er van alles; ze kunnen bijvoorbeeld een ijsbeer bouwen van houten blokjes of duurzaam zandkastelen bouwen. Zij blij, wereld blij.

En dit geldt dus niet alleen voor het WWF, maar ook voor veel andere organisaties. Neem vooral eens een kijkje in de webshops van bijvoorbeeld Heifer, Greenpeace en Natuurmonumenten. Soms gaat het om tastbare cadeaus, maar je kunt bijvoorbeeld ook een cadeau aan een boer in Afrika op je verlanglijstje zetten.

Afbeelding van kruidenthee voor duurzame cadeaus
Bron: Wilder Land

Biologische kruidenthee

Wilder Land doet precies wat de naam al zegt: een wilder land creëren in Nederland. Want om de biodiversiteit te herstellen, moet de natuur op veel meer plekken de kans krijgen zich te ontwikkelen. Het theemerk werkt daarom samen met boeren om (on)kruiden te zaaien; daar maken ze niet alleen heerlijke kruidenthee van, maar komen ook nog eens bijen en andere dieren op af.

Je kunt de blends van Wilder Land los kopen, maar ook als pakketje met meerdere soorten. Daar krijg je ook een zakje zaden bij, zodat degene die dit duurzame cadeau ontvang zélf aan de slag kan met het wilder maken van onze natuur.

Afbeelding van bomen
Bron: Unsplash

Plant een boom

Eén van de grootste oorzaken van de opwarming van de aarde is de massale uitstoot van CO2. Om dat tegen te gaan moeten er meer bomen geplant worden, want die absorberen een deel van het gas. Het beste kerstcadeau is dan ook, juist: een boom! Met Treedom geef je een boom en daarmee onze planeet het grootste cadeau ter wereld.

Alle Treedom-bomen worden geplant in duurzame boslandbouw-projecten, die tevens een positieve interactie tussen verschillende boomsoorten stimuleren. Sinds de oprichting in 2010 zijn er al 1,25 miljoen bomen geplant, verspreid over 17 verschillende landen. Daarmee is al meer dan 360 miljoen kilo (!) CO2 gecompenseerd en zijn er meer dan 72.000 boeren ondersteund.

https://www.bedrock.nl/duurzaam-kerstcadeau-boom-planten/

Afbeelding van Paper on the Rocks-boekje bij duurzame cadeaus
Bron: Paper on the Rocks

Een notitieboekje van steenpapier

Papier zonder bomen? Yes, dat kan gewoon! Paper on the Rocks maakt al jaren prachtige boekjes van boomvrij steenpapier. Da’s niet alleen natuurvriendelijk, maar vooral ook lekker stevig.

We zijn vooral fan van het boekje met ‘Daar heb ik geen actieve herinnering aan’: een leeg boekje dat de ‘memoires’ van Rutte representeert. “Een ludieke aanklacht tegen een regering die vrijwel geen boodschap lijkt te hebben aan eerlijkheid, openheid en duurzaamheid. Maar ook een actieve herinnering aan ons zelf, zodat we onze natuur nooit meer vergeten”, aldus het merk.

Afbeelding van kookboek bij duurzame cadeaus
Bron: Unsplash

Een vega(n) kookboek

In een lijstje met duurzame cadeaus mogen vega(n) kookboeken natuurlijk niet ontbreken. Die zijn zelf misschien niet per se duurzaam, maar de gerechten die je ermee creëert natuurlijk wél.

De keuze is eindeloos, dus kies vooral wat jou aanspreekt. Onze favorieten van het moment: Vegan East en De groene bakplaat.

Afbeelding van herbruikbare wattenschijfjes
Bron: Bamboozy

Herbruikbare wattenschijfjes of een duurzame tandenborstel

Ben je he-le-maal klaar met je onduurzame huid- en mondverzorgingsritueel? Grote kans dat dat niet alleen voor jou geldt. Verras je make-updragende vrienden daarom met herbruikbare wattenschijfjes, bijvoorbeeld van het merk Bamboozy. En als je hun website toch bezoekt, doe jezelf dan ook meteen een portie cadeau.

Ook leuk: een tandenborstel van milieuvriendelijke bamboe, bijvoorbeeld van NextBrush. Die gebruik ik zelf al een hele tijd, en ik zou ‘m iedereen aanraden.

Afbeelding van planten bij duurzame cadeaus
Bron: Unsplash

Een duurzame plant

Een plant in je vensterbank is goed voor je gezondheid en staat ook nog eens mooi. Maar hoewel planten een stukje natuur in huis zijn, zijn ze niet altijd duurzaam. De productie van planten gaat gepaard met vreselijk veel water, landbouwgrond, pesticiden en vaak ook energie om de perfecte temperatuur te creëren.

Gelukkig zijn er ook genoeg plekken waar je planten kunt kopen die wel op een natuurvriendelijke manier zijn geproduceerd. Eén daarvan is de Tuinwinkel van Trompenburg in Rotterdam. Daar verkopen ze planten van kwekerij Lowgardens, waar planten op een natuurgetrouwe manier (zonder chemische beschrijdingsmiddelen) worden gekweekt.

Geen groene vingers? Met deze bloemen en planten kun je het beste beginnen

Afbeelding van Just Vegan messenset
Bron: Just Vegan via bol.com

Een duurzaam messenset

Wie een goed kookboek heeft, moet eigenlijk ook een goed messenset hebben om de gerechten mee te bereiden. Daar komt Just Vegan om de hoek kijken: een merk dat duurzame vegan keuken-essentials maakt.

Hun duurzame messenset is gemaakt van keramish blad, met een coating van, jawel, acovado-olie! Door die laag gaan je messen lekker lang mee. Extra fijn: ze zien er nog leuk uit ook.

Afbeelding van een egel
Bron: Unsplash

Adopteer een egel

Door het hele land heen zijn dierenopvangcentra voor verschillende dieren, waaronder voor egels. Daar gaat het namelijk niet goed mee; in 10 jaar is 50% van de egels verdwenen, onder andere door robotgrasmaaiers. Gewonde egels worden opgevangen in zulke centra, waaronder Egelopvang Stein in Limburg. Wil je hen helpen, dan kun je voor 25 of 45 euro een egel adopteren.

En eerlijk, wat is er nou een leuker cadeautje dan een eigen egel? Je ontvangt een certificaat met de foto en de naam van de egel die je adopteert, én een egelknuffel. Kun je die mooi inpakken.

Afbeelding van gepersonaliseerde dopper duurzaam cadeau
Bron: Dopper Customizer

Een gepersonaliseerde Dopper

Je kent ongetwijfeld de versies met bedrijfslogo’s, maar wist je dat je Doppers duurzame waterflessen ook zélf kunt personaliseren? Een foto van jou en je significant other is superleuk als kerstcadeau (aan diegene zelf, of aan je moeder).

Dit geldt trouwens voor alle waterflessen van het merk: de traditionele plastic exemplaren, maar ook de thermosflessen en de metalen waterflesjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️