Kiara Louis
Kiara Louis Better World 22 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Fun fact: bijen helpen ons met onze voedselvoorziening én met internet

Het onvermijdelijke belang van de bij wordt ons steeds meer duidelijk. Het insectje is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de bestuiving van maar liefst 75 procent van onze voedselgewassen. Maar niet alleen voor voeding is de bij essentieel, want bijen kunnen ook een rol spelen in onze secundaire levensbehoefte: internet. Afgelopen januari is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Nationale Bijenstrategie ondertekend, een plan dat de bij moet gaan redden. Dit reddingsplan is door drieënveertig partners ondertekend, waaronder Staatsbosbeheer, en er komen steeds meer partners bij. Niet gek, want bijen zijn onmisbaar voor de mens. Doordat zij planten bestuiven, zijn zij verantwoordelijk voor meer dan 75 procent van al onze gewassen. Ze zijn dus van groot belang voor ons ecosysteem.

Maar er is nog een reden waarom de zwart met gele insecten écht niet mogen uitsterven: ze kunnen ook bijdragen aan de algoritmes van ons internet.

Dit vind je vast ook interessant: 6 weken zonder internet: dit is wat dat met je doet

 

Het honingbij-algoritme

Bijen en internet is een combinatie die je niet meteen zou verwachten. Logisch, want internetgerelateerde processen zijn heel technisch en bijen vliegen ‘gewoon’ rond in de lucht. Toch is er een verband tussen deze twee. Er bestaat namelijk zoiets als het honingbij-algoritme – ja, echt.

Het team van Georgia Tech, een Amerikaanse universiteit, ontdekte tijdens een onderzoek dat bijen in sommige opzichten misschien wel slimmer functioneerden dan de huidige wiskundige insteek. Dit begon allemaal toen een systeemengineer een verhaal hoorde van een onderzoeker. Die vertelde hoe bijen, als ze op zoek gaan naar voeding, terugkeren met hun nectar. Hierbij kunnen ze raden of de oogst overvloedig is, door te kijken naar hoe lang het duurt voordat ze een bijenkorf hebben gevonden. Als ze weinig bijenkorven kunnen vinden, behouden de bijen hun energie door kieskeurig te zijn over de locatie van het oogsten.

Dansje

Wanneer de bijen meer nectar in hun bijenkorf nodig hebben, doen ze een bepaald dansje, om zo andere bijen de plek te laten zien waar enorm veel nectar is. Dit deelde de engineer met zijn collega’s, en ze vroegen zich af of deze kennis kunnen toepassen op technologisch gebied. Webhosting-servers kunnen namelijk maar één applicatie draaien per keer, wat te maken heeft met veiligheidsredenen. Maar elke keer als deze server wisselt van applicatie, wordt zowel tijd als geld verloren. De beste manier om algoritmes een server toe te wijzen, is om middelen toe te wijzen om zo de winst te optimaliseren, maar dit kan heel onvoorspelbaar zijn.

Dit is het punt waar de bijen een rol kunnen spelen. Want wat nou als de algoritmes net als de bijen een ‘dansje’ kunnen doen om zo te communiceren waar de grootste bijenkorf (lees: winstgevende klant) zit?

Slimmer dan we denken

Naar verwachting kan binnen een paar jaar worden bewezen dat het gedrag van de insecten inderdaad efficiënter functioneert dan bestaande algoritmes. De onderzoekers willen dan de werkwijze van de bij toepassen in plaats van de traditionele algoritmes te optimaliseren.

De tech-engineers waren heel verbaasd dat ze het gedrag van insecten hebben kunnen koppelen aan de technisch algoritmes, maar wij niet. Natuur is slimmer dan we ons vaak realiseren, en dat mag weleens veranderen. Lang leve de bij!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Fun fact: bijen helpen ons met onze voedselvoorziening én met internet
Sluiten