Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 3 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Geen groene vingers? Met deze bloemen en planten kun je het beste beginnen

De dagen dat tuinieren alleen iets voor oude omaatjes was, zijn allang voorbij. Inmiddels, en al helemaal sinds de pandemie, lijkt iedereen aan het tuinieren te zijn geslagen. Best logisch, want hoe vrolijk word je wel niet van een tuin vol kleurrijke bloemen en planten? Ben jij binnenkort ook van plan om uit te testen hoe groen jouw vingers zijn? Met deze bloemen en planten kan je het beste beginnen.

Niet elke bloem of plant is namelijk even makkelijk te groeien.

Tuinieren maakt gelukkig

Naast dat een mooie tuin leuk is voor het oog, is tuinieren voor jezelf ook erg voordelig. Je komt er meer door in de buitenlucht en als je stevig door tuiniert is het eigenlijk net een soort work-out. Verder vinden veel mensen tuinieren ook heel ontspannend en stressverlagend.

Tuinieren volgens de fases van de maan: hoe doe je dat?

Eerder kon je al op Bedrock lezen dat tuinieren je zelfs een gelukkiger mens maakt. Uit een Brits onderzoek blijkt namelijk dat 93 procent van de tuinders zegt dat het hun humeur positief beïnvloedt. Ook liet een Amerikaans onderzoek zien dat als je 5 uur of meer in de tuin werkt per week, je significant gelukkiger bent dan normaal.

Bloemen voor een beginnend tuinder

Genoeg reden dus om die tuin een make-over te geven. Maar, nu is de vraag: waar begin je mee? Voor een beginnende tuinder is het handig om bloemen en planten te kiezen met relatief grote zaadjes. Deze hebben meer kans om te overleven, omdat ze een hogere kiemkracht hebben wat betekent dat ze sneller ontkiemen dan andere planten.

Hanami: de Japanse manier van naar bloemen kijken

Voorbeelden van bloemen met een hoge kiemkracht die je kan kiezen zijn de cosmos (of cosmea), celiosa (of hanenkam), vergeet-mij-nietjes, goudsbloemen en zinnia’s. Je kunt deze bijna overal laten groeien en ze houden van warmte, dus nu is het perfecte moment om ze te planten.

Tips voor stralende bloemen

Om je nieuwe bloemen te zien stralen, zijn er een aantal dingen waar je als beginnend tuinder rekening mee moet houden:

1. Juiste plek

Het is essentieel dat je bloemen en planten op de juiste plek staan. Zorg daarom dat je weet hoeveel zonlicht jouw groene projectjes nodig hebben. Voor de bovengenoemde bloemen is dat minimaal 6 uur zonlicht per dag.

Gaan je planten steeds dood? Laat ze dan vaker naar muziek luisteren

2. Genoeg water

De meeste plantjes zijn gek op water en daarom is het belangrijk om ze op een consistente manier water te geven. Let hierbij ook op het weer. Is het al een tijdje droog en erg zonnig? Geef dan wat meer water dan normaal.

3. Knip de bloemen

Wanneer de zaadjes in de grond zitten, begint er binnen een paar dagen wat te groeien en zie je 3 à 4 maanden later bloemen ontstaan. Wees niet bang om de bloemen te knippen en in een vaas te zetten, als deze volledig zijn open gebloeid. Je helpt de bloemen hier namelijk mee, want zo kunnen ze zich alvast voorbereiden op een nieuwe bloeiperiode. Een win-win dus!

https://www.bedrock.nl/bloemen-langer-mooi-houden-tips/

Liever iets eetbaars planten? Zo leg je een goede moestuin aan (zelfs in de stad).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️