Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psychologie 3 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Kan de natuur je mentale gezondheid écht een boost geven?

Ken je dat gevoel als je door een indrukwekkend bos of over een uitgestrekt strand loopt? Het enige wat je hoort zijn de vogels of golven van de zee en je bent even volledig één met de natuur. Grote kans dat je je na een wandeling door de natuur een stuk relaxter voelt. Maar kan de natuur je mentale gezondheid écht een boost geven?

Dit is waarom de natuur helende krachten heeft voor je geest (én hoe je dichter bij de natuur komt).

Veel groen betekent een gezond hoofd

Staatsbosbeheer schrijft dat mensen die veel buiten zijn of in een groene buurt wonen, zich gezonder voelen en minder vaak naar de huisarts gaan. Dit heeft niet alleen te maken met frisse lucht, maar gaat dieper. Zo heeft de natuur een positieve invloed op hoe wij informatie verwerken.

Hoe corona onze relatie met de natuur verandert

Verder heeft de natuur gunstige effecten op herstel bij ziekte en stress. Het omgekeerde is ook waar: wanneer je lang in een stedelijke omgeving woont kan dit leiden tot sociale stress, overprikkeling en psychische ziektes.

Natuur vermindert stress

Waar komt het door dat de natuur zo goed is voor onze mentale gezondheid? Volgens medisch specialist Eva Selhub heeft dat met meerdere factoren te maken. Zo zorgt in de natuur zijn ervoor dat we beter met stress om kunnen gaan.

Daarnaast ontdekten Japanse onderzoekers dat er onzichtbare chemicaliën, fytonciden geheten, in bepaalde bomen zitten. Deze chemicaliën verlagen gevoelens van angst en stress. Als je voldoende buiten bent, krijg je ook voldoende vitamine D binnen. Niet onbelangrijk, want een tekort aan vitamine D wordt geassocieerd met depressieve klachten.

Vaker de natuur in

Genoeg redenen dus om vaker de natuur in te gaan (of de natuur naar jou toe te brengen). Maar, hoe doe je dat? Spreek met jezelf af om elke dag 20 minuten in de natuur te zijn. Hoe je dit doet maakt niet uit, maar gebruik al je zintuigen om je omgeving volledig in je op te nemen.

Geen bos, strand of park om de hoek? Ga dan los met planten en breng de natuur naar jou toe. Heb je geen groene vingers en wil je een keer iets anders dan cactussen in je huist? Dit zijn 14 supermakkelijke kamerplanten.

Daarnaast is het weekend de uitgelezen tijd om de natuur te bezoeken. Huur bijvoorbeeld een paar dagen een natuurhuisje of ga wandelen door de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Als we van iemand kunnen leren hoe we de natuur moeten waarderen, dan zijn het wel de Zweden. Zij hebben er zelfs een speciale term voor ‘friluftsliv‘ wat betekent dat de natuur een heuse manier van leven is. Inspirerend!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️