Redactie
Redactie Reizen 6 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

De 6 mooiste en meest onbekende natuurgebieden van Nederland

Natuurlijk zijn verre reizen naar exotische oorden hartstikke gaaf, maar waarom zou je niet een keer op ontdekking gaan in ons eigen mooie land? We nemen je mee naar de mooiste natuurgebieden van Nederland. Perfect voor iedereen die graag de natuur in trekt!

Van de Amsterdamse Waterleidingduinen tussen Noordwijk en Zandvoort, tot aan Boezems Kinderdijk in de provincie Zuid-Holland. De onderstaande natuurgebieden zijn stuk voor stuk het bezoeken waard, maar je kunt natuurlijk ook een mooie roadtrip in een camper maken en een aantal (of alle!) natuurgebieden aandoen tijdens een vakantie in eigen land.

De mooiste natuurgebieden van Nederland

Dit zijn de 6 mooiste natuurgebieden van Nederland, allemaal uniek en bijzonder op hun eigen manier.

1. Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is het oudste waterwingebied van Nederland dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruik voor het drinkwater in Amsterdam. Daarnaast vormt dit duingebied één van de grootste aaneengesloten wandelgebieden van Nederland.

Je vindt hier vele mooie wandelroutes, maar het is ook echt een aanrader om op excursie te gaan met de boswachter. Dit natuurgebied ligt overigens niet in Amsterdam, zoals de naam doet vermoeden, maar ligt ergens tussen Zandvoort en Noordwijk.

2. De Waddenzee

De Waddenzee is officieel uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland en behoort ook tot de UNESCO Werelderfgoedlijst, dus mocht uiteraard niet in dit lijstje ontbreken. Natuurlijke omstandigheden, zoals het weer, de wind en het water, zorgen ervoor dat dit gebied constant in beweging is.

Daardoor is er een bijzonder landschap van kwelders, duinen, slikken, geulen en zandplaten ontstaan. Dat moet je eigenlijk met je eigen ogen komen bekijken!

https://www.bedrock.nl/mooiste-plekken-op-de-waddeneilanden/

https://www.instagram.com/p/CLrCPs7lcq3/

3. Nationaal Park Oosterschelde

Met zijn 370 km² zal het je vast niet verbazen dat dit het grootste natuurgebied van Nederland is! En dat niet alleen: het is ook het meest natte natuurgebied van Nederland. Daardoor is het gebied erg geliefd bij duikers en snorkelaars. Je kunt zelfs mee op een echte snorkelexpeditie (hoe exotisch?)! Op de bodem leven onder andere brokkelsterren, sepia’s, platvissen en verschillende schelpdieren.

4. Tiengemeten

Tiengemeten is een bijzonder natuurgebied, want het is een eiland! Vroeger werd het eiland voor landbouw gebruikt, maar sinds 1997 is het een natuurgebied waar voornamelijk wandelaars hun hart kunnen ophalen. Er zijn 3 verschillende wandelroutes over het eiland uitgezet. Stuk voor stuk de moeite waard!

Logeren in een natuurhuisje? Zoek via deze 5 websites

5. Nationaal Park Lauwersmeer

Dit natuurgebied ligt in het noorden van Groningen, op de grens met Friesland, en is een van de jongste natuurgebieden van ons land. Het park is namelijk pas zo’n 50 jaar geleden ontstaan, doordat de Lauwerszee werd afgesloten. Het Lauwersmeergebied is daarnaast benoemd tot ‘Dark Sky Park’, wat betekent dat de duisternis behouden is gebleven en er geen sprake is van lichtvervuiling. Uniek voor Nederland! Bezoek het park ‘s nachts en ervaar het zelf.

6. Boezems Kinderdijk

Boezems Kinderdijk bestaat uit een aantal boezems die samen weer bestaan uit open water, moerassen, ruigten, grienden, struwelen en boezemkaden. Toch is dit gebied vooral bekend vanwege de Kinderdijkse Molens. Deze staan zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst! Mocht je hier nog nooit zijn geweest, dan is dit misschien wel het moment. Door corona is het hier namelijk een stuk rustiger dan normaal.

Dit gastartikel werd geschreven door Goboony. Wil jij ook graag eens met de camper weg? Dan kun je heel makkelijk een camper huren via Goboony. Het is een platform waar campereigenaren en reizigers bij elkaar komen. Of je nu een super de luxe camper met alles erop en eraan wilt huren, of met een karakteristiek, maar simpel Volkswagen busje weg wilt: bij Goboony ben je aan het juist adres.

Meer reisinspiratie voor Nederland?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️