Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 6 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Van klimaat tot diversiteit: deze jonge genomineerden voor de Young Impact Awards maken het verschil

Young Impact gelooft dat jongeren het verschil kunnen maken. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor een ander en de planeet. Daarom houdt de non-profit organisatie elk jaar de Young Impact Awards. In vijf verschillende categorieën worden drie jongeren genomineerd die tot het uiterste gaan om een positieve impact te maken.

De genomineerden staan symbool voor de betrokken jonge generatie, die zich zorgen maakt over hun toekomst en laat zien dat het ook anders kan. Hun initiatieven dragen bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Dit zijn de 17 duurzaamheidsdoelen die de wereld op weg helpen naar een beter en eerlijker 2030.

In dit artikel zetten we de do good’ers van de categorieën Klimaat, Gelijke kansen en Diversiteit in de spotlight die ze verdienen.

Klimaat

Deze jongeren strijden met hun initiatieven tegen klimaatverandering en laten zien hoe we samen aan een duurzame wereld kunnen bouwen.

Filiz Memis (19 jaar)

De 19-jarige Filiz kwam in actie nadat ze een shockerende documentaire had gezien over kledingfabrieken in Bangladesh. Ze maakte een kledinglijn die helemaal is gemaakt van afval. Hiervoor gebruikte ze restmaterialen zoals bubbeltjesplastic, gordijnen en rietjes. Ook met de modeshow waarin de kledingstukken getoond werden, maakte Filiz een statement. In haar show liepen namelijk allerlei verschillende modellen mee: want óók diversiteit is een belangrijk thema.

Plastic afval is overal (zo kunnen we vervuilde oceanen tegengaan)

Klimaatjes

Klimaatjes is een duurzaam bordspel dat is ontwikkeld door Josine Leeuwdrent, Daan Hendriks, Bram van Duinen, Nienke Mijnlieff, Timo van Veghel en Leroy op den Kelder. Met hun initiatief hopen de jongeren ervoor te zorgen dat kinderen al op jonge leeftijd en spelenderwijs leren over het klimaat en duurzamer leven. Tijdens het spel krijg je allerlei dilemma’s voorgeschoteld en moet je bepalen hoe duurzaam de inwoners van je eigen stad leven.

Joep Lahaeije (17 jaar)

Joep is druk bezig met het realiseren van een groene muur van minimaal 20 vierkante meter bij zijn middelbare school. Dat maakt niet alleen zuurstof aan, maar is ook goed voor de biodiversiteit. Daarnaast hoopt hij dat er op school zo meer bewustzijn wordt gecreëerd over het klimaat. Dat is belangrijk, want je school is de plek waar je je het meest ontwikkelt als persoon.

Onderzoek: de biodiversiteit gaat rap achteruit. Wat kunnen we eraan doen?

Gelijke kansen

Deze Young Impact genomineerden spannen zich in om iedereen zoveel mogelijk dezelfde kansen te laten krijgen in het leven.

Nour El Ghezaoui (17 jaar)

Door haar eigen ervaringen met discriminatie vindt Nour het belangrijk om in actie te komen voor andere kinderen uit achterstandswijken. Ze heeft een huiswerkschool opgericht waarin ze basisschoolleerlingen niet alleen huiswerkbegeleiding geeft, maar ook het zelfvertrouwen om met discriminatie en vooroordelen om te kunnen gaan.

Nuka Lachman (20 jaar)

Nuka heeft een skateboard stichting ‘Skaters for Skaters’ waarmee ze een skatepark voor kansarme jongeren in Marokko aan het bouwen is. Het doel is om de lokale bevolking in de onderontwikkelde gebieden te ondersteunen en te betrekken.

Mai Tram Tran (16 jaar)

1 op de 10 meisjes heeft geen geld voor menstruatieproducten. Dat moet anders, vindt Mai Tram. Ze heeft ervoor gezorgd dat op elke meisjeswc in haar middelbare school nu een kastje hangt met gratis menstruatieproducten. Zo wordt niet alleen menstruatiearmoede tegengegaan, maar wordt menstruatie ook genormaliseerd. Er is namelijk helemaal niets beschamends aan ongesteld zijn.

Het is tijd om te stoppen met je schamen voor je ongesteldheid #Period

Diversiteit

De jongeren in deze categorie van de Young Impact Awards zetten zich in voor een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn en geaccepteerd wordt.

Veronika Vygon (19), Lakiescha Tol (20) en Sohna Sumbunu (19)

Veronika, Lakiescha en Sohna hebben met hun petitie meer dan 60.000 handtekeningen opgehaald en zo de politiek bereikt. Naar aanleiding van de petitie hebben drie partijen namelijk een motie ingediend om de thema’s racisme en discriminatie op te nemen in het schoolcurriculum en deze is door de Tweede Kamer aangenomen. De 3 zijn daarom nu bezig om lesmateriaal te ontwikkelen voor de basisschool en middelbare school.

Dani van der Marel (18)

Zelf is Dani een christen, maar veel van zijn klasgenoten zijn moslim. Omdat je in het nieuws alleen maar hoort over de haat en tegenstellingen tussen christenen en moslims, kwam Dani op het idee om een talkshow te organiseren. In deze talkshow praat hij juist over wat de verschillende geloven van elkaar kunnen leren. “Het is natuurlijk helemaal niet zo dat geloven alleen maar oorlogen veroorzaken.”

Boeken over rasicme en gelijkheid om aan je boekenlijst toe te voegen

Elias van Mourik (22)

Elias vecht al jaren lang op verschillende manieren voor diversiteit, waaronder bij projecten en stichtingen die zich hard maken voor de LHBTI+ community. Zijn nieuwste project is het langste regenboogzebrapad ter wereld maken, één van maar liefst zeshonderd meter lang. Hiermee wil hij uitdragen dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht geloof, huidskleur, gender, seksualiteit of beperking.

Benieuwd naar de genomineerden in de categorieën Gezondheid en Maatschappij? Kijk dan op de website van Young Impact. Daar kan je ook van 6 april tot 31 mei je stem uitbrengen op jouw vijf favorieten.

Op 2 juni worden de vijf Young Impact awards uitgereikt. Maar eigenlijk zijn alle jongeren sowieso winnaars natuurlijk. Hun nominatie zorgt er onder andere voor dat ze aandacht krijgen voor hun geweldige initiatief en dat ze professionele coaching ontvangen vanuit de sponsor ABN AMRO.

Dit heeft Greta Thunberg in een jaar bereikt na de klimaatstaking

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️