Redactie
Redactie Maatschappij 3 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Speak up & stand up – dit is wat je zelf kunt doen tegen racisme

Het kan je niet zijn ontgaan: de moord op George Floyd in Amerika. George Floyd is de zoveelste zwarte persoon (naast onder andere Ahmaud Arbery, Breonna Taylor, Nina Pop en Tony McDade) die op een verschrikkelijke manier is behandeld, met uiteindelijk de dood als gevolg. Dat dit anno 2020 in Amerika gebeurt, is onacceptabel. En hoewel het misschien ver weg lijkt, is niets minder waar. Racisme is nog steeds een ding, en niet alleen in Amerika. Wat kun je zelf doen tegen racisme?

Waarschijnlijk zie je op je social kanalen veel quotes, gedeelde nieuwsberichten, petities en andere solidariteitsacties gedeeld worden. Heel inspirerend, maar wat kun je nu zélf doen?

Wat kan ik zelf doen tegen racisme?

Waarschijnlijk heb je afgelopen dagen de quote van Angela Davis “It’s not enough to be not racist, you must actively be anti-racist” veel voorbij zien komen. En hopelijk heeft het je ook aan het denken gezet.

Geen racist zijn is natuurlijk heel belangrijk, maar anti-racist zijn nog veel belangrijker. Realiseer je dat zwijgen je onderdeel van het probleem maakt, en realiseer je ook dat Instagram-stories verdwijnen na 24 uur, maar deze problematiek nog veel langer door gaat.

Dit kun je zelf doen tegen racisme:

1. Educate yourself

Er gebeurt ontzettend veel de laatste tijd: protesten in Amerika die uitdraaien op het plunderen van winkels en coronamaatregelen die genegeerd worden in je eigen land.

Denk na wat dit soort beelden met je doen. Word je er oncomfortabel van? Bedenk dan waarom je het zo oncomfortabel vindt om te zien. Waarom vind je het ‘negeren’ van coronamaatregelen erger dan het nemen van het zoveelste zwarte leven, wat al jarenlang een groot probleem is.

Daarnaast moet je je bewust worden van het feit dat als je geboren bent met een witte huid, je heel veel privileges hebt. Of je nou wilt of niet. Lees je in en wees je ervan bewust.

2. Blijf op de hoogte en open je ogen voor racisme

Naast het feit dat bewustwording ontzettend belangrijk is, doe je er ook goed aan om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Waarom moet je geen #alllivesmatters gebruiken? Wat betekenen al die zwarte foto’s op Instagram? Kun je beter blank zeggen of wit? De hashtag #blacklivesmatters is bedoeld om jou (en de rest van de wereld) op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.

Kijk ook kritisch naar je eigen handelen. Vecht je net zo hard tegen racisme offline, zoals je dat nu doet online? Ben jij je bewust van alle privileges die je hebt als wit persoon? Of in hoeverre jouw eigen stad, werk of school zich inzet tegen racisme?

Ook lezen: De satirische komedie Dear White People op Netflix bespreekt ook identiteit en racisme

Zwijg niet. Spreek je directe omgeving aan. Ga het gesprek aan met familieleden die pro-Zwarte Piet zijn, met mensen die je hoort oordelen over de protesten. Deel waardevolle bronnen met ze, leg uit hoe jij de situatie ziet. Er zijn heel wat bronnen die je online kunt raadplegen als je meer wil weten, leren of doen.

Volg @shaunking@theconsciouskid@diversityrules@goodgoodgoodco@zeikschrift@laylafsaad@mitch_positivity op Instagram.

3. Onderteken petities

Je kunt je ook uitspreken door petities te ondertekenen en te delen. Op Black Lives Matter vind je een lijst met alle lopende petities. Hier staan ook petities tussen waarin aandacht wordt gevraagd voor andere slachtoffers die te maken hebben gehad met zinloos politiegeweld.

Na de dood van George Floyd is de petitie Justice for George Floyd opgericht, die je kan tekenen om aan te geven dat je gerechtigheid wil voor George Floyd en zijn familie en dat je de betrokken agenten schuldig bevindt. Deze petitie pleit dan ook voor het aanhouden van nog 3 agenten (nadat één van de betrokken agenten inmiddels is gearresteerd).

4. Doneer als het financieel kan

Er zijn heel wat anti-racisme initiatieven en organisaties waar je geld kunt doneren. Zo zijn de organisaties Minnesota Freedom Fund en The Bail Project er om borgsommen te betalen voor gearresteerde protestanten die het zelf niet kunnen betalen. De George Floyd Memorial Fund is opgezet voor de nabestaanden van George Floyd.

Je kunt ook geld doneren aan Black Lives Matter om een einde te maken aan white supremacy en geweld tegen zwarte mensen.

Als je aan een Nederlandse organisatie wil doneren, is Stichting Nederland Wordt Beter een optie. Door een financiële bijdrage te leveren kan de stichting hun werk blijven doen.

5. Protesteer

In Amerika zijn al een week lang protesten aan de gang. In andere landen komen ook duizenden mensen samen om zich uit te spreken tegen racisme. Maandag vond er een solidariteitsprotest in Amsterdam plaats, en andere steden volgen deze week.

Als je gaat protesteren, houd je dan wel aan de coronamaatregelen. Houd 1,5 meter afstand, draag mondkapjes en eventueel handschoenen en vergeet geen desinfecterende gel mee te nemen.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje NSMBL.

More society?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Speak up & stand up – dit is wat je zelf kunt doen tegen racisme
Sluiten