Zo blijf je je inzetten voor Black Lives Matter
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F07%2Fprotesters-holding-signs-4561540.jpg)
Sinds de dood van George Floyd zijn er wereldwijd duizenden demonstranten de straat op gegaan om de Black Lives Matter beweging te steunen. Celebrities hebben miljoenen geschonken aan BLM-organisaties, CEO’s hebben ontslag genomen om plaats te maken voor zwarte leiders en bedrijven die beschuldigd werden van gebrek aan diversiteit of racistisch gedrag zijn om zeep geholpen.
Maar wat zijn de volgende stappen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze beweging in leven wordt gehouden?
Inspireren om de wereld te veranderen
Veel mensen hebben de kans gegrepen om na te denken over hun eigen voorrecht en raciale onwetendheid. Anderen hebben misschien ongemakkelijke gesprekken gevoerd over hun eigen privileges en zijn erachter gekomen dat ze verandering willen aanbrengen in de raciale vooroordelen.
Net als de protesten tegen de Berlijnse Muur in 1989, de legendarische ‘I have a dream’-toespraak van Martin Luther King in 1963 en de Women’s March in 2017, is er met de Black Lives Matter-protesten in 2020 geschiedenis geschreven en zullen ze hopelijk inspireren om de wereld te veranderen.
De vervolgstappen
Nu is het tijd om racisme serieus aan te pakken. Wat kunnen we doen om ons te blijven inzetten voor Black Lives Matter?
1. Laat je stem horen
Het is makkelijk om mee te gaan met de #BLM hype op social media. Maar het is belangrijk dat we deze trend nu gaan omzetten in een radicale hervorming van het strafrechtsysteem. Hoe? Door racisme continue te benoemen als we het zien. Of dit nu van een vreemde komt of van een vriend of familielid. We moeten actief opkomen voor mensen die ten onrechte zijn gearresteerd of vanwege hun etniciteit worden benadeeld.
2. Ga het gesprek aan
De waarheid is vaak pijnlijk, maar luister naar ervaringen van zwarte mensen en ontken deze niet. Accepteer het gewoon als hun ervaring, zelfs als je het nog nooit hebt gezien, niet begrijpt of diep van binnen een schuldgevoel ervaart.
Veel zwarte mensen hebben nooit hun persoonlijke verhaal durven doen, omdat het systeem altijd in handen was van witte mensen. Dus wees niet bang, je hoeft niet gelijk iets op te geven. Alleen te luisteren en te accepteren.
Ook lezen: Wat voor privileges een witte huidskleur met zich meebrengt (zonder dat je het misschien weet)
3. Doe je huiswerk
Om voor rechtvaardigheid en gelijkheid te kunnen vechten, moet je de geschiedenis kennen. Het is fijn om te begrijpen wat er zich heeft afgespeeld en wie er bij betrokken waren. Dit kun je doen door te lezen of te luisteren naar podcasts, om zo een beter inzicht te krijgen over de historie en de rol die zwarte mensen hebben gespeeld bij de vormgeving van de huidige maatschappij.
4. Leer kinderen over racisme
Je wordt niet als racist geboren, dat word je puur door je omgeving. Daarom moet er op scholen meer aandacht besteed worden aan racisme. Nu gaan we er gemakshalve vanuit dat je niet voor de klas staat, maar wél wat kinderen in je omgeving hebt.
Must read: Racisme in de Efteling: dit is wat we moeten beseffen
Misschien heb je zelf wel kinderen, of heb je neefjes, nichtjes, broertjes, zusjes, buurmeisjes of buurjongetjes. Praat er met hun over! Door het bespreekbaar te maken bij kinderen vanaf een jonge leeftijd, zal de bewustwording toenemen en de discriminatie op den duur steeds minder worden.
5. Kom naar demonstraties
De demonstraties van Black Lives Matter zullen niet stoppen. Ze worden ondersteund door een gigantisch multiraciaal leger en blijven strijden tot er gelijke rechten zijn voor iedereen. Blijf je steun betuigen en laat zien dat we alleen samen voor verandering kunnen zorgen.
Meer over gelijkheid?
- Speak up & stand up – dit is wat je zelf kunt doen tegen racisme
- De satirische komedie Dear White People op Netflix bespreekt ook identiteit en racisme
- Boeken over rasicme en gelijkheid om aan je boekenlijst toe te voegen