Emma Bering
Emma Bering Betere wereld 7 okt 2018
Leestijd: 4 minuten

Weg met de plastic rietjes! Gebruik liever RVS en bamboe rietjes

We gebruiken in de wereld best veel plastic rietjes. Helaas zijn plastic rietjes niet afbreekbaar en blijven daarom jaren rondzwerven in de zee en op andere plekken. Het wordt tijd dat we de plastic rietjes gaan vervangen voor een duurzame optie. In plaats daarvan kunnen we beter RVS of bamboe rietjes gaan gebruiken. Een stuk duurzamer én herbruikbaar!

Meestal zijn rietjes een beetje overbodig, maar soms maakt het je drankje echt af. Dus er móet toch een goed alternatief zijn!

Out with the old, in with the new

Alleen al in Amerika wordt er per dag 500 miljoen rietjes gebruikt. En laten we eerlijk zijn, dat is totaal overbodig. Mensen hebben in principe geen rietjes nodig om te drinken, behalve als het voor medische redenen is. Die rietjes in onze milkshake of ander drankje worden maximaal 20 minuten gebruikt voordat ze worden weggegooid. Niet alle rietjes zijn makkelijk afbreekbaar en blijven daardoor jaren lang rondzwerven op deze aarde, wellicht op de vuilnisbelt maar ook in de zee of in onze rivieren.

Voor de echte rietjes liefhebbers bestaan er prima opties om je plastic rietjes mee te vervangen. Niet alleen stalen of RVS rietjes zijn een optie, maar ook bamboe rietjes kunnen prima als vervanger dienen.

Bamboe rietjes

Bamboe rietjes zijn, in tegenstelling tot plastic rietjes, biologisch afbreekbaar. Daarnaast hoef je ze ook niet na 1 keer gebruiken weg te gooien. Als je ze goed schoon houdt kan je ze jarenlang gebruiken. Om ze schoon te maken kan je ze even onder een lopende kraan houden. Meestal is dan het vuil er uit, maar als je een dikke sap of een smoothie heb gedronken zal je wat zwaarder geschut nodig hebben.

Een schoonmaakborsteltje die je door het rietje kan steken is hier de oplossing voor. Helaas zijn de haartjes wel van plastic, maar het borsteltje zelf kan je gelukkig gewoon door blijven gebruiken.

Max (25) van NextBrush maakt duurzame tandenborstels van bamboe

Glazen rietjes

Er bestaan ook rietjes van glas. Of ze echt handig zijn in een huishouden is nog maar de vraag. Doordat ze gemaakt zijn van glas zijn ze natuurlijk een stuk fragieler. Mocht je dus kinderen hebben rondrennen, dan is dit misschien niet het beste idee. Weet je van jezelf dat je onhandig bent en veel laat vallen? Dan kan je beter een andere versie nemen. Heb je geen last van bovenstaande punten? Dan is dit het rietje voor jou!

Het fijne aan een glazen rietje is dat je kan zien of het rietje van binnen nog vuil is. Daardoor kan je met je schoonmaakborstel veel effectiever te werk gaan.

RVS rietjes

Roestvrijstalen rietjes zijn ook een goede vervanging van de plastic rietjes. Van alle rietjes zijn deze RVS rietjes makkelijk verkrijgbaar en makkelijk in gebruik. Ze kunnen in de vaatwasser en kunnen worden gebruikt voor elk type drinken. Het belangrijkste is natuurlijk dat deze versie niet verroest, verkleurd of kan breken. Tenzij je heel erg je best doet, maar dat is gewoon zonde.

Vaak zijn de rietjes thuis het probleem niet, maar juist onderweg bij café’s en restaurants. Daarom is het altijd handig om een stalen rietje in je tas te hebben. Tegenwoordig bestaat er ook een opvouwbare versie. Deze kan je zelfs aan je autosleutels vastmaken zodat je het altijd bij je hebt. Gelukkig voor jou sturen ze hun opvouwbare rietjes ook naar Europa!

Papieren rietjes

Natuurlijk kan je ook altijd papieren rietjes gebruiken. De meeste zijn niet herbruikbaar, maar ze zijn in ieder geval een stuk minder schadelijk voor het milieu en gewoon afbreekbaar. En het leuke van papieren rietjes zijn natuurlijk de leuke printjes die er op zitten!

Hier koop je ook leuke duurzame rietjes

Er zijn genoeg (web)winkels waar heel leuke rietjes te koop zijn. Bij Dille & Kamille hebben ze een aantal RVS rietjes, waaronder een rietje met aan de onderkant een schrapertje zodat je alles van je smoothie opkrijgt. Bij Bag-again kan je rietjes van RVS krijgen met een schoonmaakborstel. Mocht je nou een stalen rietje in een kleurtje willen zoals rosé goud? Dan kan je ook terecht bij Ever Eco of 123superfoods.

Meer weten over plastic afval?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weg met de plastic rietjes! Gebruik liever RVS en bamboe rietjes
Sluiten