Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 26 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Slaap je slecht met het warme weer? Met deze tips val je ondanks de hitte in slaap

Word jij ook knettergek van de hitte ‘s nachts? Overdag is het allemaal leuk en aardig hoor die hitte: je vrolijke zomerkleding aan, genieten van de lange dagen, terrassen zó vol dat je je afvraagt waar deze mensen in de winter toch allemaal uithangen en natuurlijk vitamine D: daar worden we blij van! Maar hoe val je in hemelsnaam in slaap met die benauwdheid?

In een land waarbij niet elk huis automatisch wordt uitgerust met een airco (hello klimaatverandering), merk je ineens hoe lastig het is om in slaap te vallen als het wél een keertje warm is. Want zonder airco is het voor sommigen bijna onmogelijk om te slapen, ook al lig je in je nakie en staat het raam wagenwijd open.

Verkoelende tips om te slapen tijdens warm weer

Slapen in de hitte? Het kan, maar wel met deze tips.

Koop nú een ventilator

Je hebt het misschien al gemerkt, maar zodra er in Nederland een hittegolf uitbreekt, zijn er in de hele omgeving geen ventilators meer te vinden. Zelfs Blokker, Bol.com en alle andere winkels waar je aan denkt als je op zoek bent naar een ventilator, kunnen je ineens niet meer helpen omdat ze binnen no time uitverkocht zijn. Toch kan je ventilators gelukkig op voorraad bestellen. Ook al moet je er een paar dagen op wachten. De hoop dat je over een paar dagen wél een verkoelend zuchtje wind door je kamer waait, is niet te evenaren. Misschien wil je zelfs een airco aanschaffen waardoor je altijd de ruimte koel kan houden.

Extra tip: heb je de ventilator in huis? Zet er dan een fles met bevroren water voor, tipt SoChicken. De ventilator blaast dan extra koude lucht door de kamer!

Verplaats naar beneden

Als je nog aan het wachten bent op een ventilator, ga dan voor deze noodoplossing: kijk of je letterlijk lager kan slapen. Hitte stijgt naar boven, helemaal als je op een hoge verdieping slaap krijg je er last van. Misschien kan je een matras op de grond neerleggen of misschien zelfs een verdieping lager gaan liggen? Je zult merken – vooral als je op een hogere verdieping woont – hoe groot het verschil is!

Must read: 4 kruiden voor een betere nachtrust (en hoe je ze gebruikt)

Doei dekbed

Hoe fijn het ook is om iets over je heen te hebben, een deken is wel het laatste wat je gaat helpen om in slaap te komen tijdens een benauwde, warme avond. Haal de deken uit de hoes en lig desnoods daaronder. Liggen zónder deken is uiteraard nog koeler.

Ramen open

Het klinkt als een inkoppertje, maar is het een belangrijke truc. Je krijgt er niet alleen meer frisse lucht door, maar je geeft de warme lucht ook de ruimte om te ontsnappen. Als je huis meerdere verdiepingen heeft, zorg er dan voor dat in elk geval de ramen boven openstaan, zodat de warme lucht altijd weg kan.

Een koude douche

Neem voordat je in bed stapt even een koude douche. Je lichaam en vooral ook je huid koelen af waardoor je koeler en rustiger gaat slapen. Niets zo vervelend om al plakkerig en zwetend in bed te stappen.

Lees ook: Moeite met in slaap komen? Zo kalmeer je je gedachten voordat je gaat slapen

Leg een koud washandje op je hoofd

Pak een washandje of een kleine theedoek en houd die onder de koude kraan. Zorg dat ‘ie helemaal koud is en leg hem op je voorhoofd. Het werkt heerijk verkoelend en zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt als het warm en benauwd is in huis.

Verzet je er niet tegen

In je hoofd maak je – as we know – dingen altijd erger dan ze zijn. Verzet je je tegen de hitte en word je ‘s nachts knettergek omdat je er niet door kan slapen? Probeer de hitte dan in elk geval te accepteren en rustig te blijven. Probeer je te concentreren op je ademhaling. Piekeren, geïrriteerd raken of boos de dekens van bed schoppen heeft (helaas) geen zin. Ik heb het geprobeerd, maar helaas.

En last but not least: drink genoeg water! De luchtvochtigheid in Nederland is hoog waardoor het benauwd wordt en je veel zweet. Dus zorg dat je genoeg vocht binnen krijgt én het is een fijn gevoel dat je weet dat er een fles ijskoud water naast je staat!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️