Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 26 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoofdpijn? Deze DIY lavendellimonade kan helpen

Als we pijn hebben – buikpijn, hoofdpijn, noem zo maar op – is onze eerste neiging om gewoon even een paracetamolletje te slikken en verder te gaan met onze dag. Dan is het zo weer over en kunnen we net doen alsof ons lichaam ons geen signaal probeerde af te geven. Maar wat nou als we het ook met iets natuurlijkers – en lekkerders – kunnen oplossen?

Hoofdpijn gaat bijvoorbeeld vaak uit zichzelf weg als we het wat rustiger aan doen. Dat kan door op bed te gaan liggen (en dat raden we dan ook erg aan), maar ook lavendellimonade bevordert ontspanning en gaat daarmee stress, hoofdpijn en angst tegen.

Het was dus niet voor niets dat je moeder je vroeger weleens lavendelthee gaf voor je moest gaan slapen.

Dit vind je misschien ook leuk: 4 kruiden voor een betere nachtrust (en hoe je ze gebruikt)

Lavendel tegen hoofdpijn

Lavendel is niet alleen fijn om de geur en de mooie paarse kleur, maar kan ook wonderen doen voor onze (mentale) gezondheid. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat lavendelolie er onder andere voor kan zorgen dat mensen in een ziekenhuis minder bang zijn voor een operatie en dat studenten er een lagere hartslag van krijgen tijdens een moeilijk tentamen.

En lavendel is niet alleen goed tegen hoofdpijn, stress en angst: het zou er zelfs ook onder andere voor zorgen dat bevallingspijn minder er wordt én zou helpen bij een depressie. Dat komt omdat lavendel zowel een psychologische als lichamelijke effecten heeft.

De kalmerende eigenschappen van lavendel kun je op meerdere manieren gebruiken. Sprenkel eens een paar druppeltjes etherische olie van lavendel op je kussensloop om beter te slapen, of drink elke dag een kopje lavendelthee voor meer ontspanning.

DIY lavendellimonade

Bij warm weer is het echter veel lekkerder om die thee te vervangen door lavendellimonade, waar we een lekker recept voor vonden op healthy holistic living. Let er wel op dat de essentiële olie die je gebruikt geschikt moet zijn voor consumptie.

Hoe je die lavendellimonade dan maakt? Dat is eigenlijk heel simpel! Breng 600 milliliter water aan de kook en haal dat vervolgens van het vuur. Voeg daar 240 milliliter (ongeveer 340 gram) rauwe honing en 1 druppel etherische olie van lavendel óf ongeveer 8 gram gedroogde lavendel aan toe. Laat dat 20 minuten staan om in te trekken.

Zeef het vervolgens boven een grotere karaf, zodat je er nog 600 milliliter water en het sap van 6 citroenen aan toe kunt voegen. Roer dat goed door elkaar en bewaar de lavendellimonade daarna in de koelkast.

Dit vind je vast ook interessant: Voeding gebruiken als medicijn: een voedingsdeskundige legt uit

Je kunt de limonade drinken als je hoofdpijn hebt, maar ook preventief af en toe een glaasje inschenken om hoofdpijn door stress te voorkomen. Wordt je lichaam een stuk blijer van dan van al die pilletjes.

En vind je de lavendellimonade nou heel lekker? Overweeg dan eens om het kruid ook te gebruiken in andere recepten. Wat dacht je van roomijs met lavendel en witte chocolade of lavendel panna cotta met perzikmousse? Niet alleen gerechten met een bijzondere smaak, maar als je ze garneert met een takje lavendel, zijn ze ook nog eens absoluut prachtig.

Meer tips en info over hoofdpijn:

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anne de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Healthy holistic living