Josephine Kay
Josephine Kay Betere wereld 26 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom jouw baas een tropenrooster zou moeten invoeren

Poe, wat een hitte. Badend in het zweet kom je aan op kantoor, want de 27 graden wordt vandaag aangetikt. Voor Nederlandse begrippen is dit best bijzonder, en daarom extra jammer dat we er niet optimaal van kunnen genieten (want, binnen achter onze bureaus aan het werk). Misschien valt er wat te zeggen voor het invoeren van een tropenrooster? Nu bestaat er op veel scholen (en een handjevol werkgevers) al een speciale regeling bij (extreem) warm weer en bestaat er bij sommige gemeentes een handleiding over de regels omtrent een tropenrooster. Maar wat het simpelweg inhoudt is eerder beginnen met werken, zodat je eerder kunt stoppen met werken.

Op zich niet zo’n gek idee. Als je om 07:00 uur in de ochtend al achter je bureau zit zodat je rond een uurtje of 15:00 – 15:30 weer naar buiten kunt, kun je nog genieten van een heerlijke middag in de zon.

In sommige sectoren bestaat er al een Arbowet voor extreme temperaturen. Zoals bij de bouw. Als het heel hard vriest worden aangepaste uren aangehouden, maar er staat (vooralsnog) niets in over hitte. ‘Het enige waar de werkgever rekening mee moet houden is de schade aan de gezondheid van de werknemers die temperatuur kan veroorzaken,’ vertelt een woordvoerder van de Arbeidsinspectie aan de Volkskrant. Als je in de bouw werkt, is in de brandende zon staan niet bepaald bevorderlijk voor je gemoedstoestand en gezondheid. Logisch dus dat daar verandering in moet komen.

Lees ook: Minder werken maakt ons meer gefocust, creatiever én productiever

Happy office

Maar los van de logische gevolgen voor mensen in de bouw, zou het ook een goed idee zijn voor mensen met een kantoorbaan. Waarom? Ten eerste de meest voor de hand liggende reden. Werknemers waarderen het als ze mogen genieten van de zon. En als je werknemers happy zijn omdat ze hun eigen tijd mogen indelen, heeft dat weer invloed op hun gemoedstoestand en de sfeer op kantoor.

Naast dat werknemers met een positiever gevoel richting hun werkgever kijken, zijn er ook andere voordelen aan eerder beginnen met werken.

Must read: Hittegolf in 35 landen: het keiharde resultaat van de opwarming van de aarde?

Doordat je eerder klaar met werk bent, heb je meer tijd om overdag de natuur in te gaan. En laat dat nou net heel erg goed voor je zijn. Zoals we eerder schreven op Bedrock toonde een onderzoek al aan dat je niet alleen meer concentratie van een wandeling in het park krijgt, maar er ook nog eens blijer van wordt. Niet zo gek, want de sfeer in een park is vaak heel relaxed. Een parkwandeling zou trouwens ook goed zijn voor de verbetering van je geheugen: een wandeling van 50 minuten verbetert het kortetermijngeheugen met zo’n 20 procent. Win-winsituatie dus.

Daarbovenop komt dat zonlicht ook (met mate) goed voor je is. Als je te weinig zon ziet kun je namelijk last krijgen van SAD (seasonal affective disorder). Zo schijnt één op de tien te lijden aan een ‘winter depressie’ en heeft bijna 20% last van SAD. Als je te weinig zonlicht krijgt, wordt er minder serotonin geproduceerd, wat ook wel bekend staat als de ‘feel-good-neurotransmitter.’ Bovendien geeft de zon je hersenen een goede boost door de vitamine D.

Doe ‘ns gek

En wat nou als we van de ‘8 uur per dag werken’-norm afstappen op hete dagen? Volgens Professor Cal Newport, docent theoretische informatica aan de Universiteit van Georgetown, is deze realiteit een stuk dichterbij dan we denken. Hij gelooft namelijk in zijn deep work methode. Wat dit inhoudt? Dat als je extreem geconcentreerd werkt, zonder enige afleiding en met de maximale capaciteit van je brein, je even veel gedaan krijgt in de helft van de tijd, dan wanneer je je laat afleiden. Ook nog een optie op de heetste dagen, nietwaar?

En nu, hop naar het strand! Oh en een handige tip hoe je je baas ervan overtuigd meer thuis te werken deze zomer.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️