Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 28 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Gaan je planten steeds dood? Laat ze dan vaker naar muziek luisteren

Bij sommige mensen lijkt het wel alsof er een plantenvloek heerst: wat ze ook proberen, de plant gaat áltijd dood. Plantenvoeding, het perfecte plekje in de kamer en de juiste hoeveelheid water, het mag allemaal niet baten. Heb jij ook last van deze plantenvloek? Dan is dit een oplossing waar je waarschijnlijk nog niet aan hebt gedacht: laat je planten naar muziek luisteren.

Onderzoeker Dominique Hes van de Universiteit van Melbourne vertelt waarom muziek je planten beter laat groeien.

Muziek bootst natuur na

Volgens onderzoeker Hes houden planten van muziek omdat hiermee de natuur nagebootst kan worden. Dit gebeurt het beste bij muziek tussen de 115 en 250Hz, want deze trillingen komen overeen met geluiden uit de natuur.

Rond deze tijd kan je je planten het beste water geven (en waarom dat belangrijk is)

Ook kunnen sommige geluiden ervoor zorgen dat de huidmondjes (de kleine poriën op planten die fungeren als longen) langer open blijven. Dit betekent dat de planten meer lucht opnemen en sneller kunnen groeien.

Jazz of klassiek

En maakt het ook nog uit wat voor soort muziek? Volgens onderzoeker Hes is jazz of klassieke muziek favoriet bij planten. Maar, overdrijf het niet: voor planten is 3 uur muziek per dag meer dan genoeg.

Ben je niet zo thuis in de jazz of klassieke muziek? Dan staan er ook Spotify ook allemaal afspeellijsten speciaal gemaakt om jouw plantjes beter te laten groeien. Probeer bijvoorbeeld eens de afspeellijsten Mother Earth’s Plantasia, Back to the garden of simpelweg Music for plants.

Planten kunnen horen

De ontdekking dat planten muziek kunnen horen is niet nieuw. Al in 1973 ontdekte een student dat planten die 8 uur per dag naar een F-noot luisterden, binnen twee weken dood gingen. Planten die 3 uur per dag naar deze noot luisterden, groeiden juist veel beter dan de controlegroep van planten die helemaal niet aan muziek werd blootgesteld.

In 2017 bewees een andere studie van een Australische universiteit dat planten inderdaad kunnen horen. Volgens deze studie zijn planten in staat om te luisteren, omdat ze zo kunnen horen waar er water is. Vervolgens richten planten hun wortels naar het water toe, handig!

Complimenteer je plant

Een andere onconventionele manier om je planten harder te laten groeien komt van de IKEA. In een experiment uit 2018 werden twee dezelfde planten naast elkaar gezet en kregen evenveel zonlicht en water.

Het enige verschil was dat de ene plant bedolven werd onder de complimentjes en de andere plant heel wat scheldwoorden moest doorstaan. Wat bleek? Na 30 dagen was de gepeste plant bijna dood, terwijl de gecomplimenteerde plant het nog heel goed deed.

Voor bij wie planten altijd doodgaan: deze 14 kamerplanten zijn prachtig en easy te onderhouden

Geef je plant naast een muzieksessie, dus ook wat vaker een complimentje!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️