Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Nieuws 22 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Ikea heeft het ambitieuze plan om alle meubels langer te later meegaan

Ons hart maakt telkens een sprongetje wanneer grote bedrijven actief stappen zetten voor een duurzame toekomst. Zoals laatst het geval was toen Ikea het ambitieuze plan aankondigde om alle meubels zo te maken dat ze langer meegaan.

Ikea heeft al vaker bewezen dat ze werken aan een duurzaam beleid. Zo maakte de meubelgigant in december de helft van het food-aanbod plant based en lag er april vorig jaar een milieuvriendelijke textielcollectie.

Verklikker van minder goede kwaliteit

Wanneer je je huis inricht is Ikea een dankbaar uitvalsoord om meubels en decoratie te scoren. Je vindt er zowat álles, de winkel is praktisch ingedeeld en bovenal: de stukken in de winkel zijn héél redelijk geprijsd. Toch heeft dat laatste een behoorlijk bittere nasmaak.

Tweedehands shoppen groeit: Vinted heeft United Wardrobe overgenomen

Goedkope spullen en producten zijn namelijk vaak een verklikker van minder goede kwaliteit, waardoor ze sneller bij het afval belanden en je iets nieuws moet aanschaffen. Kortom: vanuit een duurzame bril schieten goedkope Ikea-meubels vaak tekort.

Naar een langere levensduur voor Ikea-meubels

Gelukkig is Ikea ambitieus genoeg om die situatie te verbeteren. Begin deze maand kondigde de meubelgigant aan dat ze in 2030 een ‘100% circulaire business’ willen zijn. Dat betekent dat ze producten op de markt willen brengen die niet alleen betaalbaar, stylish en functioneel zijn, maar ook hergebruikt, gerecycleerd of naar de fabriek kunnen worden geretourneerd (waar de grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden).

“Het consumptiemodel van de vorige eeuw, dat ook Ikea handhaafde, is niet langer houdbaar in de toekomst. We verbruiken meer dan wat de planeet ons kan voorzien”, klinkt het bij Ikea. Dat ze duurzaamheid als norm zien, en niet als iets wat alleen de rijkere klasse kan betalen, klinkt als muziek in onze oren.

Op zoek naar plantjes? Bij deze winkels koop je tweedehands planten

Toch moedigen we ook iedereen aan om – naast de binnenkort duurzamere meubels van Ikea – ook te denken aan tweedehandsmeubels. Die vind je natuurlijk in kringloopwinkels en online platforms als Marktplaats, maar wie weet komt zélfs Ikea binnenkort aanzetten met tweedehandswinkels in Nederland.

Dat concept hebben ze namelijk recent getest in de Zweedse stad Eskilstuna en wij kunnen alleen maar hopen dat ze de lijn verderzetten in andere landen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️