Kim van den Oord
Kim van den Oord Betere wereld 25 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Op zoek naar plantjes? Bij deze winkels koop je tweedehands planten

Een hangplant in de slaapkamer, een klimplant in de woonkamer en dan het liefst ook nog een mooie staande in de hoek. Ben je wéér op zoek naar nieuwe planten? Ga dan eens naar een plantenwinkel waar je ‘nieuwe’, oude planten kan scoren. In een plantenasiel vind je allerlei exemplaren met een bijzonder verhaal. 

Nieuwe, oude planten met een verhaal? Klinkt vaag, maar ga maar eens na: waarom zou je enkel nieuwe – en vaak duurdere – planten kopen? Je vindt de ‘nieuwe’, oude planten in zogeheten plantenasiels en daarvan zijn er ondertussen al een hele hoop van in Nederland.

Plantjes adopteren

Een plantenasiel is een plek waar jij jouw (opgegeven) plantjes naartoe kan brengen. In het asiel worden afgedankte plantjes opgevangen en verzorgd tot ze weer helemaal aangesterkt zijn en klaar zijn om naar een nieuw adresje te gaan.

Iedereen die een plantje wil doneren kan een plantje afgeven in het asiel, maar je kan hier ook gewoon langs komen om een aangesterkt plantje uit te zoeken en te adopteren. Een nieuwe oude plant dus, met een verhaal.

Dit vind je vast ook leuk: Keuzestress op gebied van planten? Deze plant past bij je enneagram type

De verzorger van het plantenasiel weet vaak precies waar het plantje vandaan komt en wat het karakter van deze plant is. Heb je veel of juist weinig licht in huis? Dan zoekt de verzorger samen met jou uit wat hier het beste bijpast.

Plantenasiels in Nederland

Inmiddels zijn er in Nederland al een heleboel plantenasiels waar je terecht kan om een plant te brengen én om er een te adopteren.

In principe zijn de planten zelf gratis, maar wordt er wel een kleine donatie voor het asiel gevraagd die wordt gebruikt voor potjes, potgrond en andere plantenverzorging.

Benieuwd waar je plantenasiels in Nederland kan vinden? Wij zetten er een aantal voor jou op een rij:

Heb je geen zin om de deur uit te gaan maar wil je wel een nieuw plantje? Er zijn online ook allerlei planten- en stekjesruil groepen te vinden waar je een stekje kan ruilen of doneren.

De stekjes kunnen vaak gewoon in een envelop door de brievenbus dus het is ook nog eens fijn voor je portemonnee. Extra leuk: je kan je plantje from scratch zien groeien.

Ga jij de volgende keer dat je plantjes gaat shoppen kijken bij een plantenasiel?

Meer over planten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️