Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Spiritualiteit 25 jul 2020
Leestijd: 5 minuten

Wat is je derde oog precies en hoe activeer je het?

“Breng je aandacht naar je derde oog” en “activeer je zesde chakra”. Dit soort zinnen komen je misschien bekend voor als je weleens naar een yogales bent geweest. Maar dat wil nog niet zeggen dat je weet wat het betekent. Daarom vonden we het tijd om eens uit te zoeken: waar zit het derde oog precies, wat kun je ermee en hoe kun je het activeren?

Je derde oog is een energiecentrum in het midden van je hoofd, achter het punt tussen je wenkbrauwen, waar energiebanen samenkomen. Het wordt ook wel het zesde chakra genoemd, en dat staat voor intuïtie, verbeelding, innerlijke wijsheid en visualisatie.

De organen van je energetische lichaam

Nu zitten er wel honderden chakra’s in het lichaam (alleen al 84 in je mond!) maar we spreken van 7 hoofdchakra’s, omdat dit de grootste knooppunten zijn. Je kunt ze zien als de organen van je energetische lichaam, waarbij elk chakra zijn eigen functie en kenmerken heeft.

Het zesde chakra geeft je de mogelijkheid om te verbinden met je intuïtie, heldere inzichten te verkrijgen en verder te kijken dat wat er op dit moment fysiek aanwezig is.

Lees ook: Het chakra-systeem: zo werkt het (en oefeningen om je chakra’s in balans te brengen)

Het derde oog wordt ook weleens het eerste oog genoemd. Dit heeft te maken met het gegeven dat bij je geboorte dat derde oog nog geheel open staat. Je kunt dit herkennen aan bijvoorbeeld kleine kinderen die hele verhalen delen met denkbeeldige vriendjes. Als we ouder worden, sluit het derde oog gedeeltelijk en soms helemaal. Terwijl bij helderzienden het derde oog meestal sterk ontwikkeld is.

Begin met het eerste chakra

Het activeren van je derde oog is niet iets wat je in een middagje leert. Het vergt veel tijd en energie. Daarbij kun je het derde oog (het zesde charkra) niet openen zonder dat de energie is opgebouwd in de eerste 5 chakra’s. Dat is alsof je wilt leren springen, zonder dat je eerst op je voeten kunt staan. Het voortijdig openen van het derde oog kan zelfs leiden tot een psychose.

Met andere woorden, als het openen van je derde oog het ultieme doel is, dan is het aan te raden om te beginnen met de wortel (het eerste chakra) en vanuit daar omhoog te werken. Meer informatie daarover lees je in een eerder artikel van Bedrock.

Als je dat gedaan hebt, kun je beginnen met het activeren van het zesde chakra, maar besef dat het tijd kost, dus wees geduldig en probeer geen shortcuts te nemen.

8 tips om je derde oog te activeren

1. Geef aandacht aan je dromen

Dromen kunnen verwarrend, prachtig en angstaanjagend zijn. Maar probeer ze niet meteen van je af te schudden als je ‘s ochtends wakker wordt. Ze kunnen je helpen bij het openen van je derde oog. Dus: schrijf ze op, onthoudt ze en luister ernaar.

2. Richt je meditatie op je derde oog

Of je nu een app gebruikt of een andere techniek hebt, meditatie kan je enorm helpen om je derde oog te openen. Richt je aandacht op het punt in het midden van je hoofd, tussen je wenkbrauwen tijdens de meditatie, en observeer eenvoudig welke beelden of gedachten er naar boven komen.

3. Oefen met ademwerk

Ademhaling is een goed hulpmiddel om in het dagelijks leven te gebruiken, maar kan heel goed ingezet worden om je derde oog te openen. Er zijn veel soorten ademwerk, maar vooral de holotropische ademhaling (een methode van versnelt en intensief ademen om het bewustzijn te verruimen) is een zeer krachtige ademhaling om het derde oog te activeren. 

4. Doe aan Kundalini yoga

Als je Kundalini nog niet geprobeerd hebt, go for it. Deze spirituele (en vaak intense) vorm van yoga is geweldig om je derde oog te openen, vooral als je je op de hypofyse of de pijnappelklier concentreert.

Tijdens Kundalini wordt vaak gebruik gemaakt van ‘chanten’, het ritmisch spreken of zingen van woorden of geluiden. In combinatie met visualisaties is dit een fantastische manier om het derde oog te stimuleren.

Ook lezen: Wat kundalini yoga ons leert over onze kritische stem (en iedereen heeft ‘m)

5. Geef ook je ‘gewone’ yoga practice niet op

Als Kundalini te intimiderend is of gewoon (nog) niet jouw ding is, kan een gewone Vinyasa of Ashtanga yogales je ook helpen om je derde oog te openen. Zo kun je in Childspose, waarbij je je voorhoofd tegen de grond drukt, ook de focus, aandacht en energie proberen te brengen naar je derde oog.

Een andere goede pose is de Standing Forward Fold, waarbij je je hoofd naar beneden laat hangen. Hierdoor wordt er bloed en zuurstof naar je hersenen wordt gestuwd en krijgt het derde oog nieuwe energie.

6. Eet gezond

Het is bijna onmogelijk om je derde oog te openen als je alleen maar junkfood eet. Je voedingskeuzes beheersen namelijk je energie en dus ook je chakra-uitlijning. Het eten van paarse voedingsmiddelen zoals bramen, bosbessen, druiven, aubergine, paarse boerenkool, paarse zoete aardappelen en paarse kool, zullen je derde oog stimuleren en in evenwicht brengen.

Ook chlorella, spirulina, blauwe algen, rauwe appelazijn, rauwe cacao, gojibessen en vitamine D kunnen helpen om je derde oog te activeren.

7. Gebruik essentiële oliën

Doe een paar druppels in bad of gebruik een diffuser voor je essentiële oliën. Geuren zoals lavendel, sandelhout, wierook, witte salie en dennen kunnen het derde oog zachtjes stimuleren.

8. Probeer je derde oog te masseren

Het is fysiek natuurlijk onmogelijk om je derde oog aan te raken, maar je kunt wel proberen om je het te stimuleren door middel van massage. Dit doe je door zachtjes met je vingertoppen op het punt tussen je wenkbrauwen te kloppen. Hierdoor activeer je de pijnappelklier en hypofyseklier door er lichtgolven en vibraties heen te sturen.

Er zijn allerlei dingen die een positieve rol kunnen spelen in je leven, als je actief met je derde oog aan de slag gaat. Dat kan een spiritueel aspect zijn of juist gewoon iets wat je kunt toepassen in de praktijk. Er is geen goed of fout, alleen jouw interpretatie.

Maar wat de reden ook moge zijn, het derde oog kan je iets extra’s bieden. Waarom zou je die kans laten liggen?

Meer spiritualiteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️