Emma Bering
Emma Bering Betere wereld 15 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Huh: je planten groeien harder als ze hun buurplanten aanraken

Je ziet in huizen vaak losse planten staan: naast kasten, op tafels of op de vensterbank. Zo staan ze lekker verdeeld, en heeft ieder hoekje van het huis een beetje extra sfeer. Maar wist je ook dat de planten juist kunnen worden beïnvloed als ze elkaar aanraken?

Het is natuurlijk niet in alle gevallen mogelijk, maar het is wel goed voor planten om elkaar aan te raken. Zie het als een soort goede concurrentiestrijd.

Je planten voelen elkaar

Ronald Pierik, hoogleraar Plant Photobiology aan de Universiteit Utrecht, weet veel over planten. Uit onder meer zijn wetenschappelijke onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat planten elkaar kunnen voelen als ze naast elkaar staan. Daardoor voelen ze een concurrentiestrijd en zullen ze dus sneller gaan groeien. Dit doen ze om genoeg licht te blijven krijgen.

Als de plant merkt dat hij in de schaduw van een andere plant komt te staan, gaat de plant de hoogte in. Volgens Pierik is dat zinloos. De planten putten zichzelf uit, terwijl beide planten even veel licht blijven vangen en even hard groeien. Je ziet dit vooral veel bij schaduw. Maar goed, grappig is het natuurlijk wel.

Dit vind je misschien ook leuk: Zero waste tip #16: wees creatief! Gebruik wc-rollen als plantenpotjes

De plant zal trouwens ook minder lange zijwortels aanmaken als ‘ie dicht bij andere planten staat. Hij weet dat de voedingsstoffen in de bodem al door de buurplant worden opgenomen, dus gaan de wortels wat dieper in de grond zitten om daar nutriënten vandaan te halen.

Planten voelen elkaar

Voorheen werd gedacht dat planten elkaars aanwezigheid waarnemen door middel van reflectie van zonlicht op de bladeren. Ondanks dat dat klopt, is dit niet de eerste manier waarop planten waarnemen dat er andere planten aanwezig zijn. Dit gebeurt al veel eerder, simpelweg als de planten elkaar aanraken met de bladeren.

Planten zuiveren ook de lucht

Nog een leuk plantenweetje: wist je dat planten ook een zuiverende werking hebben op de lucht? Hierdoor hebben ze een positief effect op onze gezondheid. De krulvaren, aloë vera en de graslelie zijn bijvoorbeeld niet alleen zuiverend, maar hebben ook weinig onderhoud nodig. Perfect voor als je weinig thuis bent, maar toch gebruik wilt maken van de positieve effecten van de planten.

Meer lezen over planten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Huh: je planten groeien harder als ze hun buurplanten aanraken
Sluiten