Redactie
Redactie Better World 24 jun 2020

Maak jouw eigen duurzame plantenparadijs in huis met 10 simpele tips

Vlieg je al tegen de muren op nu je veel thuis bent? Neem het ervan en creëer binnen no time een duurzame thuisjungle. Plantjes stekken en verzorgen is namelijk heel eenvoudig. Bovendien blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek dat mensen zich gelukkiger voelen wanneer ze bezig zijn met het verzorgen van hun groene huisgenoten. En doe je dit duurzaam, dan geeft dat een dubbel zo goed gevoel.

Ben je klaar voor het creëren van een duurzame thuis jungle met planten die op milieuvriendelijke wijze zijn gekweekt en in jouw huis terecht zijn gekomen?

We kiezen voor een duurzame thuisjungle, want het kweken van zogenaamde plofplanten kost flink wat energie en is slecht voor het milieu. Voor onze aarde én jouw eigen geluksgevoel is het beter om jouw stekje of adoptieplant te zien uitgroeien tot een prachtig exemplaar. Allemaal redenen om jouw urban jungle op een bewustere manier te gaan vormgeven.

Jouw eigen duurzame plantenparadijs creëren

Met deze 10 tips bouw je geheel eigenhandig een duurzame thuis jungle:

1. Bioplanten kopen

Vind je stekken te veel gedoe en wil je een plant kopen? Dan kun je een plant aanschaffen die op verantwoorde wijze is gekweekt. Er zijn een aantal online plantenwinkels, zoals Sprinklr en Fair Flora, waar je de gifvrije parels uit het plantenrijk kunt kopen.

Ook tuincentra hebben steeds vaker duurzaam gekweekte planten. Met kopen in een tuincentrum stimuleer je de uitbreiding van het bio-assortiment. Een goede reden om daar ook eens heen te gaan.

2. DIY plant

Vind je het leuk om zelf het hele groeiproces van jouw plant te volgen? Planten zoals de graslelie en de pannenkoekplant zijn heel eenvoudig om te vermeerderen. De pannenkoekplant maakt zelf namelijk baby’s die naast de moederplant verschijnen. Als de kleintjes wat groter zijn kun je ze zo uit het potje halen mét hun worteltjes. Die kun je dan rechtstreeks in een nieuw potje met aarde zetten. Op YouTube zijn over de pannenkoekplant en veel van onze andere groene vrienden handige filmpjes te vinden met complete stappenplannen.

Ook leuk: Tover je huis om in een urban jungle (en wel met deze tips)

3. Een nieuw plekje voor jouw stekje (of plant)

Als je meerdere stekjes van een plant haalt, dan kun je er een paar ruilen bij een plantenruil. Op deze manier creëer je meer variatie in jouw jungle. De groene community Plantenstekjesruil.nl heeft een Facebookpagina waar duizenden mensen online met elkaar afspreken om planten te ruilen.

4. Groentjes adopteren

Is stekken niet jouw ding? Dan zijn er gelukkig nog leuke alternatieven waarmee je ook op een verantwoorde manier je huis vol met planten kunt zetten. Bij het plantenasiel kun je gratis of een tegen een kleine (vrijwillige) vergoeding een plant adopteren.

En als je zelf een plant hebt die uit zijn voegen groeit of juist helemaal niet, dan kun je die bij sommige asielen ruilen voor een andere. Geïnteresseerd? Typ op Facebook het woord plantenasiel in en je ziet alle asielen verschijnen.

Verantwoorde plantenpotten

5. Tweedehands potten

Nu heb je voor jouw nieuwe groene huisgenoot nog een leuk omhulsel nodig. Als je dit ook duurzaam wilt doen, dan kun je bijvoorbeeld tweedehands potten kopen in plaats van nieuwe. Gebruikte exemplaren kun je vinden op Marktplaats en ook het afstruinen van tweedehands winkels is een leuke bezigheid voor een druilerige dag.

6. Prima plastic potten

Wil je toch af en toe een leuke nieuwe pot kopen? Dan kun je kiezen uit potten gemaakt van gerecycled plastic. Kijk bijvoorbeeld eens bij Elho of Ecopots, zij produceren mooie omhulsels voor je planten die zijn gemaakt van gebruikt plastic. Zo krijgt dat onverteerbare plastic afval een mooi tweede leven in jouw duurzame thuis jungle.

7. Bijzondere omhulsels

En als je een nóg specialere behuizing voor je plant zoekt, dan kun je ook potten vinden van bijvoorbeeld oude autobanden. Op de website van Hibbies staan leuke exemplaren. De fabrikant Rescued maakt potten van gerecycled papier. En op Etsy.com kun je hele mooie potjes van gerecycled hout vinden. Prachtige natuurlijke potten van zeegras of jute zijn te koop bij waarenhuis.com.

Duurzame verzorging

8. Hemels water

Daar staat hij dan. Je nieuwe gifvrije groene huisgenoot. Het enige wat nog rest is hem ook verantwoord te laten groeien en bloeien, zodat je lang kunt genieten van jouw prachtige plant. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door hem hemelwater in plaats van kraanwater te geven.

Mocht je in het gelukkige bezit zijn van een tuin, dan is het met een regenton makkelijk opgelost. Heb je geen tuin? Dan kun je misschien op je balkon regenwater opvangen. En in het uiterste geval kun je na een flinke regenbui water uit de enorme plassen die ontstaan halen. Bij voorkeur in een park of andere zo groen mogelijke omgeving, omdat het water daar minder troep bevat.

9. Eco plantenvoeding

Zo af en toe heeft een kamerplant ook wat extra’s nodig. Je kunt hiervoor ecologische plantenvoeding van Ecostyle kopen. En voor de doe-het-zelver met een tuin is de compostbak een mooie optie. De doe-het-zelver zonder tuin kan ook binnen composteren met behulp van een wormenbak.

Wil je iets meer moeite doen met als resultaat een nog voedzamere compost, kijk dan eens naar een bokashi emmer.

10. Vriendelijk bestrijden

Hoewel dieren in de jungle graag geziene bewoners zijn, wil je in je binnen jungle juist geen beestjes. Mocht het toch gebeuren dat jouw plant opeens vol zit met diertjes, dan zijn er gelukkig natuurlijke manieren om deze naar de insectenhemel te laten verdwijnen.

Dat kan bijvoorbeeld door de plant met lauw water af te spoelen onder de douche. Of voor een langere periode een mengsel van eco afwasmiddel en water op je plant sproeien doet in veel gevallen ook wonderen.

De laatste stap is om bij elke stap te genieten. Want: it’s not about the destination, but about the journey.

Enjoy!

Dit gastartikel is geschreven door Benita Schak. Neurowetenschapper in ruste en freelance schrijver in volle actie. Ik schrijf met passie over planten, persoonlijke ontwikkeling, outdoor avonturen en romantische liefde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Maak jouw eigen duurzame plantenparadijs in huis met 10 simpele tips
Sluiten