Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Nieuws 19 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Good News: IKEA gaat tweedehands meubels verkopen

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: IKEA opent haar eerste winkel voor tweedehands meubels.

IKEA wil in het jaar 2030 volledig circulair zijn. Ze willen alle producten maken van gerecycleerde materialen, alle meubels hernieuwbaar en recyclebaar maken en de levensduur van alle artikelen verlengen.

Dat zijn grote ambities die het bedrijf heeft, maar de beginstappen worden gezet.

IKEA’s eerste tweedehands winkel

Je leest het goed, IKEA opent haar eerste tweedehands winkel. En als alles volgens plan gaat, gaan dit jaar nog de deuren open. De allereerste winkel met tweedehands meubels zal openen in een winkelcentrum in de Zweedse stad Eskilstuna.

Het gekozen winkelcentrum om de eerste circulaire IKEA te openen is ReTuna en dat is niet zo vreemd. ReTuna is namelijk ’s werelds eerste volledig circulaire winkelcentrum. Alle producten zijn tweedehands of gerecycled. Een goede eerste locatie om de nieuwe IKEA te testen.

De tweedehands winkel zelf zal beschadigde meubels en decoratiestukken uit andere IKEA’s proberen te repareren, om ze op deze manier een andere bestemming te geven dan bij het restafval.

IKEA is op weg naar duurzaamheid

Dat het Zweedse bedrijf niet direct heel de wereld vol zet met tweedehands winkels, komt omdat deze winkel gezien wordt als een test. Volgens Jonas Carlehed, duurzaamheidmanager van IKEA, moet IKEA, als ze haar duurzaamheidsdoelen wil bereiken, eerst testen in de praktijk.

De winkel laat IKEA ervaring op doen op het gebied van recyclen en reparatie. Dit zal belangrijk zijn voor het woonwarenhuis, wil IKEA de eerdergenoemde doelstellingen van 2030 behalen.

Toch gaat de winkel al de goede kant op. Niet alleen in de bedrijfsvoering, maar ook als inspiratie voor hun klanten. Op IKEA’s website staan tips hoe klanten bewuster kunnen leven en duurzamer om kunnen gaan met hun meubels. Ook hebben ze hun menu aangepast. In de restaurants van IKEA zijn nu vegan Zweedse balletjes en hotdogs te koop.

Zoals je ziet is IKEA druk bezig met verduurzamen. Hoewel deze tweedehands winkel alleen nog maar een test is, zou het geweldig zijn als de test positief uitpakt, zodat er binnenkort ook tweedehands IKEA’s in Nederland te vinden zijn.

Meer goed nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️

Reageer op artikel:
Good News: IKEA gaat tweedehands meubels verkopen
Sluiten