Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psyche 22 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Hou je niet van de kleur geel? Dan ben je waarschijnlijk gestrest

Word je niet zo vrolijk bij het idee van bananen, bad eendjes en zonnebloemen? Dan kan het zijn dat je gestrest bent. Jouw reactie op de kleur geel is namelijk een indicatie van hoe je je voelt.

Was je eerst nog helemaal gelukkig met je nieuwe gele regenjas en kan je er nu opeens niet meer naar kijken? Dat heeft mogelijk te maken met je humeur. Hoe zit dat?

Kleurenpsychologie

Karen Haller, schrijfster van Het kleine boek over kleur, zei het al: ”Kleur is een taal die iedereen spreekt.” Veel mensen hebben dan ook dezelfde associaties bij dezelfde kleuren. Zo denken we bij groen aan de natuur, milieuvriendelijkheid en balans. Rood staat voor urgentie en dringende zaken, denk maar aan een stopbord of bloed.

Mensen ervaren dus verschillende gevoelens bij verschillende kleuren. In de marketing spelen ze ook slim in op deze kleurenpsychologie. Niet voor niets dat McDonalds van een roodgele naar groene huisstijl is gegaan om een duurzamere look uit te stralen. En bij een groot blauw gebouw met gele letters, moet je waarschijnlijk direct aan IKEA denken.

Kleuren zien bij cijfers en klanken, waar komt dat vandaan? Dit is synesthesie

Ook op het gebied van mode kan je aan de slag met kleur. Volgens de nieuwe theorie van dopamine dressing, kan het dragen van felle kleuren je gelukkiger laten voelen. Door bijvoorbeeld rood, fuchsia of geel in je outfit te hebben, voel je je zelfverzekerder en opgewekter.

Te veel van het goede

De meeste van ons denken bij geel aan de zon. De zon staat voor licht, energie en vrolijkheid. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen van wie geel hun favoriete kleur is, minder klachten van depressie en angst hebben. Daarnaast was deze groep vaak ook vrolijker gestemd.

De kleur geel is uitbundig en trekt je aandacht. Maar op het moment dat je al gestrest bent en juist voor ontspanning wil gaan, is de kleur geel allemaal wat te veel van het goede. Je kunt je dan beter met rustgevende kleuren omringen zoals groen en blauw.

Overdaad aan geel in voedingspatroon

Volgens voedingsdeskundige Deanna Minch is er nog een andere link tussen de kleur geel en stress. Zij zegt dat een overdaad aan geel in je voedingspatroon stress kan veroorzaken. Minch bedoelt hiermee geen gezonde producten als citroen of gember, maar bewerkte voedingsmiddelen waar glucose-fructosestroop inzit. Dit is suiker op basis van mais, maar heeft niets meer te maken met verse mais van de kolf.

Glucose-fructosestroop zit bijvoorbeeld in frisdrank, gezoete ontbijtgranen en mueslirepen. Wanneer je veel van dit soort producten eet, gaat je bloedsuiker omhoog en dit kan weer de aanmaak van het stresshormoon cortisol verhogen.

Er zijn verschillende soorten stress: in welk stresstype herken jij jezelf?

Vind je jezelf een zen persoon, maar heb je toch een hekel aan de kleur geel? Dan kan deze afkeer ook een andere reden hebben. Misschien ben je vroeger wel heel vaak gestoken door een wesp? Of heb je een allergie voor bananen?

Bedenk eens bij welke kleuren jij echt goede en fijne associaties hebt. Zijn dit ook de kleuren die je in je huis en kledingkast terugziet? Of is het misschien tijd voor een heuse Feng Shui home-makeover?

De betekenis van kleur:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️