Redactie
Redactie Psyche 25 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Gelukkiger met felle kleuren aan: maak kennis met Dopamine Dressing

Als je nieuwe (of tweedehands) kleding koopt, is het altijd verleidelijk en veilig om kleding te kopen in simpele kleuren. Met zwart, wit, grijs, nude en natuurkleuren zit je immers altijd goed. Het is makkelijk te combineren en het oogt snel classy of juist casual. An easy pick dus. Maar misschien wordt het tijd om daar verandering in te brengen, want volgens de nieuwe theorie van ‘Dopamine Dressing‘ voel je je gelukkiger door het dragen van felle kleuren. Hoe zit dat?

‘Je bent wat je eet’ maakt plaats voor ‘je bent wat je draagt’. Wie all out gaat met een kleurrijke outfit heeft meer kans op geluk, volgens kleurexpert Karen Haller.

Dopamine Dressing: gelukkiger met felle kleuren

Volgens Karen Haller, auteur van het boek The Little Book of Colour, helpt een felle kleur dragen je zelfverzekerd te voelen. Het is dus geen garantie voor geluk, maar wel een duwtje in de goede richting.

De theorie dat je je gemoedstoestand beïnvloedt met je kleding wordt ook wel ‘Dopamine Dressing‘ genoemd. Een theorie die recent opdook in de mode-industrie, waarmee je je gemoedstoestand een flinke boost zou kunnen geven.

Dat betekent overigens niet dat als je veel zwart draagt je een somber persoon bent. Maar de andere kant op kán het werken als een mood booster, aldus de kleurexpert.

Ook lezen: Waarom we gelukkig worden als we iets moois zien (volgens de wetenschap)

“Colour is a great way to lift our spirits and boost our moods in an instant. Our confidence can be boosted when we wear colours that we love and feel good in. Wearing colors creates physiological changes within us. In psychological terms, it delivers an emotional experience,”  vertelt Karen Haller aan WhoWhatWear.

We gedragen ons anders omdat we kleur opnemen door onze ogen en het vervolgens naar het gedeelte van de hersenen gaat waar de emoties zich bevinden, vertelt Haller. We associeren kleuren met bepaalde gevoelens en onbewust ga je hiernaar handelen.

Verschillende kleuren en verschillende gevoelens

Haller stelt dat verschillende kleuren ook verschillende gevoelens opwekken. Zo is een rode outfit vergelijkbaar met een shot espresso, je krijgt er namelijk een energie boost van. Fuchsia zorgt ervoor dat je je zelfverzekerder voelt en van geel word je een stuk enthousiaster.

Daarentegen helpt blauw je weer om de rust te bewaren en dat je je relaxter voelt. Perfect om te dragen naar een sollicitatiegesprek.

Compleet waterdicht is de theorie niet. Maar als het je kans op geluk vergroot, dan is het het proberen waard, toch?

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje NSMBL.

Meer over kleur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Gelukkiger met felle kleuren aan: maak kennis met Dopamine Dressing
Sluiten