Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 8 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

McDonalds komt nu met plantaardige burger: welkom McPlant Burger

Als vegetariër zal de McDonalds waarschijnlijk niet de eerste plek zijn waar je je vrije middag doorbrengt. Tot nu dan. De bekende fastfoodketen komt nu met een nieuwe vegetarische optie: de ‘McPlant burger’.

Eind vorig jaar kondigde McDonalds aan dat ze zelf een nieuwe vegetarische burger zouden gaan produceren. Voorheen werd de productie uitbesteed aan externe partijen.

Niet vegan, wel vegetarisch

En nu is die er dan echt: de ‘McPlant Burger’. De burger bestaat hoofdzakelijk uit erwten en rijsteiwitten. De rest van het broodje is belegd met sla, tomaat, augurk, uit, mosterd, ketchup en normale kaas en mayonaise. Niet vegan dus, wel vegetarisch.

Lees ook: Is vegetarisch eten ook per se gezonder?

Helaas kunnen we de burger zelf nog niet uitproberen, want hij wordt eerst uitgetest in Denemarken en Zweden. Daar staat ‘ie vanaf januari tot april op het menu. Mocht de McPlant burger bij de Denen en Zweden in de smaak vallen, dan bestaat er een kans dat die daarna ook in andere landen verkocht wordt. Welke landen dat precies zijn, is nog niet bekend.

Groeiende vraag naar vegetarische producten

De McPlant is niet de eerste vegetarische burger die McDonalds op de markt brengt. Eerder kwamen ze al met de vegetarische McKroket en de McChicken. Hiermee laat de fastfoodketen zien dat ze willen voldoen aan de groeiende vraag naar vegetarische producten en ze zich bewust bezig houden met groenere opties.

Toch valt er op het gebied van duurzaamheid nog heel wat winst te behalen. Zo wordt 15 procent van de totale CO2-uitstoot van de McDonalds veroorzaakt door transport. Dit zou makkelijk op te lossen zijn door producten lokaal te gaan produceren. Ook zou een menukaart met minder opties zorgen voor een effectiever en duurzamer productieproces.

Ook interessant: Multinationals en het klimaat: hoe (niet) duurzaam is Coca-Cola?

McDonalds is niet de enige fastfoodketen die op de vegetarische tour gaat. Burger King heeft in samenwerking met de Vegetarische Slager een vegetarische Whopper ontwikkeld. Ook de Kentucky Fried Chicken heeft een vegaburger op het menu.

Het is mooi dat fastfoodketens steeds meer nadenken over vegetarische opties. Echt tof zou het zijn als er een volledig vegetarische fastfoodketen komt. Dat is pas food for thought.

Inspiratie voor vegetarische gerechten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️