Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 22 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

McDonald’s goes vegan: is dit de toekomst van de fastfoodwereld?

Het aantal vegetarische en vegan restaurants in Nederland groeit gestaag. Zo heb je in Amsterdam de Vegan Junkfood Bar en The Dutch Weedburger Joint, waar je burgers kunt eten die bijna niet van echte te onderscheiden zijn. Toch is het in veel grote fastfoodketens nog lastig om iets plantaardigs te bestellen. Maar misschien komt daar nu verandering in! Bij McDonald’s kon je al een tijdje de McVeggie bestellen, een groenteburger die geen dierlijke ingrediënten bevat. Maar omdat er wel ‘kruisbesmetting’ met niet-vegan producten kan plaatsvinden, heeft de burger alleen een vegetarisch keurmerk. (Overigens opende McDonald’s eerder ook al twee vegetarische restaurants in India.)

In oktober heeft McDonald’s echter getest met een burger die wél ook een vegan keurmerk heeft: de McVegan. De burger, die een basis heeft van soja, is binnenkort te koop in Zweden en Finland. Nog niet in Nederland dus, maar hopelijk is het slechts een kwestie van tijd voor ons land ook volgt.

Goede hoop

Of de rest van de grote fastfoodketens ook zal volgen, én of McDonald’s verder zal ‘veganiseren’, is nog maar de vraag. Vlees blijft nu eenmaal geliefd, en veel veganisten zullen het misschien niet zo eens zijn met de werkwijze van de ketens.

Toch hebben we goede hoop, al is het alleen al door duurzaam-voedselexpert Marco Agema die op NOS voorspelde dat alle snacks over 15 jaar vegan zullen zijn. Kom maar op met de sojaburgers, zeewiernuggets en tempehwraps! (we weten het, dat klinkt niet-vegans misschien minder lekker in de oren dan het is)

Bovendien hoeft de verandering natuurlijk niet vanuit de grote ketens te komen: als restaurants als de Vegan Junkfood Bar (dat laatst al een tweede vestiging opende) en By Chloe in Amerika blijven uitbreiden, komt ook alles goed.

Meer Bedrock

Waarom vlees en McDonalds eten anno 2017 écht niet cool is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
McDonald’s goes vegan: is dit de toekomst van de fastfoodwereld?
Sluiten