Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 7 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Aandacht craven maakt je minder gelukkig (en dit is waarom)

Wat is het toch een fijn gevoel om aandacht te krijgen. Aandacht in de vorm van 200 likes op je Instagramfoto, of wanneer een groep mensen applaudisseert nadat je die presentatie hebt gerockt. Of wanneer je merkt dat andere mensen naar je kijken omdat je er stralend uitziet. Toch?

Dat het krijgen van aandacht een krachtig gevoel is, valt niet te ontkennen. Dat begrijpt ook acteur Joseph Gordon-Levitt (bekend van Batman). Maar in zijn TED Talk beargumenteert de acteur waarom het belangrijk is om voorzichtig om te gaan met aandacht.

Aandacht maakt je minder creatief

De acteur weet als geen ander hoe het is om aandacht te krijgen. Lovende reacties op zijn films, miljoenen volgers op Twitter,… En hoewel het geweldig is om dit soort positieve aandacht te krijgen, waarschuwt de acteur voor het volgende:

“We zien onze creativiteit steeds meer als middel om aandacht te krijgen. Of je nu tekent, schildert, schrijft of acteert: het uiteindelijk doel van veel mensen is om aandacht te verwerven, niet om te genieten van de creatieve daad op zich”.

Met andere woorden: als je enkel en alleen creatief bent omdat je aandacht wil krijgen, dan ga je nooit creatief tevreden zijn.

Hunkeren naar aandacht maakt ongelukkig

Daarnaast maakt het constante proces van hunkeren om aandacht ook ongelukkig. Want wat gebeurt er als je 1000 volgers hebt? Dan wil je er 2000. En wat gebeurt er als je er 2000 hebt? Dan wil je gaan voor de 10.000. Kortom: het is nooit genoeg.

Ook interessant: Hoe zou het zijn als er geen likes meer te zien zijn op social media?

Bovendien verzekert de acteur ons dat miljoenen volgers op Twitter je niet gelukkig maken. Hij spreekt zelf uit ervaring.

Wat maakt dan wel gelukkig?

Nou goed: wat maakt je dan wél gelukkig? Waar hoort de focus in je leven dan wél te liggen? Een goed focuspunt is het concept ‘flow‘, licht Gordon-Levitt toe. Flow ontstaat wanneer je een doel in het hier en nu voor ogen hebt dat om al jouw focus vraagt, omdat het anders – als je even niet oplet – misgaat.

Must read: 5 tips van een psycholoog voor een gelukkig en realistisch 2021

Die hyperfocus geeft jou de mogelijkheid jezelf te vergeten, één te worden met wat je doet en daarbij elk gevoel van tijd te vergeten. Het gaat om een fysieke of intellectuele bezigheid, passend bij jouw skills, die het uiterste van je vraagt. Nét niet te moeilijk dus.

Wij sluiten ons hier helemaal bij aan. Want opgaan in je favoriete creatieve bezigheid en ondertussen de tijd uit het oog verliezen, daar kunnen geen miljarden likes tegenop…

Bekijk hieronder de volledige TED Talk:

Meer interessante TED Talks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️