Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 5 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

6 TED-talks die de wereld gaan redden (ja, er is nog hoop)

‘De wereld staat in brand’ is inmiddels een welbekende uitspraak geworden. Je hoeft het journaal maar aan te zetten of je wordt overstroomd door nieuwsberichten over oorlogen, klimaatverandering, aanslagen, armoede en meer in datzelfde rijtje. Je zou bijna zeggen dat de pessimisten onder ons inmiddels genoeg bewijs hebben om te zeggen dat de wereld niet meer te redden is, maar er is nog wél hoop. En deze mensen met baanbrekende ideeën bewijzen dat. Je hebt vast weleens van TED gehoord, afkorting van Technology, Entertainment, Design. Met het motto ‘ideas worth spreading’ veroveren ze de hele wereld: hoewel de originele conferentie slechts één keer per jaar plaatsvindt, zijn er in allerlei landen ook onafhankelijke TEDx-conferenties met hetzelfde concept. Sprekers worden uitgenodigd om boeiende TED-talks te geven over hun specialisme of idee binnen 18 minuten.

We zetten 6 wereldveranderende ideeën voor je op een rij.

Poverty isn’t a lack of character; it’s a lack of cash – Rutger Bregman

Rutger Bregman is correspondent Vooruitgang bij De Correspondent. En dat is ie niet voor niets; met zijn artikel en boek over het basisinkomen heeft hij heel wat losgemaakt. Niet alleen in Nederland, maar ook in Amerika, waar hij mocht spreken op dé TED-conferentie. Zijn idee? Het basisinkomen kan alle armoede oplossen.

We can build a better planet for refugees – Kon Karapanagiotidis

In 2014 had het Asylum Seeker Resource Centre in Australië al ruim tienduizend asielzoekers gratis hulp verleend, zonder enige steun van de staat. Geen wonder dat Kon Karapanagiotidis al meerdere prijzen heeft gewonnen met het model dat dit mogelijk maakt. In zijn TED-talk pleit hij voor een wereld waarin iedereen meehelpt aan betere omstandigheden voor vluchtelingen.

Meet the new meat – Mark Post

Mark Post, ook een Nederlander, maakte als eerste onderzoeker ter wereld een hamburger zonder een dier te vermoorden. Oké oké, je hebt er nog wel een dier voor nodig, dus de ethische vegans zullen er misschien nog steeds tegen zijn. Maar vlees eten op zijn manier is in ieder geval véél beter voor het milieu. Eten we over een paar jaar alleen nog maar hamburgers van slechts een enkele cel van een koe?

Fighting with nonviolence – Scilla Elworthy

Hoe ga je om met geweld zonder zelf een misdadiger te worden? Scilla Elworthy zet zich al een halve eeuw in om oorlogen te voorkomen of bestrijden en heeft zich altijd beziggehouden met deze vraag. Haar belangrijkste boodschap is dat we ons moeten verenigen en ons hart moeten openstellen om geweld te vermijden.

Zero waste is not recycling more, but less – Bea Johnson

Over heel veel onderwerpen bestaan meerdere TED-talks, en zero waste is daar één van. De visie van Bea Johnson dat recycling niet de oplossing is om minder te verspillen, vinden wij heel mooi. Want ja: voor recyclen is óók energie nodig.

Be the change in the messed up world – ​Rob ​Greenfield

Heel leuk en aardig allemaal, maar hoe word je nou zelf zo iemand met goede ideeën, een activist die de wereld wil én kan veranderen? Rob Greenfield doet aan ‘extreme activism’ om mensen zo bewust te maken van wat we onze planeet aandoen. Maar dat is natuurlijk ook toe te passen op andere dingen waar jij voor staat (oh, en kleinere acties kunnen ook gewoon helpen). Let’s change the world! 

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6 TED-talks die de wereld gaan redden (ja, er is nog hoop)
Sluiten